Photo
352K notes
·
View notes
Photo
Dessa är en del av bilderna som det gestaltande arbetet har kommit till. Meningen är att man ska lite som i spelet Story diec, skapa en berättelse utifrån bilder. jag har här nio bilder som alla kan skapa en berättelse, min tanke är att man drar tre kort, väljer en punkt ur värdegrunden och sedan skapar en berättelse med hjälp av dessa bilder för att förklara vad punkten/ begreppet betyder och innebär.
· människolivets okränkbarhet
· individens frihet och integritet
· alla människors lika värde
· jämställdhet mellan könen
· solidaritet mellan människor
Jag tänker mig också att detta är ett växande spel/verktyg, där av det blanka kortet. Jag har också skapat fler bilder men de har inte blivit inscannade än.
Det som kanske sticker ut mest är att jag fastnat på händerna och de gester man kan göra med dem. Att hålla ut en hjälpande hand eller lyfta knytnäven. hålla någons hand eller vara ensam, peka, säga stopp, ge fingret. Dessa gester kan läsas lika lätt som ett ansiktsuttryck. De kan tålkas utifrån individens egna erfarenheter lik som vilken annan bild som hälst. På så vis kan man skapa en individuell berättelse om värdegrunden som den andre inte skulle ha tänkt på med samma bilder.
Jag antar att jag vill komma fram till att det finns individualitet i detta “spel” och att vi alla har olika koppling till värdegrunden utifrån våra egna erfarenheter.
0 notes
Photo
Det här är ytterligare ett av mina experiment med värdegrundsarbete och berättande. Jag skriver Fanfic på fritiden då jag upptäckt att jag är bra på det och folk gillar de berättelser jag lägger upp. Vad jag upptäckte medans jag skrev och läste Fanfic’s var att de tar upp teman som värdegrunden berör. individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen och solidaritet mellan människor är ofta centrala teman i berättelser, de är ofta de konflickter som dessa punkter berör som gör grunden för intressanta berättelser.
När jag skrev den Fanfic som serien ovan är baserad på hade jag inga tankar på skolans värdegrund eller att äns vidröra den. Vad jag upptäckte var att den berörde många av de värdegrundspunkter som jag arbetatde med och bestämde mig där för att jag skulle skapa en serie av den. Jag kom dess värre inte så långt då det ganska så snart blev klart att mycket av den facktan och presentationen av karatären som gjordes i det första kapitlet försvan och inte gick att visa lika tydligt i en serie. Jag saknade undertexten och förmågan att visa detaljer som lättare blev till i ord.
Pga dessa svårigheter valde jag att tänka om och försöka skapa något som kombinderade både bild och text. Detta blev mitt nästa steg i gestaltningen och den sista utvecklingen av detta arbetet.
Länk till Fanfic som jag gestaltar här över finns här
0 notes
Photo
Jag tror kiteln som mina intressen har kokat I börjar ge mig saker som jag kan arbeta med.
0 notes
Link
Mitt knostnärliga undersökande består av två delar på sätt och vis. En del är det gestaltande där jag tecknar och genom bild försöker visa på relationer. Den andra är där jag skriver och genom ord försöker visa på olika relationer.
Texten (Fanficen) jag länkar till är en jag skrev under fredagen då jag inte hade någon insperation till att teckna utan ville skriva något. Jag har tittat på serien M*A*S*H under de senaste veckorna vilket är intressant då man kan använda en hel del av episoderna i ett värdegrundsarbete, lik som man kan använda böcker i värdegrundsarbete. I berättelsen skriver jag utifrån hur jag uppfattar karaktärerna och försöker förhålla mig till samma uttryck som serien har fast i text.
Just för att det är en one-shot (Kort berättelse som inte kommer bli längre...troligen) så har jag inte gått djupare in i frågor som serien tar up men vidrör dom och om någon är villig att diskutera serien och dessa frågor med mig skulle jag bli glad.
Anyhow, berättelsen är ganska så mycket rakt från mitt huvud och ner på papper, jag kom bara tillbaka till ett stycke som jag inte var nöjd med och tog bort. Då det var min första gång som jag skrev för just det här fandomet (fans av M*A*S*H) så var jag inte så säker på hur karaktärerna skulle reagera och jag har inte riktigt haft tid att göra om de till mina egna än. Men man måste ju alltid börja någonstans.
0 notes
Text
Veckoreflection Take 2
Har haft en del datorstrul denna veckan som orsakat att jag förlorat en bild som jag arbetade på och en veckoreflection.
Det som jag i stor del har gjort är att läsa in mig på den literaturen jag beställde förra veckan, närmare bestämt Malin Alkestrands litteraturvetenskapliga forskning, Magiska Möjligheter, där hon tar upp hur fantasy literatur kan användas i värdegrundsarbete. Hon pekar på hur olika perspektiv och motstridiga tankesätt i litteratur ger utmärkta möjligheter för diskussion och gör det möjligt för läsaren att fundera över sina egna förgivettaganden och inta ett kritiskt förhållningssätt till värdegrundsfrågor. (s. 70)
Det min undersökning genom knonsten visar på är att det är väldigt svårt att förmedla et tydligt värdegrunds begrep utan kontext. Detta var också tydligt för de eleverna som gjorde värdegrunds uppgiften på bild lektionen. Det behövs en handling för att kunna tydligt visa på vad en kränkning är, det sker inte någon kränkning utan att det är två personer involverade. Tex kan du inte kränka någon genom att bara existera det måste vara något som skaver mot din egenbild av verkligheten eller dig skälv. Genom att skapa en handling kan man enklare tyda vad det är som sker, vem blir kränkt, och genom empati kan man känna medlidande och förståelse.
