Dijital trendler, teknoloji, marketing, sosyal medya ve dijitalart konularıyla yakından ilgileniyor ve gelişmeleri ilgiyle takip ediyorsanız blog sayfama göz atmanızı tavsiye ederim.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Chrome DEVTOOL ile SEO Analizi Yapmanın 6 Temel Yolu
1- Sayfanızın ana içerik öğelerini kontrol edin
Google şu anda JavaScript tabanlı içeriği tarayabiliyor ve dizine ekleyebiliyor ancak her zaman kusursuz olmuyor. Bu nedenle, yalnızca HTML kaynak kodunu gözden geçirmekle değil, bilgilerin Google tarafından gerçekte nasıl oluşturulduğunu ve tanımlanacağını görmek için DOM'larını kontrol ederek sayfalarınızın ana içerik öğelerini doğrulamanız gerekiyor.
"Elements" panelinde DevTools ile herhangi bir sayfanın DOM'unu doğrudan görebilirsiniz”
2- CSS gizli içeriği arayın
Metni gizlemenin en yaygın yolları arasında, CSS'yi "display: none" veya "visibility:hidden" özellikleriyle kullanmanızdır; bu nedenle, site sayfalarınızda bu yollarla gizlenebilecek önemli bilgilerin olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir.
DevTools açıkken Ctrl + Shift + F (Windows) veya Cmd + Opt + F (Mac) tuşlarına basarak erişebileceğiniz Chrome'un DevTools "Arama" çekmecesi ile bunu yapabilirsiniz. Bu arama özelliği, yalnızca açılan sayfa dosyasından değil, CSS ve JavaScript de dahil olmak üzere tüm kullanılan kaynaklara bakmanıza olanak tanır.
3- Sitenizdeki imajların alt açıklamalarını tanımlayın
Sayfalarınızın ana metin içerik öğelerini kontrol etmenin yanı sıra, resimlerinizin ALT açıklamalarını "Elemanlar" panelinde doğrulayabilirsiniz. Herhangi bir görüntüyü sağ tıklayın ve burada gösterildiği gibi "İnceleyin" i seçin.
4- Sayfalarda “no index” “canonicalization konfigürasyonu” ve “resource” ayarlarını tanımlayın
Sayfanızın teknik yapılandırmasını incelemek için Chrome'un DevTools'u da kullanabilirsiniz. Örneğin, bu belirli etiketleri aramak ve bunların nasıl uygulandığını incelemek için "Arama" çekmecesi kullanılarak yapılabilecek meta robotları ve standart etiketleri yapılandırmayı doğrulayabilirsiniz.
Bu doğrulama, yalnızca HTML <head> alanındaki bu etiketlerin uygulanması için değil, aynı zamanda HTTP başlıklarında "Ağ" paneline giderek başlık bilgilerini doğrulamak için arzu edilen sayfayı veya kaynağı seçerek de yapılabilir.
5- Mobil web optimizasyon onayını tüm mobil cihazlar için doğrulayın
Sitenizin mobil uyumlu olması artık SEO için çok önemlidir ve DevTools'un "Cihaz Modu"nu kullanarak sayfa yapılandırmasını ve içeriğini doğrulayabilirsiniz. Bu seçenek, panelin sol üst köşesindeki cihaz simgesini tıklayarak veya düğmeye basarak etkinleştirilebilir DevTools paneli açıkken Command + ÜstKrktr + M (Mac) veya Ctrl + ÜstKrktr + M (Windows, Linux).
Cihaz Modu'na girdikten sonra, görünüm penceresi kontrolleri pencerenin üst kısmında görüntülenir. Burada, yanıt veren bir görüntü alanı seçebilir veya (serbestçe yeniden boyutlandırılabilir) sayfanızı test etmek için belirli bir cihazı seçebilirsiniz. "Düzenle ..." seçeneğini kullanarak kendi özel cihazınızı da ekleyebilirsiniz.
6- Sayfa yükleme sürenizi değerlendirin ve hız sorunlarını belirleyin
Kullanılan cihazı ve ağ koşullarını taklit ederek herhangi bir sayfa yükleme süresini analiz edin. Bunun için, panelin sağ üst köşesindeki Özelleştirme menüsünden "Diğer araçlar" bölümünden erişebileceğiniz "Ağ Şartları" aracına gidebilirsiniz.
