Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Evelyn Taocheng Wang
Allegory of Transience vertrekt vanuit haar fascinatie voor Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Tijdens haar jeugd in China fungeerde die Hollandse kunst als pars pro toto voor de hele Westerse kunstgeschiedenis. Eenmaal in Europa aangekomen, bleek dat beeld te botsen met de realiteit. In de twee nieuwe installaties die Wang voor Allegory of Transience maakte, verbindt de kunstenaar persoonlijke observaties en ervaringen met haar interesse in de representatie van gender en seksualiteit in de Europese kunstgeschiedenis.
Ik ben door een vriendin gevraagd die de productie regelt, of ik mee kon helpen met dit kunstproject. Het heeft me laten zien hoe een kunstenaar kan denken en hoe een verantwoordelijke daarop kan reageren. De insteek van het onderdeel waar ik bij hielp was veel anders, dan dat de uiteindelijke versie is geworden. Dit proces ging gepaard met erg veel stress. Uiteindelijk kan je een kunstproces meestal niet sturen zoals je wilt. Het is een reis die de kunstenaar moet afleggen om te voltooien.
0 notes
Text
Het Basisinkomen
Er is de laatste maanden veel gesproken over het basisinkomen. Een inkomen die iedereen zou krijgen en waarvoor je niks te doen hoeft. Een stap verder dan de verzorgingsstaat waarin we nu leven. Bij de verzorgingsstaat moet je een bijdrage leveren aan de maatschappij om geld te krijgen van de overheid om jezelf te onderhouden. Deze bijdrage kost tijd dat in vele gevallen beter aan andere bezigheden gespendeerd had kunnen worden. . Voor veel net afgestudeerde kunstenaars zou dit een uitkomst zijn. Het kost veel tijd en moeite om een naam voor jezelf te maken. Als je daarnaast ook jezelf nog moet onderhouden en geld verdienen, blijft er maar weinig tijd over om echt aan je kunst te zitten. Voor kunstenaars zou dit betekenen dat zij geen tweede baan nodig hebben om zichzelf te onderhouden. Dit zorgt voor een afname van stress en vermoeidheid en een toename van productiviteit.
Tot nu toe ziet het basisinkomen er als een ideaal uit, een utopie eigenlijk. Utrecht zou de eerste gemeente in Nederland zijn waar een groep armen een soort van basisinkomen zou krijgen.
0 notes
Text
Ed van der Elsken
Ed van der Elsken is een van de bekendste fotografen/documentaire makers die Nederland heeft gekend. Toch is die bij veel mensen uit mijn kenniskring in de vergetelheid geraakt. Ze kennen zijn werk wel, maar hebben nooit zijn naam eraan verbonden. Afgelopen maanden had het Stedelijk Museum Amsterdam het grootste overzicht ooit van zijn werk. Onder andere veel van zijn foto’s werden tentoongesteld, maar ook documentaire’s en boeken van hem. Ik ondervond ook dat ik veel foto’s herkende, maar nooit wist dat deze gemaakt waren door Ed van der Elsken. Sinds ik naar zijn tentoonstelling geweest, is er naar mijn gevoel veel meer aandacht voor hem. Het kan ook zijn dat ik het voorheen altijd gemist heb. In korte tijd zijn zowel de documentaire die hij gemaakt heeft als de documentaire over zijn zoon, die aan een depressie leidt, op tv uitgezonden. Bij het Stedelijk Museum staan dagelijks lange rijen om naar binnen te kunnen. Er is als waren een kleine hype rond Ed van der Elsken.
Het is goed dat kunstenaars van vroeger zo worden geëerd. Ed van der Elsken spreekt veel jongeren aan vanwege zijn stijl van fotograferen. Bijna iedereen is nu in het bezit van een smartphone met fotocamera. Voor sommige jongeren kan zijn werk een inspiratiebron worden, om zelf te beginnen met fotograferen.
0 notes
Text
de nieuwe steve jobs
Steve Jobs en Bill Gates waren tientallen jaren de twee grote jongens op het gebied van technologie. Nu is Steve Jobs overleden en Bill Gates al een aantal jaar met pensioen en zowel Tim Cook als Steve Ballmar (die nu al weer is opgevolgd door iemand anders) hebben het niet geheel waar kunnen maken. Apple wordt ingehaald door Samsung en Google is bezig met een opmars in andere technologische richtingen dan het internet. We hebben een nieuwe vertegenwoordiger voor technologie nodig. Deze persoon is Elon Musk van Tesla motoren.
