Text
Despre grija zillenialiilor și ce se întâmplă când nu ai destulă
În Grija (2023), mi-a plăcut de la bun început să regăsesc o voce atât de similară cu a mea – vocea zillenială, microgenerația celor născuți între ’93 și ’98. În condițiile în care o bună parte din poezia contemporană mi se pare criptică, ceva de studiat minuțios, Mircea Andrei Florea nu a avut nevoie de o traducere. Ce a reușit el să facă este exact ce mi-aș dori eu să pot face cândva în…
0 notes
Text
Prima intersectare cu Dan Sociu, porcul sentimental
Toți oamenii pe care i-am auzit rostind numele lui Dan Sociu o făceau cu drag, cu un fel de afecțiune; m-am simțit vinovată că am trecut pe lângă acest autor până acum. Am pus mâna pe porc și sentimental, înțelept și rău, apărută în 2021 la Polirom. Este un volum de maturitate, după cum ne spune chiar Dan în prefață, un volum în care a revenit la rimă. Mi-a plăcut mult ideea prezentată de el, că…
0 notes
Text
Textierii nu sunt în mod necesar poeți, cu Marina Diamandis în vârf
Dezamăgirea față de Eat the World a Marinei m-a lovit încă de când am deschis volumul – pre-comandat din încântare de pe Amazon, la un preț exorbitant, cum altfel, și de o calitate jalnică, chiar și în format hardcover; aveam pretenții de la Penguin Books. Cartea se vrea a fi o experiență în sine, cu ilustrații și cuvinte aranjate într-un anume fel în pagină, astfel încât poemele să exprime cât…
0 notes
Text
Cum arată familia omului condamnat la artă
Ultima familie tradițională (2024) este cel mai recent volum de poezii scris de Andrei Dósa și publicat la OMG Publishing. Este genul de volum care necesită timp și răbdare chiar și pentru consumatorii frecvenți de poezie tocmai pentru că nu vrei să ratezi nicio imagine, niciun detaliu din povestea mai mare pe care ne-o spune despre rolurile sale: bărbat, soț, tată și, mai presus de orice,…
0 notes
Text
Soul-bonding cu "Multă forță și un dram de gingășie"
Într-o recenzie anterioară, tot despre cărțile lui Andrei, spuneam că îmi doresc să citesc ceva care să mă distrugă emoțional. “Multă forță și un dram de gingășie” (2021) este exact ce i-am cerut universului. Ce urmează nu cred că poate fi catalogat drept recenzie, ci mai mult o povestire spusă cu entuziasm și un fel de groază despre relația mea cu această carte. Mă îngrijorează teribil câte…
0 notes
Text
Diana Geacăr - Frumusețea bărbatului căsătorit | Recenzie
Prima mea întâlnire cu Diana are loc prin acest volum publicat inițial în 2009, când autoarea avea 25 de ani. Am căutat în mod specific să văd câți ani avea pe atunci tocmai pentru a-mi confirma sau infirma apropierea de vârsta și experiențele mele actuale. Frumusețea bărbatului căsătorit este un volum lung, ce detaliază o întreagă poveste de iubire și revenire către sine. Volumul este împărțit…
0 notes
Text
Titus Radu - Istoria celor cuminți | Recenzie
Istoria celor cuminți (2024) este cel mai recent roman publicat de Titus Radu la editura Junimea. Am fost încântată de tematică încă de când autorul mi-a trimis cartea spre recenzare, dar nu m-am așteptat să descopăr o poveste atât de fascinantă; pe lângă narațiunea care curge, mi-am completat anumite lacune ce țin de istorie pe baza informațiilor incluse de el în volum. Despre ce este romanulCe…
0 notes
Text
ecografitti a Ruxandrei Novac încă ne vorbește
Sunt convinsă că nu pot spune ceva nou despre “ecografitti“, volumul de debut în poezie al Ruxandrei Novac, publicat inițial în 2003. Cu toate acestea, poate că perspectiva unei persoane născute în ’98, care abia acum face incursiuni în lumea poeziei contemporane, poate încuraja mai departe la explorare, fiindcă auzim încă ecourile acestor versuri. Imaginile sunt următoarele: București, aceeași…
0 notes
Text
Gânduri despre "Expectativa luminoasă" a lui Andrei Dósa