0 notes
Text
Yeni firmam Catalleyes | Check out my new company
Yeni nesil Dijital Pazarlama ve İletişim Danışmanlığı. / The new generation of Digital Marketing and PR Consultancy. www.catalleyes.com
0 notes
Video
vimeo
urban rollerblader
Click Here to see animated GIF
0 notes
Link
Cinemagraph works - powered by @einstahin
(This cinemagraph edited by @einstahin using a part of a scene from the video named “Taksim Time Laps” powered by “Still Motion Pro Studios”
0 notes
Link
Cinemagraph works - powered by @einstahin
(This cinemagraph edited by @einstahin using a part of a scene from the video named “Taksim Time Laps” powered by “Still Motion Pro Studios”
0 notes
Link
Cinemagraph works - powered by @einstahin
(This cinemagraph edited by @einstahin using a part of a scene from the video named “Taksim Time Laps” powered by “Still Motion Pro Studios”
powered by einstahin
0 notes
Text
Elektronik ticaretin düzenlenmesi ile ilgili kanun 1 Mayıs 2015′te yürülüğe giriyor Peki Türkiye’deki firmalar buna hazır mı?
Dünya üzerinde iki türlü izin toplama yöntemi vardır. Amerika, Japonya ve Avusturalya’da “Redde Dayalı Sistem” (Opt out) Avrupa Birliği ülkeleri ve Kanada’da ise “İzne Dayalı Sistem” (opt-in) uygulanmaktadır. Yıllardır çıktı çıkacak denilen yasa Türkiye’de 5 Kasım 2014 tarihinde Resmi gazetede yayınlandı ve 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Öncelikle yasanın olabilecek en katı kurallarıyla çıktığını,Türkiye’de içinde devlerinde olduğu bir çok firmayı olumsuz etkileyeceği söyleyebilirim. Durum o kadar vahim ki kredi başvurusunda anne kızlık soyadına kadar sorgulayan bankalar bile son iki gün kala müşterilerinden izin dileniyor.
Big data sağlayıcılarının, GSM firmalarının, mailing ajanslarının ve data avcılarının ellerindeki dataları satıyor olması, gönderim adeti karşılığı kiralıyor olması veya rant uğruna yanlış pazarlama yöntemlerine başvurması gibi sayılabilecek onlarca açıktan ötürü uzun süredir çok alakasız firmalardan SMS ve mailler aldık, Bu reklamlar bazen o kadar alakasız oldu ki sanırım hepimizde reklam mesajı algısına inanılmaz bir antipati oluştu. Kaçımız alışveriş yaptığımız firmalarda veya doldurduğumuz formlarda reklam mesajlarını almak istiyorum ibaresini işaretliyor? Mail ve telefon bilgisi bile vermek istemiyoruz... Bu nedenle bir çok firma izin alırken negatif opt in yani formu doldurduğu anda otomatik olarak reklam almak istediğini de beyan etmiş olarak kabul ediyor, aksi bir durum varsa kutucuğu işaretlemesini istiyordu. İşte yeni yasa derki Negatif Opt-in yapamazsın. Müşteriden onay alarak izinli data toplayabilirsin. Bu durumda negatif opt-in uygulayan bütün firmalar yasal olarak hiç bir geçerliliği olmayan bir yöntemle yıllarca izin toplamış oldu. Yasa bu şekilde çıkınca firmalar mailing, sms, IVR, web sayfası vb... yöntemlerle dataları için tekrar izin almak durumunda bırakıldı. Milyonluk datalara yapılan mailing sonucu ortalama %13 okunma, %7 tıklama oranının iyi bir varsayım olduğunu söylersek bu yöntemle dataların ne kadarını kurtarabildikleri muamma olmasa gerek. Kısa sürede sonuç almak adına başvurulan Havuç verme yönteminde ise firmalar datanın bozulmasına neden olduklarının farkındalar mı? Düşünsenize markanızın datasından fırsatçıları harekete geçiriyorsunuz... Burger King’in Amerika’da data temizlemek için markasıyla gerçekten ilgilenmeyen ve bir daha twitter’da kendisini takip etmeyecek tüm takipçilerine listelerinden çıkması durumunda burgermenü hediye etti. Bu şekilde listesinde sadece markasıyla gerçekten ilgilenenleri tuttu...
