eviblogworld-blog1 · 8 years ago
Text
“Ik vind nooit creatieve ideeën” - bekijk deze tips en dit citaat is verleden tijd!
“Dat was de probleemstelling. Bedenk nu een oplossing die je creatief invult”, zei de Prof tijdens de les. Heb jij ook weleens het gevoel gehad dat je boordevol ideeën zit, maar dat je hoofd leeg is wanneer je deze wil toepassen? Het is iets lastig… Maar met de juiste technieken vind jij de gekste en origineelste ideeën die toch haalbaar zijn!
 Denkpatronen pikt originaliteit in
Mensen zijn zeer snel geneigd om anderen te volgen. We vragen zelf om raad als we zelf niet meteen een oplossing kunnen bedenken. We nemen snel iets voor ogen dat gemakkelijk te bereiken is. Zo blijven we natuurlijk altijd in eenzelfde comfortzone zitten. Gemakkelijk, omdat we vertrouwd zijn met deze informatie en we dit terrein kennen. Maar wat als we nu eens tegen de stroom ingaan? Nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen, nieuwe invalshoeken en nieuwe waarnemingen komen hierbij vrij, en dat kan een leidraad zijn om origineel te zijn! Wees niet zoals de rest, wees anders en uniek.
Creatieve ideeën bekom je dus door je eerst van alles af te sluiten. Het is heel belangrijk om geen mening te uiten en voorkeuren achterwege te laten. Zo vermijd je om in een denkpatroon te verkeren. Om creatief te zijn moet je eerst vooral open staan voor alles. Brainstorm, droom, volg je eigen intuïtie. Het zijn dingen die hier absoluut kunnen. Later kan je altijd selecteren!
  Neem je tijd
Om een creatief idee te bekomen moet je out of the box denken. Vind je dus niet meteen een oplossing? Geen probleem. Ga lekker ontspannen of laat jouw opdracht/probleem even voor wat het is. Door doemdenken of ernaar te zoeken ga je automatisch weer een denkpatroon opstellen. Als je loslaat zullen de gedachten zo wel binnen schieten. Wat je ook kan doen is je laten inspireren: Ga op straat waarnemen en laat alles op je afkomen. Schrijf zoveel mogelijk op en werk met post-its of grote vellen papier. Maak het fun met kleur. Het werkt heel ontspannen, waardoor je veel beter kan denken en zo krijg je meer inspiratie.
  Nadien selecteren en uitwerken
Om tot je concept te komen is je brainstormingsfase heel belangrijk. Hoe meer informatie, hoe beter je tot een concreet idee kan komen. Combineer eventueel enkele aspecten van verschillende ideeën. Zo ontwikkel je weer een nieuw idee. Pas hier kom het echte denkwerk. Hier ga je selecteren, verdiepen en uitwerken. Je bent dus al een heel eind verder dankzij de basis die je met weinig energie verkregen hebt! Nu is het enkel praktisch bekijken wat kan en wat niet kan. Probeer jouw idee zo te vormen dat het realistisch en haalbaar is! Stel jezelf de W-vragen, denk aan de eventuele kostprijs, kijk naar de tijd die je voor jouw idee nodig zal hebben en dan kan er weinig verkeerd lopen!
  “It’s more easy to tame a wild idea, that to wilden an ordinary idea”
 Ik heb zelf 6 weken aan het creatief proces meegewerkt tijdens de lessen Crealabs op school. De manier van werken heeft me zeker geleerd om anders te denken. Ik ben zelf veel meer open gaan staan voor wildere ideeën. Vroeger zou ik sneller ideeën afslaan die een beetje dromerig en onrealistisch leken, omdat ik ze dan toch geen nut hebben vond. Door het creatieve proces heb ik ingezien dat je deze ideeën zeker in je basis moet stoppen, en dat je daaruit kan ombuigen om alsnog iets heel knap te ontwikkelen. Creativiteit betekent voor mij dus ook verruimen en op je af laten komen. Ik kan me ook heel goed aansluiten bij het citaat van Alex Osborn: “It’s more easy to tame a wild idea, that to wilden an ordinary idea”. Ik geloof erin dat je van elk surrealistisch of wild idee een realistische versie van kan maken. Het is heel belangrijk om uit het denkpatroon te stappen, zoveel mogelijk informatie verkrijgen en nadien selecteren en combineren. Denkpatronen verbinden alleen maar, en blijven binnen een kader. Stap hieruit, en je begaat vanzelf je eigen weg! Iedereen kan dit dus doen. Zo makkelijk is het om een origineel, leuk en vernieuwend idee te bedenken.
0 notes