elefantul-de-biblioteca
Untitled
11 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
elefantul-de-biblioteca · 4 months ago
Text
Paznicul morții din mijlocul vieții: Emil I. Suede în „Paznic de noapte”
            În ciuda faptului că m-am întâlnit și în trecut cu poezia lui E.I. Suede mărturisesc că nu am făcut-o într-un mod unitar, citind „pe apucate” versurile sale, acum, având la dispoziție volumul de poezie „Paznic de noapte” reușesc să știu ce vrea să ne spună. Fără să fiu influențată de prefața cuprinzătoare, scrisă de Carmen Theo Făgețeanu, nu mi-a luat defel mult timp să-mi dau seama…
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 4 months ago
Text
Ligia Pârvulescu și purgatoriul adevărurilor în „Intracranian”
„Intracranian” este cel de-al doilea volum de poezie al Ligiei Pârvulescu, volumul său de debut, „Fluvii de asfalt” a fost publicat tot la Casa de Editură „Max Blecher” în 2014, fix acum 10 ani. Cu opera Ligiei Pârvulescu am reușit să mă mai întâlnesc și în proză, am citit, cred anul trecut romanul său de debut, premiat atât la concursul de debut al editurii Litera ediția din 2021, cât și în…
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 5 months ago
Text
Cazul „Eichmann la Ierusalim” – context pentru un discurs asupra alienării umane în viziunea Hannei Arendt
Suntem îndreptățiți să spunem că secolul XX a fost în mod special „vinovat” de alienarea umană. Cazul judecării lui Adolf Eichmann (n. 1906 – d. 1962, locotenent-colonel al SS), Șeful Biroului Evreiesc al Gestapo-ului (Geheime Staatspolizei, Poliția Secretă a Statului) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însărcinat cu implementarea Endlösung (Soluția finală) – care a dus la exterminarea…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 8 months ago
Text
Capodoperele literaturii universale în viziunea lui Dostoievski
Dostoievski este unul dintre scriitorii care nu mai au nevoie de o introducere. Operele sale au fost și continuă să fie citite pe tot mapamondul, printre autorii care i-au apreciat opera se numără nume ca Virginia Woolf, Albert Camus sau Friedrich Nietzsche. Mai jos prezint pe scurt o parte dintre cărțile sale preferate,să aflăm împreună ce opere l-au marcat pe creatorul lui Raskolnikov și Ivan…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 8 months ago
Text
China între sentimentul de popor și revoluție. „China în zece cuvinte” de Yu Hua bestsellerul recomandat de Time
Mai jos am cuprins câteva momente cheie ale istoriei recente a Chinei. Fiecare în parte fiind prezentate din perspectiva istoricului chinez contemporan Yu Hua. Acesta, sub pretextul lingvistic ne spune ce anume înseamnă pentru el fiecare din cele zece cuvinte chinezești. Un exercițiu relevant pentru a ne ajuta să distingem între gândirea la nivel de individ și propagandă. Importanța…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 1 year ago
Text
Satele fictive ale lui Potemkin, între mit și realitate. Spectacolul prezentat Ecaterinei cea Mare a Rusiei
Despre relația dintre Ecaterina cea Mare și Potemkin există numeroase anecdote, dar poate că una dintre cele mai interesante este cea legată și de zicala rusească a „satelor lui Potemkin”. Prin care se face referire la obiceiul de a face lucruri de fațadă, care numai în aparență să dea bine. Legate de acest episod sau episoade, ale înfrumusețării satelor înaintea vizitelor Ecaterinei, există…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 1 year ago
Text
Hamlet – tragedia idealistului față în față cu realitatea condiției umane
Hamlet este fără îndoială cea mai cunoscută tragedie și operă literară din lume, în cadrul piesei de teatru putem cunoaște cel mai fascinant și complex personaj al literaturii și dramaturgiei universale. Un personaj construit asemenea unui erou clasic și totuși pare să fie o întruchipare a omului modern. Are atât de multe fețe – de la fiu, iubit, intelectual, prinț, războinic și răzbunător –…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 1 year ago
Text
Scriitori ucraineni pe care trebuie să îi citim
Literatura ucraineană abundă de voci originale relevante pe scena literaturii universale. Putem distinge dorința națiunii ucrainene de libertate și lupta pe care o duce pentru recunoaștere. Sunt multe capodopere din care transpare unitatea țării și prin care putem observa evenimentele marcante ale istoriei poporului ucrainean. Pentru cei care doresc să aprofundeze sau să se apropie de literatura…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 2 years ago
Text
Critici și aprecieri ale literaturii clasice japoneze. Daisaku Ikeda în dialog cu Makoto Nemoto
Daisaku Ikeda este un reputat filosof budist pacifist, susținător al demersului antinuclear, scriitor și profesor de origine japoneză. De la vârsta de 19 ani face parte din Soka Gakkai, devine președintele organizației în anul 1960. În cartea On the Japanese Classics (tradusă de Burton Watson) poartă o serie de conversații cu Makoto Nemoto prin intermediul cărora sunt dezbătute unele dintre cele…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
elefantul-de-biblioteca · 2 years ago
Text
„Istoria secretă” și paradoxul celebrității. Cea mai obscură și totuși celebră carte: originea dark academia
Citind acum Micul prieten (The Little Friend, 2002) al Donnei Tartt, poate că în mod neașteptat, mi se revelează și mai multe aspecte importante din Istoria secretă (The secret history), pe care am cam grăbit-o anul trecut și pe care intenționez să o recitesc, probabil în limba engleză (găsiți varianta audio a cărții în lectura Donnei Tartt pe youtube), pentru a ajunge la textul original, foarte…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
elefantul-de-biblioteca · 3 years ago
Link
1 note · View note