Tabi bu yasanın bu şekilde çıkacağı aslında sürpriz değildi, sadece yasanın Türkiye’de yürürlüğe girmesi konusunda firmaların gerekli donanıma sahip hukuk ve e-marketing birimlerinin olmamasından kaynaklanan bir hadise aslında. AB yasasından devşirme bu yasa çok katı ve kati hükümlerle Türkiye’de yürürlüğe girdi, Diplomaside zayıf, lobiciliğin sağladığı faydalarından bir haber siyasetçilerimiz lobicilik faliyetlerine önem verseydi Türkiye’de bir çok yasa veya hüküm Türkiye’nin lehine sonuçlanabilirdi. Lobicilik diyorum çünkü lobilerin Avrupa parlamentosunda ülkesini ilgilendiren her yasadan taslak aşamasında haberdar olduğunu bilmiyoruz, Lobilerin AB parlamentosunun sunduğu centilmenlik anlaşması gereği bu taslakların yasalaşma sürecinde görüş bildirerek yasa tasarısına müdahale edebildiklerini bilmiyoruz! Aslında bunu yakın zamanda soykırım mevzusunda ağır bir şekilde öğrendik.
Bu durumda yasanın yaptırımlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Datanı çalarak, izinsiz bir şekilde SMS atan, IVR aramaları yapan, alakasız firmalar beter olsun. Diyecek hiç bir lafım yok. Ama müşteriyle ticari ilişkide bulunmuş negatif opt in yöntemiyle de olsa bir şekilde izin aldığını ispat edebilen, Yaptığı her gönderimde müşteriye şikayet hakkı ve datadan çıkma hakkı tanıyan firmaları madur edecek bu yasa mevzuatı bilen fırsat avcılarına gün doğuracak.
Ümit ediyorum ki dün gece çıkan taslak yürürlüğe girer ve bu mağduriyet bir nebze de olsa giderilir. MADDE 13 - (1) "Kanunun yürürlük tarihinden önce, hizmet sağlayıcı ve alıcı arasında doğrudan mal veya hizmet temini ilişkisi olması kaydıyla, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerinin alınması ile oluşturulan veri tabanlarının onaylı olduğu kabul edilir."
Sonumuz hayırlı olsun, hoş geldiniz fırsat avcıları!
0 notes
Link
Because the data doesn't lie, most of your users either aren't using your app or uninstalling it altogether. Research by Mobilewalla revealed that users eventually delete 90 percent of all downloaded apps. Make one wrong move that angers or frustrates users – and chances are your app will be deleted.
0 notes
Link
Analyzing the true source of direct bookings for a hotel is a tricky task that requires more than simple online analytics such as referring sites. Knowing with some certainty how guests have come to book on a hotel’s website can only be determined by asking each guest how they discovered the hotel.
At WIHP we go to great lengths to ensure all of our “big data” is being used to optimize our marketing strategies.
For the past three years, we have surveyed over 40,000 hotel guests and published the trends of how guests heard about a hotel and why they decided to book on the hotel website. The findings are almost always surprising
0 notes
Link
Facebook reklamları, hedeflemeler ve ulaştığı müşteriler konusunda çalışmalara devam ediyor. İsrail bir bloggerın Facebook’un reklam yöneticisini keşfetmesi ve bloglarda anlatması üzerine Facebook bu özelliği test etmeye başladı. “Müşterilerimi bul” özelliği ile sayfa yöneticileri, Constant Contact ve Mail Chimp listeleri ya da Excel ile oluşturdukları kendi .csv uzantılı kişi listelerini yükleyebiliyor.