Elon Musk is medeoprichter van drie van de meest innoverende bedrijven van het moment en ook voorzitter van de raad van meerdere miljoenen bedrijven. Elon Musk wil de mensheid verder brengen in zijn ontwikkeling en daarbij de wereld waarin we leven besparen. Zo wilt hij ervoor zorgen dat de mensheid binnenkort op andere planeten kan gaan wonen, omdat de aarde te overbevolkt gaat worden. Ook met zijn elektronische motoren bij Tesla wil hij dingen gaan veranderen. Al jaren is het achter Apple het meest innoverende bedrijf van de wereld. Apple wil ze al jaren overkopen, wat zou kunnen betekenen dat Musk CEO van Apple kan worden.
0 notes
Text
reboots
Met films als Mad Max, Jurrassic World en in december Star Wars groeien oude films weer in populariteit. Deze drie films zijn op films gebaseerd die minstens 20 jaar oud zijn. waar het een aantal jaar geleden vooral retro moest zijn, is het nu vooral reboot. Het grote verschil tussen de twee is dat bij retro het product geen vertaalslag krijgt naar deze tijd, het ziet er hetzelfde uit als toen het uitkwam. Bij reboot is die vertaalslag niet geweest en heeft het product een nieuw laagje gekregen. Dit gebeurt natuurlijk al honderden jaren met als beste voorbeeld de renaissance, wat een terugkeer was naar de Grieks Romeinse tijd.
Films zijn niet de enige die weer opnieuw worden gemaakt. Ook in design is het te vinden. De arts en crafts beweging is er een die opkwam aan het einde van de 19de eeuw. Ze stonden ervoor om alles weer met de hand te laten maken in een waar de industriële revolutie begon. Veel design ging op elkaar lijken door de massaproductie. Nu zie je weer dat veel met de hand gemaakt moet worden. Ik vind vooral de Clay chair van Maarten Baas een goed voorbeeld. In dit werk zie je de vingerafdrukken nog in het klei zitten. Het laat zien dat er echt een persoon aan gewerkt, i.p.v. een machine.
0 notes
Text
provo’s
In de jaren 60 van de vorige eeuw had je een beweging die provoceerde tegen de cultuur die er toen heerste in Nederland. Ze noemde zichzelf daarom ook de Provo’s. Veel van hun ideeën hebben we nog steeds en we zijn er erg trots op. Het homohuwelijk, gedoogbeleid op wiet, de euthanasieregeling en meerdere sociale wetten komen direct en indirect van hun. Wat we nu als een rustig protest zien, werd toen met de politie bestreden. Nederland was niet aan gewend aan demonstraties en sit-ins.
Wat we toen als provo’s zagen, zien we nu als links tuig(dat is tenminste wat ik het vaaks hoor). Mensen spraken afschuw over het protest in het Maagdenhuis van de UVA, terwijl ze alleen opkomen voor goed onderwijs. Het bestuur van de UVA heeft meerdere keren verzaakt en de studenten waren het zat. Nederland is niet de enige plek waar nu geprotesteerd wordt. Amerika met zijn rassenrellen, Hong Kong tegen China en India voor vrouwenrechten zijn er maar een aantal. Mensen spreken er met afschuw over, maar over tien jaar zullen we er met trots over vertellen. Kijk maar naar de provo’s.
0 notes
Text
het kan toch niet waar zijn
Laats heb ik het boek van Joris Luiendijk gelezen: het kan toch niet waar zijn. het boek gaat over het ontstaan van de economische crisis door de banken. De schrijver heeft voor dit boeken vele bankiers ondervraagd over hoe zij denken dat het ontstaan is. Het boek heeft ook een diepere laag en dat is wat wij allemaal wel toestaan en niet toestaan. Vooral dat laatste heeft mij aan het denken gezet.
Als ik op werk te vaak iets laat vallen, hebben zij er genoeg van en ontslaan mij. Bij de top van banken gaat het anders. De ABN Amro heeft van de Nederlandse staat, ons belastinggeld dus, een investering gekregen om er bovenop te komen. Het hele volk liet het toe. Op hetzelfde moment was er meer commotie over het Koningslied, waar iedereen met afschuw over sprak. Het ene telt voor mij wel iets belangrijker mee dan het andere. Het is niet gefixeerd ben op geld. Het is meer dat bankiers kunnen doen en laten wat ze willen, er is toch altijd een hogere instantie die ze redt. Is het niet de overheid, dan is het wel de Nederlandse Bank of het de Europese Unie. Er zal een verandering moeten aandienen, anders blijven we tegen dezelfde problemen aanlopen.
