cristinaboncea
cristinaboncea
Cristina Boncea
230 posts
01.01.1998
Don't wanna be here? Send us removal request.
cristinaboncea · 11 days ago
Text
(j. hval) rețeta unei cărți foarte proaste
Am cumpărat Paradise Rot pentru că am fost impresionată de viziunea artistică a lui Jenny ca muzician. Din păcate, mi se întărește credința că oamenii din această industrie ar trebui să păstreze o distanță sigură față de literatură. Ce a vrut Jenny să facă din această scurtă poveste? Să ne zică despre Jo, o tânără care își începe studiile de licență în domeniul biologiei ca norvegiană în orașul…
0 notes
cristinaboncea · 11 days ago
Text
(a. gorzo) împletirea misterelor personale și literare
Nu eram familiarizată nici cu lucrările lui Gorzo, nici cu ale lui Greene înainte să citesc această carte, dar m-a atras elementul autobiografic. Am fost imediat captivată de stilul narativ. Ce vei găsi în aceste aproximativ 200 de pagini ale cărții Ce am învățat de la Graham Greene: o istorie de familie? Povestea de viață a lui Gorzo, împreună cu a strămoșilor săi. Informații despre viața dublă…
0 notes
cristinaboncea · 13 days ago
Text
(l.chilari) ca un spotify nelimitat de suflete
Primul gând când citești următorul volum după un debut senzațional este: oare va fi mai bun? Ludmila răstoarnă munții (2024) vine ca o continuare la o cană de noviciok la bătrânețe; nu pentru a-i face concurență, ci pentru a ne oferi o imagine încă și mai din interiorul experienței poetei. Lena a avut de la bun început o voce puternică, perfect recognoscibilă. Prin acest volum, mai aduce un…
0 notes
cristinaboncea · 15 days ago
Text
(d.sociu) dragostea ca o fugă de-acasă
Nu știu cum să-l explic pe Sociu cuiva care nu l-a citit. Are un pic din beatnici, dar suferința din versurile lui e pur balcanică. Ne-a oferit poeme de “dark love”, narațiuni urbane & profunde confesiuni despre toate instanțele sinelui său. Mai mult decât un performer carismatic, este o personalitate în sine, unul dintre cel mai buni poeți pe care îi avem și îi vom avea vreodată. E mai simplu…
0 notes
cristinaboncea · 17 days ago
Text
(m.tamás) cod fractal al materiei gestante
Despre biocharia.ritual ecolatru (2020) au vorbit mulți & rezonez când volumul este caracterizat drept avangardist, dar și criptic, barbian; inovator prin formă și idei; înspăimântător prin tematica post-apocaliptică; o carte scrisă pentru “familiie de cyborgi care vor popula planeta noastră într-un viitor ce frizează grotescul, dar nu și fezabilul”, conform lui Andrei-Codrin…
0 notes
cristinaboncea · 22 days ago
Text
(f.gherman) băiatul nedorit al vrăjitoarei
Florin Gherman debutează puternic cu Noaptea meduzei (2025). Cele 22 de poeme selectate pentru acest volum conturează un univers meta (“o seră 5D”) în care valuri de suferință se îmbină cu victoria supraviețuirii.  Cel mai asemănător poet contemporan cu care îl pot compara este un “cvasi-florin”, zis și Flo Popa. Se regăsește aici ceva din Dezintegrare: de la referințele tehnologice la…
0 notes
cristinaboncea · 22 days ago
Text
(p.lockwood) ar trebui să vorbim despre asta
Patricia Lockwood mă impresionează din ce în ce mai tare. Nimeni nu vorbește despre asta (2021) păstrează atât temele autobiografice din Motherland Fatherland Homelandsexuals, cât și imaginile suprarealiste pentru a ne oferi o capodoperă (post)modernă. Nu este nimic criptic aici, Patricia a scris despre lumea în care trăim cu toții, atât de mult încât uităm că e o realitate paralelă –…
0 notes
cristinaboncea · 25 days ago
Text
(p.lockwood) every gull has a chunk of your mom on its beak
Motherland Fatherland Homelandsexuals (2014) mi-a atras atenția atât prin titlu, cât și prin designul copertei. Imaginea nu este deloc înșelătoare: Patricia Lockwood chiar ne-a oferit poezii despre ființe hibride sau animale antropomorfizate; volumul conține un singur poem confesiv, narativ. În rest, backgroundul&influențele autoarei reies prin intermediul temelor abordate. Cine empatizează cu…
0 notes
cristinaboncea · 28 days ago
Text
(t.pynchon) autorul care nu te lasă singur în trip
