Text
Un doomiist cu o voce clară: poemele lui Ștefan Manasia
Am citit acest foarte frumos editat volum de la Cartier pentru că sunt în căutare de repere lirice în spațiul contemporan; orice scriitor aspirant trebuie să-i studieze pe doomiiști, acesta este un sfat recurent pe care l-am primit. Ștefan Manasia este unul dintre numele grele din acest punct de vedere, iar Etica grunge. Sîntem generația extincției oferă ocazia de a parcurge cele mai reușite…
0 notes
Text
cum să te dezintegrezi poetic cu Flo'
Am stat să îmi imaginez un Flo în spatele ecranului, în întuneric și cu tehno pe fundal, creând toate aceste imagini și imaginația mea a dat fail – e clar că nu am ajuns încă la versiunea care poate cuprinde mental acest grad de genialitate. Am petrecut ceva timp cu Dezintegrare (2021) înainte să mă apuc să scriu, am făcut chiar un dicționar cu referințele care nu-mi erau cunoscute; cel mai…
0 notes
Text
Etape
Scriu aici și cu promisiunea către sine că, atunci când o nouă carte va fi ieșită de sub tipar cu numele meu pe copertă, voi fi complet mândră de ce am realizat; scrisul este muncă, dar și viața în sine este.
În mod straniu, abia acum simt că viața mi se împarte în două. Sigur, aproape când a sunat clopotul la fix și am împlinit 25 de ani, un mare shift mi-a refăcut ordinea în creier; am înțeles mult mai bine starea de prezență, în strânsă legătură cu memoria. Un alt miracol pare a se fi petrecut acum de 1 ianuarie, zi de naștere asupra căreia am pus foarte mare presiune încă de la începutul toamnei…
0 notes
Text
În spatele Crazy Ex-Girlfriend: autobiografia lui Rachel Bloom
Serialul Crazy Ex-Girlfriend a fost o revelație pentru mine, prin el am descoperit diagnosticul de Borderline Personality Disorder. Am rezonat profund cu personajul principal, creat și jucat de Rachel Bloom. De atunci, am continuat să-i urmăresc activitatea, inclusiv numărul de comedie muzicală de pe Netflix. Am găsit volumul pe Antic ExLibris și mi-a plăcut totul la această experiență de…
0 notes
Text
aici îmi iau dinții-n spinare și îl citesc pe Elekes
Debutul lui Robert Elekes în poezie a fost mind-blowing. Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio este în sine un volum genial, dar când te gândești că este abia începutul, devine puțin scary. L-am ascultat pe Robert recitând la maratonul de poezie organizat anual de Facultatea de Litere din Brașov și am rămas în minte cu delicioasa imagine a Gabrielei care face pipi lângă o mașină1. Pe lângă…
0 notes
Text
Limericks are cool&funny: ediția românească
Conceptul de limerick îmi era doar vag cunoscut și De ce n-au pisicile coadă (2017) mi-a arătat că regulile sunt destul de flexibile. v.leac a provocat mai mulți autori români să creeze câte 20 de limericks însoțite de imagini, iar rezultatul este numai bun pentru a fi oferit “unui scorțos lipsit de umor”. Printre regulile de scriere se numără următoarele: versurile 1,2 și 5 trebuie să rimeze,…
0 notes
Text
Sinuciderea nu a fost nicicând mai poetică, Eugenides
O să încep clișeic prin a spune că încă de la primele cuvinte Eugenides m-a prins; dacă aș fi autoarea care știu că sunt în interiorul meu (potențialul), așa aș scrie. Imagini clare, ce curg unele în altele, o tematică grea, o perspectivă originală asupra suicidului, care conectează starea unei întregi națiuni de moartea celor cinci adolescente într-un fel poetic și de impact. Sinuciderea…
0 notes
Text
Abatorul cinci, experiența psihedelică a războiului
L-am ocolit ceva vreme pe Vonnegut pentru că trăiam cu impesia că stilul lui e SF, abstract, greu de urmărit. Abatorul cinci mi-a shimbat desigur părerea, enumerându-se acum printre cărțile pe care le găsesc perfecte din toate punctele de vedere. O carte în carte în carte: autorul a fost unul dintre puținii supraviețuitori americani ai bombardării Dresdei în 1945 și, ca orice scriitor, nu putea…
0 notes
Text
Antologie de proză scurtă: Am 18 ani