0 notes
Text
ex machina
De film Ex Machina draait nu al een aantal weekjes en is de zoveelste sci-fi die we gaan zien dit jaar. Ex Machina is alleen anders dan al die andere films. Waar de meeste films ruimteschepen, lichtzwaarden en lasers laat zien, kijk je bij Ex Machina naar de verliefdheid tussen mens en artificial intelligence( A.I kort geschreven) Met A.I wordt een robot genoemd die voor zichzelf kan nadenken en emoties voelt. Een mens dus eigenlijk. Veel mensen zijn hier erg bang voor en films als Terminator en 2001:A Space Odyssee helpen niet bij dat beeld. Deze films worden alleen niet als werkelijkheid gezien en er is ook een hele kleine kans dat dat gaat gebeuren. Ex Machina is meer plausibel om te gebeuren. Veel technische snufjes zoals ruimteschepen en wapens zijn weggehaald en daarvoor in de plaats komt een wereld die lijkt op die van ons, alleen 20 jaar verder.
Maar meer over de A.I. Veel mensen zijn er bang voor, omdat we denken dat de robots de wereld zullen overnemen. Nu zijn de wetten voor robots dat ze mensen geen pijn mogen aandoen. Als robots voor hunzelf kunnen denken, kunnen ze dit negeren. Ik denk dat veel mensen veels te ongerust zijn. Als A.I werkelijkheid wordt, zal de rest van de technologie zijn meegegroeid dat we er een stop aan kunnen zetten.
China�K�H_GF
0 notes
Text
gamification van de maatschappij
Ieder land heeft graag de ideale burger. Veel landen willen dit bereiken door mensen die fout doen te straffen met een boete of celstraf. China wil hier nog een stapje verder in gaan en gaat gamification gebruiken om dit te bereiken. Het concept van gamification is makkelijk. Je koopt ergens een product, de winkel geeft je kans op korting als je er vaker komt en jij bent blij. Bij mij op werk kijken ze welke dag de meeste omzet draait, een simpele methode om mensen harder te laten werken.
In China is er nu een puntentelling gekomen waarin iedere burgers punten krijgt toebedeeld. Burgers die goed doen krijgen extra punten, burgers die minder goed doen krijgen punten in mindering. China is nog steeds een communistisch land en handhaaft ook naar hun ideologieën. Dingen die je doet alleen om jezelf te verreiken, wordt negatief naar gekeken. Drugs, gokken, gamen en meer van dat soort dingen leveren dan ook strafpunten op. Het kopen van luiers, vrijwilligerswerk en een goede baan leveren pluspunten op.
Voor zover nog niks echt negatief erover, maar het overkoepelende gedachte van China is dat ze mensen willen buitensluiten van bepaalde dingen. Al heb jij een te laag cijfer dan kan je geen lening afsluiten bij een bank, niet naar bepaalde evenementen en mag je op sommige plaatsen niet eens wonen.
In Nederland is dit ook niet ondenkbaar. Als google zijn bestanden vrij moet geven aan welke willekeurig land dan ook kan hetzelfde plaatsvinden. Zoals George Orwell al in 1948 schreef: Big Brother is watching you.
0 notes
Text
leerdoelen
Ik ben dit jaar vrij ongeschonden doorgekomen. Ik heb mijn lang begeerde propedeuse eindelijk binnen gehaald, maar ergens mis ik het gevoel van voldoening. Ik heb er minder moeite voor te hoeven doen, dan ik vooraf had gedacht. Vaak zit er nog niet zo veel haast achter en heb ik nog best veel vrije tijd. De interesse die ik in verschillende vakken had verschilde sterk. Wel weet ik daardoor meer, wat ik later wil gaan doen. Met mijn leerdoelen gaat het de goede kant op, maar het kan altijd nog beter. Zo wilde ik sneller ja zeggen en minder twijfelen bij beslissingen nemen. Zo heb ik bij meer galeries en festivals geholpen en ben ik vaker de deur uit geweest voor musea en concerten bezoeken.