Expectativa luminoasă a apărut în anul 2020 la editura OMG. Spre deosebire de volumul de debut al lui Andrei din 2011, această carte este o experiență mult mai complexă: atât prin intermediul poeziilor scurte și compacte, cât și al ilustrațiilor realizate de Alina Andrei. Am recitit poeziile de trei ori înainte să ajung la o concluzie. Cu siguranță semnificațiile sunt mult mai dense, stilul mai…
0 notes
Text
Andrei Dósa - Când va veni ceea ce este desăvârșit | Recenzie
Debutul lui Andrei în poezie în 2011 este mai bun decât volumele de vârf ale unora. Lectura anterioară acesteia a fost “Arborele de oraș” scris de Cătălin-Mihai Ștefan, în care poetul scrie de asemenea despre relația cu părinții; în “Când va veni ceea ce este desăvârșit” regăsim poezii autobiografice, cum este în general menit orice debut să fie, doar că scrise într-un mod mult mai fresh. Temele…
0 notes
Text
profeția lupoaicei
era o adolescentă, visa gloria tizei sale o venerase încă de când avea thirteen – vârstă și apucături a trimis un e-mail. a primit un răspuns în august, înainte să înceapă școala a fost cel mai frumos moment din toată existența ei avea acum șaisprezece ani romanul a fost lansat la șaptesprezece la același târg unde visa să meargă încă din orașul ei mic, unde purtase uniforma în carouri…
0 notes
Text
Andrei Dosa - Ierbar | Recenzie literară
Am avut sentimente mixte față de această carte pe măsură ce o citeam. Nici chiar acum, când scriu recenzia, nu sunt sigură care va fi ratingul ei final. Cert este că Ierbar produce un efect puternic. IntroducereDespre ce este vorbaCe mi-a plăcutCe nu mi-a plăcutConcluzie Introducere Povestea mea cu această carte este puțin mai lungă și cu tâlc. Inițial o cumpărasem de la cineva de pe Vinted,…
0 notes
Text
Andrei Dósa - Ceaikovski la walkman | Recenzie
Ceaikovski la walkman (2022) este cel de-al doilea roman pe care îl citesc de la Andrei Dósa, după Ierbar. Elementul comun dintre cele două este reprezentat de povestirile unui grup de prieteni, doar că acum ne întoarcem în liceu, în anul 1999, iar lucrurile iau o turnură mai dramatică. Despre capitoleLucrări similareCe mi-a plăcut Andrei Dósa mi-a restaurat încrederea în literatura…
0 notes
Text
Tabăra de poezie - "Creație la poale de Călimani" 2024
Între 12-17 octombrie, am participat la prima mea tabără de poezie (sau scriere creatoare de orice fel). Evenimentul a fost organizat la Toplița, cu ajutorul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară și al bibliotecii municipale “George Sbârcea”. Am aflat despre el cu puțin timp înainte să înceapă de la decanul Facultății de Litere din Brașov, domnul Adrian…
0 notes
Text
umanioarele | Poezie
umanioarele se iau la trântă cu fiecare ocazieadaugă-l pe Apollo în discuție și lumea o ia raznaAstraeus nici măcar nu are un loc la masăși aici sunt eu cu toți în brațeca un buchet mirositor – pentru unii paradis, pentru alții deșeu toxicși eticheta „diletantă” ce să fac dacă îmi place tot Frumosul?filosofie, psihologie, literaturăam pătruns în propria lume desenândam explorat fiecare artănu…
0 notes
Text
Ira Levin - Un copil pentru Rosemary | Recenzie
Am ales să citesc Un copil pentru Rosemary (1967) deoarece nu am fost niciodată dezamăgită de o carte din colecția Cărți Cult a editurii Art, dar și pentru că acesta este un titlu foarte cunoscut în zilele noastre datorită ecranizării sale. Ira Levin a scris o continuare a acestei povești în 1997; sentimentele mele față de roman sunt ambigue și, din acest motiv, curiozitatea mea în legătură cu…
0 notes
Text
Considerații despre viață și moarte
La 22 de ani, ai fi zis că viața merită cu adevărat o șansă, aproape indiferent de contextul individual. Am văzut cu ochii mei viața îngenuncheată, întrebându-mă de ce o pedepsesc astfel. Viața a spus: „nu este vina mea”. Dar cine altcineva este de blamat pentru agonia lăuntrică aparent interminabilă, resimțită încă de la primele semne ale dezvoltării conștiinței? Unii dintre noi se nasc întru…
0 notes