Nu cred că acest om a scris vreo frază plictisitoare în viața lui. Își merită absolut toți laurii, este Autorul de care avem nevoie, pe care merită să-l slăvim; să-l lăsăm să ne arate ce-i cu lumea asta (reală și literară). Viciu ascuns ni-l prezintă pe Doc, detectiv particular din LA, pe care o fostă iubită îl roagă să o ajute într-un caz ce îl implică pe noul ei partener, mare mahăr de…
0 notes
cristinaboncea · 28 days ago
Text
(ș.mihalache) nu am știut să integrez algoritmii realității
Ștefania Mihalache este oficial unul dintre poeții mei români preferați. Cronica Akasha (2021) oferă un univers gotic, cu inserții autobiografice și imagini suprarealiste în care personajele recurente livrează mesaje despre “viața de după viață” în paralel cu cea a celor încă vii. Cartea îi este dedicată postum tatălui autoarei, Ion Mihalache, din al cărui jurnal pare că citim pe parcursul…
0 notes
cristinaboncea · 30 days ago
Text
(r.chirian) fiecare trebuie să știe ce salvează
Medusa (2024) m-a furat la început prin imagini, fapt pentru care am realizat o analiză amănunțită a fiecărui poem în parte. Voi prezenta în continuare concluziile la care am ajuns. Cred că Ritei îi ies cel mai bine poemele cotidiene, nu atât de mult cele cu inserții suprarealiste; volumul reprezintă un mix între cele două. O altă chestiune problematică mi se pare titlul în concordanță cu…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
cele mai frumoase 10 poezii românești (I)
Consum poezie la greu în ultima perioadă, așa că m-am gândit să fac un top inițial al celor mai frumoase texte parcurse până acum. Criteriile de selecție: volume publicate în ultimii 15 ani&sufletu’ meu – un argument costeliv, dar puteți decide singuri dacă am sau nu gusturi fine; dacă descoperiți fie și un posibil nou volum preferat din cele enumerate de mine, mă declar mulțumită. endless…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
(m.tamás) pariu pe-o vată de zahăr că-s 23 de ciori
c u t i c u l a r (2017) este unul dintre cele mai bune volume pe care le-am citit. Pot doar să îmi închipui evoluția lui Mihók în volumele mai recente. Majoritatea poemelor îi sunt dedicate Nataliei, în onoarea despărțirii – iată cum poți să scrii despre această experiență umană într-un mod care să nu te aplatizeze; Mihók chiar își face această apologie în poemul în proză afterparty (“e greu să…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
(g.eftimie) pescăruși ca pungi de plastic fosforescente
Oare la fel de stângaci se simt și alții care au citit Sputnik în grădină (2020) când aleg să vorbească despre el? Ce ne-a oferit Gabi Eftimie este un dar extrem de prețios, cu imagini puternice atât ad litteram, cât și în cuvinte; “un volum eco” nu descrie această experiență suficient de bine – nu este doar un alt volum eco, ci o mini-revelație, poate chiar o inovație completă a genului. Dacă…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
(ș.mihalache) volumul care îți dă baby-fever
cât de ironic că am împrumutat această carte de la cineva cu copil sisteme de fixare și prindere (2016) este sora Ultimei familii tradiționale; perspectiva feminină asupra rolului de părinte, mai întâi în expectativă, apoi imersiune în viața în patru, totul culminând cu întoarcerea la propria origine – o cartografiere superbă. Primul și A doua, primele capitole ale volumului, descriu procesul…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
(a.sexton) pe amfetamina sufletului
Anne Sexton se încadrează pe linia Plath–A.Marinescu–Lana del Rey1; femeie căreia vocea morții i-a șoptit în ureche până când, în cele din urmă, s-au sărutat timpuriu. Așa ne place să spunem când cineva își pune capăt zilelor, că ar mai fi avut timp, dar nu avem de unde ști ce presupunea contractul său cu viața. She owed us so many poems, spune un necrolog scris de un robot2. Eu zic că această…
0 notes
cristinaboncea · 1 month ago
Text
(a.pascale) debut ca un recif de corali
Am ajuns la maki for 2 după ce am citit un eseu scris de Andrada Strugaru1 despre dislocarea antropocentrismului în poezia română postdouămiistă; fie nu am acordat suficientă atenție, fie chiar nu am mai citit un volum de poezii care să abordeze atât de bine această tematică până acum. Încep cu o afirmație tare: maki for 2 este “Cartea plantelor și animalelor” în versiune minimalistă, cu o tușă…
0 notes