De vakken waar ik mij het meest thuis voelde zijn toch wel kunstgeschiedenis, trend en cultuur en argumentatie. Het gaat ook meer samen met wat ik in mijn vrije tijd doe, kranten lezen, boeken lezen en films kijken. Ik ga dan ook een stage zoeken waar deze vakken het meeste van toepassing zijn. Trendwatching is het eerste wat bij te binnen schiet, als ik denk wat ik wil doen. Dan bedoel ik niet het trendwatchen op het gebied van mode en kunst, maar van het overkoepelende maatschappelijke trends. Trenwatching is eigenlijk het in structuur brengen van de maatschappij, net zoals een designer structuur aanbrengt in een product Twee bedrijven die ik ken op dit gebied zijn Trendslator en Second Sight. Ik weet alleen nog niet of ik mijn stage in Nederland, of in het buitenland wil gaan lopen. Tegenlicht en de Volkskrant lijken mij ook werkgevers waar ik mijn ei kwijt kan. Waar het bij vooral omgaat is, is het verspreiden van kennis. Zelf ben ik erg leergierig ingesteld en wil ik dit ook overgeven aan anderen.
Door mijn leergierigheid wil ik het liefst in het vierde jaar van deze studie, een andere studie starten aan de universiteit. Welke studie het precies zal worden weet ik nog niet, maar het zal waarschijnlijk de richting opgaan kunstgeschiedenis, sociale wetenschappen of film- en literatuurwetenschappen. Studies die mij kunnen helpen tot het worden van trendwatcher of iets die richting. De interesses die ik creëer zijn ook steeds meer op het gebied van politiek, het schoolsysteem en hoe technologie gebruikt kan worden in de maatschappij. Dus i.p.v. het managen van creatieven, het creatief managen van anderen.
Naast het vinden van mijn stage stel ik nog een aantal andere doelen voor mijzelf en het vinden van een stage. Zo wil ik doorgaan met het bezoeken van culturele instellingen. Het vergroot mijn kennis en kan er interessante mensen ontmoeten. Ik wil ook mijn netwerk vergroten, dan vooral in de regio van Leiden, Amsterdam en Utrecht. Ik wil mijn netwerk gaan uitbreiden door de zogenoemde uitjes, maar ook door mijn hulp vaker aan te bieden en mijzelf opener op te zetten.
Op persoonlijk gebied wil ik mijzelf meer uitspreken. Ik heb nog vaak het gevoel in groepsopdrachten dat mijn kwaliteiten niet volledig benut worden en dat ik erg snel word afgekapt. Ik moet er dus voor zorgen dat er minder snel over mij heen gelopen wordt. Ik wil mijn gedachtes duidelijker uitspreken. Soms missen mijn standpunt een duidelijk begin en eindpunt en loopt het weleens door mekaar heen. Ik hoop dit allemaal komend jaar te bereiken.
0 notes
Text
dark matter
Dark Matter is een lampencollectie die werkt op interactie. Zo is er een lamp (de IUS) die alleen aangaat als je het einde van de lamp verbindt met het begin van de lamp. Door een magneet die in de uiteinde van de lamp zit wordt een schakelaar overgehaald, waardoor de lamp uitgaat. Dit zorgt ervoor dat schakelaars aan de buitenkant overbodig worden en de lamp erg gebruiksvriendelijk overkomt. Het zijn in totaal vier lampen die allemaal hun inspiratie uit de natuur kennen. De ontwerpen doen vooral denken aan kristallen en steensoorten.
Het werk is van Joel Booy die zijn inspiratie kreeg toen de Mars Reconnaissance Orbiter beelden vastlegde van plekken op aarde die zo donker waren dat er geen licht door kon komen. Booy vroeg zich af wat hier onder kon liggen. De lampen geven antwoorden van wat Booy denkt dat eronder zou kunnen liggen. Zo symboliseert de eerste een grot met organismes aan de wanden, de tweede moet een kristal voorstellen die van vorm kan veranderen, de derde is een organisme die tegen de mand aanhangt en de laatste twee kristallen die licht geven als je ze over elkaar heen schuift. Ik vond Dark Matter het ontwerp wat mij het meest fascineerde, dit komt omdat ik zie dat er over nagedacht is.
http://vimeo.com/106979167
0 notes
Text
wat ik later wil
Veel van mijn klasgenoten weten al in de grote lijnen wat ze later willen doen en sommige weten het al in detail. Veel van hun willen iets met mode doen (ik zit met heel veel vrouwen in de klas) anderen willen graag de design kant op. Zelf wil ik denk het liefst de conceptuele kant op, problemen oplossen met creativiteit. Dit kan betekenen dat ik in sommige gevallen het grafische moet laten vallen, maar ik zie vadm graag breder dan anderen. Ik vind dat veel mensen zich beperken tot het grafische terwijl er nog zoveel meer is.
