Text
Pfoeh, wat is het warm in ons Belgenlandje! Maar niet alleen wij hebben het warm, maar ook onze diertjes. Weet je niet hoe je best je chinchilla koel houdt met dit weer? Dan heb ik enkele tips voor jou!
Een van de meest belangrijke dingen om te weten wanneer je chinchilla’s houdt, is dat ze niet goed tegen temperaturen boven 24°C kunnen. Boven de 26°C kan het zelfs fataal zijn! Daarom houd je best je chinchillakamer tussen de 15 en 21°C, met een maximum van 24°C. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk: probeer die tussen de 40 en 60% te houden. Hieronder vind je enkele do's and dont's en wat je moet doen als je chinchilla toch oververhit geraakt.
Oververhitting verkomen
Schaf een airco aan
Een airco is een must wanneer je chinchilla’s hebt. Best schaf je er één aan die je ook van op afstand kan bedienen, zodat ook wanneer je niet bent, je de temperatuur kan reguleren. Heb je geen airco? Koop dan tijdelijk een mobiele unit aan, maar zorg ervoor dat deze zeker je ruimte genoeg afkoelt. Je vindt deze ook vaak tweedehands, dus neem zeker eens een kijkje op een tweedehandssite of Facebook Marketplace.
2. Richt géén ventilator recht op je chinchilla
Chinchilla's kunnen tocht niet goed verdragen, maar dat is zeker niet de enige reden. Wist je dat veel dieren niet zweten, waardoor een ventilator ook geen effect op hen heeft? Ik kan het mij altijd moeilijk voorstellen dat het voor hen niet verkoelend aanvoelt, maar toch is het zo! Maak je chinchilla dus niet onnodig ziek en vermijd het gebruik van een ventilator die blaast richting de kooi.
3. Geef geen speeltijd
Laat je chinchilla niet los, hoe hard hij of zij er ook om smeekt (geloof me, ik weet hoe moeilijk het is om eraan te weerstaan!). Je kan beter hun fysieke activiteiten zoveel mogelijk beperken, om meer oververhitting te voorkomen. Je verwijdert best ook loopwielen of flying saucers uit de kooi. Als je een airco hebt en je kamer is onder de 21°C, dan kan het uiteraard wel.
4. Geef permanent toegang tot het zandbad
![Tumblr media](https://64.media.tumblr.com/5375fcbbf61a3bea70974896f01d5ee3/1881d7742f619174-21/s250x250_c1/52dd3c4b22d0548d70cd0cf3af467963f34a0d0f.jpg)
Over het zandbad bestaat nogal veel discussie: geef je het iedere dag? Twee keer per week? Permanent in de kooi of enkel als ze loslopen? Ik ben in ieder geval van mening dat het geen kwaad kan om bij een hittegolf het zandbad permanent in de kooi te geven, bij voorkeur zo laag mogelijk zodat er niet te veel stof doorheen heel de kooi vliegt. Het zandbad helpt hen om af te koelen.
5. Ververs water regelmatig
Zorg ervoor dat je chinchilla's altijd toegang hebben tot koel en vers water met dit warme weer zodat ze zich op tijd kunnen verfrissen. Zorg ervoor dat de drinkfles zeker niet lekt en schaf indien nodig een tweede drinkfles aan voor in de kooi, zodat je altijd zeker bent dat ze toegang hebben tot drinkwater.
6. Zorg voor koelstenen of ice pods
Marmeren of granieten tegels zijn ideaal ter afkoeling van je chinchilla's, maar dit mag zeker niet het enige zijn. Een airco blijft toch echt wel een must. De tegels kan je even in de ijskast of de vriezer steken vooraleer je ze in het hok legt. Wrijf ze wel altijd even droog, want chinchilla's mogen niet nat worden! Een ice pod is een goed alternatief, maar zorg wel voor aan fleece hoes voor er rond en geef het enkel wanneer je thuis bent, chinchilla's krijgen namelijk alles kapot. :-)
Een leuk alternatief zijn terracotta bloempotten! Je hebt van die hangpotten (zoals die op de foto) die je op hun zij kan leggen. Mijn chinchilla's zijn er echt dol op en ze liggen er regelmatig in maar zitten er ook vaak bovenop. Je hebt ook terracotta bloempotten met een gat in vanonder, die je met een sluitring kan vastmaken aan de kooi als een soort 'plankje'.