Am 18 ani (2022), antologia coordonată de Robert Bălan, ne aduce 7 povestiri scrise despre sau din perspectiva unor adolescenți. Doar pe Andrei îl mai citisem dintre scriitorii care au contribuit cu texte, așa că am început cu proza lui – TikTok cu Miki. Păstrez două lucruri esențiale de aici: imaginea cu el, ea și porcul în cotețul din Stupini decorat cu luminițe, în timp ce filmează un clip și…
#am 18 ani#Andrei Dósa#black button#dan coman#jean-lorin sterian#mara wagner#proză contemporană#proză scurtă#recenzie
0 notes
Text
Nada, cel mai dureros proiect de creative writing
Am strigat ca o majoretă când am prins imaginea din mai aproape, cred că îl descifram mai ușor pe Nietzsche în facultate când habar nu aveam de filosofie. Nada e linia de finish a lucrărilor lui Andrei pentru mine; le-am citit ghidată de instinct, cumva într-o ordine mai cu sens decât cea cronologică. Din punct de vedere emoțional, nimic nu poate depăși Expectativa luminoasă pentru mine (poate…
0 notes
Text
cei trei M ai Angelei: mulțimea, melancolia și moartea
Intimitate conține unul dintre cele mai bune poeme pe care le-am citit vreodată, Insinuare pe lângă o ființă ciudată. Am primit cartea cadou și am deschis-o aleatoriu la acest titlu, care m-a cucerit instant. Boala despre care vorbește Angela ar putea fi cea care “i-a măcinat tinerețea între 15 și 26 de ani1“, tuberculoza. Pentru cititor însă, poate fi vorba inclusiv de o tulburare psihică,…
0 notes
Text
27 roz
… there’s glitter on the floor after the party1 În ultimele luni, viața a devenit ca în visele mele. Ca de obicei, realitatea a fost chiar mai bună. Am trăit de când mă știu prin maladaptive daydreaming, copilul care utilizează imaginația ca mecanism de coping. Când au existat pauze și am trăit în loc să visez, am potențat asta prin scris. Viața mea a fost întotdeauna despre literatură. Am…
0 notes
Text
Cărțile mele preferate din 2024
Fără vreo altă introducere, acestea sunt cărțile mele preferate din 2024: Top Paint it black Strigarea lotului 49 Down the Drain Pe când eram doar niște puști Mă bucur că mama a murit Expectativa luminoasă M-am săturat de tine Vegetariana Audiția Dragostea unei femei cumsecade Recenzii Când lumea mănâncă din tine: Vegetariana 27 December 2024 Revelația care este Pynchon: Strigarea…
0 notes
Text
Ce cărți am citit în 2024 (overview)
Urmează o listă a celor 93 de cărți pe care am reușit să le citesc în 2024, puse pe categorii. Este prima oară când ajung la un astfel de rezultat, deși numărul de pagini parcurse nu este probabil la fel de impresionant. Masterul de Inovare culturală a avut un profund impact asupra titlurilor alese (începând din luna octombrie), dar și a felului în care mă raportez la lectură acum. Deoarece…
0 notes
Text
Kerouac&Burroughs&hipopotamii
De la William S. Burroughs am mai citit Pederast (/Queer) și mi-a plăcut, de la Kerouac nimic altceva încă, dar am fost încântată când am descoperit că cei doi au scris o carte împreună – mai ales una cu un titlu atât de interesant. Mi-a plăcut și felul cum a fost inclus acest titlu în micro-roman, pornind de la o știre despre un circ. Povestea este bazată pe fapte și persoane reale din viețile…
0 notes
Text
Când lumea mănâncă din tine: Vegetariana
La 19 ani am judecat această carte la fel de tare precum mă judecam pe mine. Vegetariana merită însă toți laurii pe care i-a primit de-a lungul vremii și abia aștept să citesc și celelalte lucrări ale acestei autoare. Mă bucur că am avut inspirația de a o reciti, aș fi ratat o lucrare cu totul deosebită, de inclus pe lista celor de citit într-o viață. Primul lucru pe care l-am ignorat acum…
0 notes
Text
Fotocrom paradis: amalgam de
Am descoperit volumul lui Deniz Otay într-una din sălile Facultății de Litere, am deschis-o la o pagină oarecare și am fost fascinată de poemul Băieți străini care mă conduc (“sunt o fată artefactă/conectată la vigoarea lui marte”). Sunt, la rândul meu, o fată simplă – văd referință la astrologie și vreau să cumpăr cartea, ceea ce am și făcut ulterior. Am petrecut destul de mult timp cu Fotocrom…
0 notes