Ik voel me erg aangetrokken door de filosofische kant van kunst. Bijvoorbeeld hoe een kunstenaar in de maatschappij staat, de vorming van organisaties, het vormen van stadstaten en ga zo maar door. Creativiteit is het enige vakgebied dat op termijn niet vervangen kan worden. Computers kunnen herhalen, maar niet creëren. Ik hoef later ook niet veel geld te verdienen. Ik heb liever het gevoel dat ik andere mensen help. Ik wil lijnen verbinden die mensen nog niet zagen. Mensen die de lijnen konden verbinden zagen we vroeger als genieën, zoals Newton en Einstein. Dat was vooral op wetenschappelijk gebied en ik wil dat doen op maatschappelijk gebied.
Een bedrijf dat ik heel leuk vind is Triodos bank. Ze hebben een andere manier van aanpakken dan de grootste banken van het land. Ze verlenen microkrediet leningen zodat kunstenaars of mensen die een klein bedrijf willen beginnen ook kunnen lenen. Zij geven vooral leningen uit aan bedrijven in de culturele sector, de zorg en bedrijven die duurzaam bezig zijn. Allemaal bedrijven die we nodig hebben voor een maatschappij.
0 notes
Text
groene graffiti
Laatst zag ik een post van mos graffiti. Ik zou dit een van de tofste manieren vinden om de stad weer groen te laten lijken. Ik woon zelf in Oegstgeest wat er nogal grijs uitziet op sommige plekken. Het zou mijn wijk al flink opbeuren met als er iets op de muren zou staan en dan niet de namen in het zwart gespoten, maar mooie vormen met deze graffiti.
Het recept voor deze graffiti is makkelijk te vinden op het internet en het is niet moeilijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is:
- Wat mos
- 2 pakjes yoghurt
- 2 flesjes bier
- Halve theelepel suiker
- En nog een beetje glucosesiroop
Flink mengen, kwastje erbij en je kan beginnen met schilderen van je muur. Nu hopen dat ze het niet illegaal gaan maken.
0 notes
Text
reclames
Laatst kwam ik op een artikel waarin volgens hun de 14 beste outdour-commerciels in stonden. Het zijn 14 hele verschillende manieren van reclame maken, maar ze hebben een ding gemeen: ze waren allemaal anders dan normale reclames. Veel reclames geven aan hoe goed hun product wel niet is, maar een echt goede marketeer doet dat niet. Zo vond ik zelf de reclame van Macdonalds heel goed. Ik eet er zelf nooit, maar herken er wel alles van. Op hun laatste reclame borden stonden alleen twee vormen afgebeeld. Een van een zak patat en van een BigMac. Geen woorden, geen logo alleen de vorm, maar toch zo herkenbaar. Dit laat de kracht zien van hun merk.
Een andere leuke was van de Flower of Councel Holland uit Parijs. Ze hadden door heel Parijs 1500 doosjes geplaatst, met erin een roos en erop ‘for love at first sight (voor liefde op het eerste gezicht). Ook hier promoten ze niet hoe goed hun product is, maar waarvoor ze bestaan. Dit is toch een veel leuker actie dan een billboard met hun nieuwste product erop.
De IKEA had nog een hele leuke in de Franse stad Cleremont-Ferrand. Ze hadden een klimmuur geplaatst van 9 meter hoog en 10 meter breed. Op de muur waren allemaal meubels op vastgeplakt die je kon testen, als je tenminste durft te klimmen. Weer geen prijs of bepaald product specifiek gepromoot.