0 notes
Link
“Dünyada haftanın en çok paylaşılan reklamları” listesine bu hafta Google ve Kmart‘ın damga vurduğunu söyleyebiliriz. Teknoloji devi Google ve ABD merkezli indirimli ürün satan mağaza zinciri Kmart, bu hafta listede ikişer reklamla yer alıyorlar. Geçtiğimiz 7 gün içerisinde, Kmart’ın iki reklamı internet ortamında yaklaşık 20.000 kez, Google’ın Chormecast ve Nexus 7 ürünlerini tanıttığı iki reklam filmi ise yaklaşık 15.000 kez paylaşıldı. Araştırma şirketi Unruly tarafından hazırlanan liste, reklam filmlerinin Facebook, Twitter ve bloglardaki paylaşım sayılarına göre belirleniyor. Listeye sadece son 30 gün içinde yayınlanan reklamlar girebiliyor.
0 notes
Link
Twitter eğitim firması Marakana’yı satın alarak Twitter Üniversitesi’nin temellerini attı.Bu sistem şirket içerisinde mühendislere verilen pek çok farklı eğitimi tek bir çatı altında toplamanın yanı sıra daha sistemli bir hale sokacak. Twitter’ın nitelikli iş gücünü sürekli geliştirmesini sağlamanın ötesinde, firmayı bu profile uygun yeni adaylar için daha cazip kılıyor olması açısından da önemli. Twitter Üniversitesi’nin herkese açık paylaşımlarını @twu hesabından takip edebilirsiniz.
0 notes
Text
Avrupa'da Çerez (Cookies) Yasaklandı!
Merhabalar,
Cookie nedir özetle tanımlayım;
Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde web tarayıcınız (Explorer, Google Chrome, Firefox, Safari vb...) bilgisayarınıza otomatik olarak text bazlı veri dosyaları yükler. Bu dosyalar, sayfadaki aktivitelerinizi (site içinde hangi sayfaları gezindiniz, sitede ne kadar süre kaldınız, hangi işletim sistemi kullanıyorsunuz gibi...) kayıt altına alarak site yöneticisinin, site performansını arttırmasını sağlayacak bilgiler edinebilmesini sağlar.
Çerez ayarlarına nasıl erişebilirim?
Bu ayarlar her tarayıcı için farklıdır, aşağıdaki linkten web tarayıcınıza uygun ayarları öğrenebilirsiniz. Tıklayın
4 çeşit Çerez (Cookies) mevcuttur.
1 - Kullanım çerezleri Ziyaret ettiğiniz siteyi gezinebilmeniz için kabul etmeniz gereken çerezdir, ayrıca sayfalar arasındaki bilgileri taşıyabilmek ve bilgileri tekrardan girme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Yani siz bir siteyi ikinci kez ziyaret ettiğinizde sitenin sizi tanımasını sağlar ve bazı görselleri ve bilgileri harddiskinizden yükleyerek sayfaları daha hızlı gezmenizi sağlar.
2 - Performans çerezleri Bu çerezler, ziyaret edilen sayfaların ziyaret sıklığı, tıklanma istatistikleri, varsa hata iletileri gibi sayfanın kullanımı ile ilgili bilgilerin site yönetimi tarafından takip edilebilmesini sağlar. Bu sayede site yöneticisi tarafından performans arttırmaya yönelik analizler yapılabilir.
3 - Fonksiyonel çerezler Bu çerezler kullanıcının site içinde yapmış olduğu seçimleri (Örn. seçilen şehir, uçuş tarihi vb.) hatırlatır, böylece kullanıcıya kolaylık sağlanmış olur. Bu çerezler ile kullanıcılara gelişmiş web özellikleri sağlanır.
4 - Reklam ve 3rd Parti çerezleri Tedarikçi çözüm ortakları, web sitesindeki bazı özelliklerin kullanılabilmesi için bu çerezleri kullanılır. (Örnek Google ADS, Sosyal medya üzerindeki aplikasyonlar veya yeniden pazarlama kampanyaları gibi...) Web sitesinde reklam takibi yapan firmaların çerezleri de mevcuttur.
Cookie Policy uygulamalarından örnekler
THY (Türk Hava Yolları) Tıklayın
Opel Tıklayın
Unilever Tıklayın
Cookie Policy sorgulaması bir web sayfasında nasıl görünmelidir?
Aşağıdaki gibi web sitesini ilk ziyaretinizde çıkan light box (Sayfa patlangacı) uygulamalarındansı yerine ++
++ Aviva UK örneğinde gördüğünüz gibi daha şık bir sorgulama yapabilirsiniz.