![Tumblr media](https://64.media.tumblr.com/3f5f39a2cb046692a8dbaad22f98d577/1881d7742f619174-48/s540x810/496429e3cbb6f3a7731e8df462aed897015d0e22.jpg)
7. Geef je chinchilla's niet meer stress dan nodig
En stel dan ook die poetsbeurt even uit. Geef ze zelf de ruimte om te kiezen of ze op die lekker koude steen kruipen of met vier in één klein slaaphokje (bij mij kiezen ze vaak dat laatste). Verplaats hen niet onnodig naar een onbekende omgeving, maar hou ze lekker in hun eigen kooi en kamer die ze gewend zijn. Heb je op het weerbericht gezien dat er volgende week een hittegolf aan zit te komen, dan kan je ze eventueel wel naar een koelere ruimte verplaatsen, zeker als het geen mogelijkheid is een airco te installeren in de ruimte van de chinchilla's zelf. Doe dit dan van tevoren, zodat ze al kunnen wennen vooraleer de grootste hitte er is.
Symptomen van oververhitting bij chinchilla's
Chinchilla's laten niet gemakkelijk zien dat ze ziek zijn of zich niet goed voelen, maar oververhitting merk je vrij snel op. Hoewel ik dit zelf nooit heb meegemaakt, las ik al wel veel verhalen van chinchilla-eigenaars met oververhitte chinchilla's. De meest voorkomende symptomen zijn:
Lethargie: de chinchilla is futloos, ligt languit, wil niets aanpakken van snacks of is sloom.
Rode oren: chinchilla's verliezen hitte langs hun oren. Bij oververhitting zie je duidelijk de aders in hun oren lopen doordat ze vuurrood zijn.
Kwijlen
Snel ademhalen
Gedraagt je chinchilla zich raar of anders en vertrouw je het niet? Bel dan zeker naar de dierenarts!
Eerste hulp bij oververhitting
Ga niet (!!) onmiddellijk naar de dierenarts
Bij elke ziekte zou ik schreeuwen: "ga naar de dierenarts en wacht niet op hulp van onbekenden op het internet!", want daardoor zijn al veel beestjes hun leven verloren. Maar bij oververhitting is het net iets anders. Door de chinchilla in een transportbox te steken, in de (waarschijnlijk veel te warme) auto te zetten, vervolgens een rit te maken van een halfuur, ... geef je hem of haar veel stress, wat bij oververhitting absoluut fataal kan zijn. Wat je wel moet doen, is meteen bellen naar de dierenarts voor tips en of je later op de dag langs kan komen om je chinchilla te laten nakijken.
Open de deur van de ijskast en houd hem of haar voor de deuropening
Er zijn mensen die deze tip aanraden. Met de ijskast durf ik dit zelf nog wel aan, maar persoonlijk zou ik de diepvries vermijden. Een te grote plotse temperatuurschommeling kan gevaarlijk zijn.
Verplaats je chinchilla naar een koelere ruimte
Bevochtig de oren, maar maak je chinchilla (zijn vacht) niet nat
Bedenk dat het even kan duren vooraleer je chinchilla terug bekomen is. Laat hem in tussentijd zoveel mogelijk in de gaten, zorg dat hij altijd drinken tot zijn beschikking heeft en wat hooi en brokjes.
Hopelijk koelt het snel weer af buiten en kunnen we onze chinnies weer met een gerust hart laten spelen en rennen. Ze zijn toch zo fragiel ook! Hebben jullie nog tips om chinchilla's af te koelen? Laat dan zeker een berichtje achter!
0 notes