Laatste bedrijf dat ik nog in de spotlight wil zetten is Coca Cola. De reclames die ze uitzenden op tv en internet zijn heel erg gericht op het samenhorigheidsgevoel. Al jaren hebben ze hetzelfde product en al jaren is het even populair. Hun merk is zelfs zo sterk dat mensen Pepsi eigenlijk lekkerder vinden maar toch Coca Cola kopen. Dan doe je toch iets goed
0 notes
Text
creatie en reflectie
Een van de vakken die ik moet volgen voor mijn opleiding is creatie en reflectie. Voor dit vak moest ik in blok1 verschillende werken maken zoals een schilderij, een lijn en een collage. Ik snapte in het eerste blok het vak niet zo en ik vroeg me dus ook af waarom we het kregen. Ik ben zelf ook niet heel goed in schilderen en tekenen, ik ben meer van de ideeën. Ik volgde de regels gewoon om een voldoende te halen. In blok2 vond ik dat er iets moest veranderen anders zou dit vak net zoals blok1 aflopen. Het gaat nu ook een stuk beter. Ik kan niet beter schilderen of tekenen, maar ik zet me er wel meer voor in. Ik merk dat ik meestal een andere manier van nadenken heb. Ik let al gauw op andere dingen en ik let meestal op meer dingen. Dit kan zijn bij schilderijen maar ook als ik gewoon in de trein zit. Ik trek alleen soms te snel conclusies zonder hetgene uit een andere hoek te bekijken. Bij de lessen creatie heb ik hierop geoefend. Het uiteindelijke wat er dan ook uit kwam had ik aan het begin niet kunnen voorspellen. Ik had van een werk gemaakt waarvoor je een van je zintuigen moest uitschakelen, je zicht. Door dit zintuig uit te schakelen kom je al heel anders te denken over voorwerpen. Je gaat vooral uit van je tast, maar als je gaat voelen lijkt alles veel groter en voelen dingen zachter dan als je wel je zicht had. Ik heb in ieder geval wat ijzerdraad geknipt en dat onder een tafel vastgeplakt. Mensen wisten niet wat het precies was en schatte het veel groter in dan het eigenlijk was.
Ik hoop dat ik dingen die ik geleerd heb bij creatie ook kan gebruiken bij andere vakken. Ik ga hier wel vanuit, want creativiteit is altijd handig.
0 notes
Text
het virtuele
Laatst hadden we in de les een discussie of we in de toekomst nog moeten werken of niet. Het argument van de voorstanders was dat we in de toekomst alles kunnen printen met een 3d printer. Dit is een hele plausibele toekomst, maar ik denk dat we nog wel een stap verder gaan. Ik denk dat we alles in de virtuele wereld gaan afhandelen. Er zijn verschillende schattingen voor, maar een aantal wetenschappers denken dat we onze gedachten in 2029 of 2045 op een computer kunnen zetten. De computers hebben dan zo’n snelheid gekregen, dat ze op hetzelfde niveau liggen als onze hersenen.
De toekomst ligt dus misschien wel in de virtuele wereld. Wat we er allemaal mee kunnen doen, is nu nog niet voorspellen. Elke voorspelling die we doen is te klein. We dachten ook dat de computer niks zou worden. In een virtuele wereld zouden we allemaal designer en kunstenaar van onze omgeving zijn. Alles wat we nu op de computer kunnen doen, kunnen we straks met de Oculus Rift.
De vraag is alleen hoe het leven buiten de virtualiteit zal zijn. Hoe gaan we ons geld verdienen, kunnen we ook eten in de virtuele wereld, kunnen we slapen in de virtuele wereld, enzovoort. Zoveel vragen zijn nu nog onbeantwoord, maar het zal niet heel lang meer duren voordat we hier achter zijn.
0 notes
Text
stadstaten
Laatst las ik een stuk in de Volkskrant een stuk over Londen dat een soort van eigen staat wordt in Engeland. Veel steden en dorpen van Engeland stromen leeg en allemaal gaan ze naar Londen om te werken en te wonen. Door deze massale urbanisatie stijgt in Londen de welvaart en het IQ en daalt dat in andere delen van het land. Door de stijging van de welvaart wordt Londen steeds machtiger, waardoor de burgemeester van Londen (Brian Johnson) steeds meer invloed krijgt op de wereldniveau. Londen is natuurlijk niet het enige voorbeeld, maar wel een van de betere. In Nederland heb je Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven die sneller groeien dan de rest van het land en ook Singapore groeit snel. Steeds vaker spreken burgemeesters met elkaar af om problemen op te lossen, met meer succes dan de premiers hebben. Ik vind dan ook dat steden meer invloed moeten krijgen.
Benjamin Barber heeft over dit verschijnsel geschreven in zijn boek “If Mayors Ruled The World”. De C-40 (een samenwerkingsverbond van de grootste steden in de wereld) lost al meer problemen op, op het gebied van het verminderen van afvalstoffen. Grotere problemen kunnen op een kleiner gebied aangepakt worden. Het is een interessante ontwikkeling om te volgen.
0 notes