Yeni yasa bizi nasil etkiler?
Yasa şimdilik Avrupa Birliği ülkelerini kapsıyor, ülkemizde henüz geçerli değil dolayısıyla ülkemiz için henüz bir yaptırımı yoktur. Uyum süreciyle yakın bir süre içerisinde bizi de etkiliyecektir.
Çerezleri kabul etmezsem ne olur?
Ziyaret etmek istediğiniz siteyi görüntüleyemezsiniz.
Firmalar açısından sorun teşkil eder mi?
Şirketlerin sitedeki ziyaretçi sayısı, sayfada gezinme süreleri gibi site kullanımına yönelik istatistiklerini tutan IT bölümleri veya bu istatistiklere göre pazarlama stratejilerini belirleyen ve analiz yapan E-Pazarlama birimleri bu bilgilere maalesef sağlıklı olarak erişemez, veya yeniden pazarlama gibi bir takım pazarlama kampanyalarından verim alamaz.
Avrupa Birligi disinda hizmet veren bir şirketsem, Avrupa Birligi’ne bu kurallara uymadan satis yapabilir miyim? Yapabilirsiniz. Uyum paketi dahilindeyseniz (Turkiye, Hirvatistan, vb.), ilgili (Data Privacy) pakete uyma zamani geldiginde sizi de etkileyecektir.
Bu isten en az zararla nasil kurtulabiliriz? Zor dostum...
Şimdilik bu konuyla ilgili yazacaklarım bu kadar,
Daha detaylı bir bilgi için ICO 'yu ziyaret edebilirsiniz.
Takipte olalım www.twitter.com/einstahin
Hoşçakalın...
0 notes
Quote
Kıvanç EL / VATAN ANKARA
Reklam mesajından kurtulma formülü
SMS’le reklam almak istemeyen cep telefonu kullanıcılarını uyardı
Yıldırım, özellikle abonelik sözleşmesinde yer alan ‘duyurular gelsin/gelmesin’ bölümünün doldurulması gerektiğini belirtti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonu kullanıcılarına reklem mesajlarından kurtulmanın formülünü verdi. Yıldırım, her şebeke için ne yapılması gerektiğini anlatırken, abonelik sözleşmesinde yer alan “Duyurular gelsin/gelmesin” bölümünün mutlaka doldurulmasını istedi. Yıldırım, Türkiye’de 72 bin baz istasyonu olduğu bilgisini de verdi. Çeşitli soru önergelerini yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım GSM şebekelerinin “İstek dışı haberleşmeler”le ilgili çeşitli alternatifler olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
- Turkcell abonelerinin istek dışı mesajları 2780’e SMS olarak iletmesi durumunda tüketiciler bir daha o kategoriden mesaj almamaları sağlanıyor. Çağrı merkezi de aranarak almak istemedikleri mesaj türleri belirtebiliyor.
- Vodafone aboneleri de diğer firmalar tarafından sunulan içerik servislerine ilişkin tanıtım kısa mesajlarının gönderimi, abonelerin mesaj almak istemediklerine dair taleplerini Vodafone’a iletebiliyor.
- Avea aboneleri istek dışı mesajları 7672 servis numarasına mesaj göndererek reklam mesajlarını engelleyebiliyor.
- Ayrıca GSM abonelik sözleşmelerinde yer alan abone tercihleri arasında “işletmeciden ve avanyajlı servis ve tarifelerle ilgili kampanya duyuruları gelsin/gelmesin” hususu bulunmakta olup, bahse konu tercihler doğrultusunda işletmeciler ve ortakları abonelere mesaj gönderebiliyor.
GSM firmaları ve diğer firmalar tarafından satılan melodi ve oyunların da şikayet konusu olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “Söz konusu hizmetlerin sunum şekli ve şartlarının düzenlenmesi, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve tüketici şikayetlerinin azaltılması açısından düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede söz konusu hizmetlerden yararlanan abonelerin tam olarak bilgilendirilmesi, gerçek iradelerinin onlara düşünme fırsatı verilerek tam ve doğru olarak yansıtılması, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması hizmetin gerektiği gibi sunulması için BTK kararlar almıştır” dedi.
0 notes