Jag vill säga att man behöver en gemensam utgångspunkt som folk kan känna igen sig i och sedan förändra den så att man kan finna ny förståelse. Efter att ha läst Alkestrands kapitel om diskussion analytisk perspektiv håller jag med henne om att det är ett bra perspektiv att utgå ifrån och vill själv tillämpa det på mitt egna arbete. Det diskussions analys utgår ifrån är hur tal eller skriven text (och bild enligt mig) kan få en person att ifrågasätta sin egna uppfattning om omvärlden eller behålla den de har utifrån vad någon säger eller den läser. Bild tänker jag har samma förmåga då den kan väcka tankar och ifrågasätta ens förutfattade meningar.
Jag tänker här ta upp ett möte jag hade idag utanför Domkyrkan i Göteborg, det stod ett par volontärer där som stoppar folk och ger dem information i hopp om att samla in pengar till välgörenhet. Jag stannade då en kom upp till mig och höll upp en bild, “Vad tror du den här bilden säger.” Sa hen. Med ett leende tittar jag på bilden, man hur ju sjukt mycket erfarenhet av bildanalyser. Det första jag ser är en text skriven i kors stygn, “Hem Ljuva Hem” stod det. denna text var inramad i en guld ram med glas. Glaset på ramen hade ett kulhål och var sprucken, ramen var bränd i hörnet och runt den var matta tapeter som var smutsiga och brända. Min första tanke att det skulle bli lätt att analysera bilden var inkorrekt då det fans mycket mer att se. Så jag tänkte lite på vad den som kommit upp till mig skulle kunna tänkas prata om. Välgörenhet = fattigdom, flyktingar, krig +bilden= På flykt från sitt hem, ett hem som en gång var säkert men inte längre är det, brott och intrång. Lägg till vad jag känner till om hur saker ser ut i samhället idag och flykting frågan blev det tydligaste, Syrien och liknande platser där krig och konflikter härjar. Hen som höll upp bilden förklarade att det var just barn på flykt de vände sig till, att det var alla de miljoner bar på flykt som de ville uppmärksamma med bilden och hur deras en gång ljuva hem inte längre fans.
Det jag vill komma med den här upplevelsen är att jag såg en bild som visade på att det hade hänt något i detta en gång ljuva hem, genom att lägga till vad jag vet om omvärlden så kunde jag gissa mig till en berättelse, just för att bilden visade på något som jag inte ville skulle hända mig själv öppnade den för empati, hade det inte varit för att jag inte vill ge bort de få slantar jag har så hade jag antagligen blivit en månadsgivare till dom just för att de ändrade på min syn av omvärlden och fick mig att vilja göra något för att hjälpa till. (En diskussion med en bild)
En bild kan vara ifrägasättande, den kan bjuda in till diskussion om vad som är sant och vad som är möjligt eller omöjligt. Likasom en text eller berättelse bjuder in till diskussion av samma slag.
#Litar inte på min dator just nu#Har också kollat på serien MASH för att få insperation#den tar upp mycket om hur ett rasistisk synsätt såg ut#hur de bör se ut#och man ser hur lite det har förändrats#samtidigt som man får ett gott skratt.#IDK skriver bara just nu
0 notes
Photo
What if there’s an anime about art movements and styles as humans? (Parody-I tried to draw some of them hehe)
25K notes
·
View notes
Text
10/4
Under dagen har jag försökt anstränga mig till att konstnärlig undersöka mitt ämne. Jag är fortfarande inne på serier och berättande för att arbeta med skolans värdegrund och hittat mer literatur som syftar till hur skönlitteratur kan användas för att ge läsaren en inblick i andras tankesätt.
Som sagt försökte jag arbeta med en konstnärlig undersökning och valde att illustrera delar i min Fanfic (vilket jag gör med alla kapitel som jag lägger ut på nätet.) Det var ett tag sedan jag fick ett flyt i detta. Under tiden som jag skissar försöker jag komma på vad jag ska göra för examensarbet, hur jag ska skapa en berättelse som visar på det som diskuterades under handledningen.
Det intressant är att jag kom fram till att jag arbetar undersökande genom att illustrera dessa kapitel dom jag skrivit. Jag har i mina berättelser undersökt kränkningar och hur man kan reagera mot de, det jag skrivit kanske inte är realistiskt men relationerna utgår från hur människor kan reagera. Jag vill här referera till en tidigare post på denna blogg som tar upp varför fanfic är bra. Posten berättar om hur den som skriver Fanfic kan undersöka situationer i skrift för att den vill, för att citera Austin Kleon "Write the story you want to read"
Liksom de sagor spm folk berättat för barn i flera år för att lära dom vad som händer så kan fanfic vara en modern version av detta där någon som har en berättelse den vill dela med sig av kan det. Det är forskat på och "bevisat" att literatur är ett hjälpmedel för att arbeta med värdegrunden, serier är en form av berättande, och många böcker tenderar att ha illustrationer för att visa något som hände i berättelsen.
Vart jag vill komma är väll att jag har på sätt och vis kommit tillbaka till där jag var för två veckor sedan. Jag ville arbeta med berättande och Fanfic (delvis för att jag har ett intresse i detta, men också för att jag kände på mig att det låg något i berättandet.) Det som kan ha ändrats är nog att jag vill vara kvar i mitt egna skapande och berättande utan att gå in för mycket på vad andra har skrivit. Detta betyder inte att jag inte kommer att läsa andras verk, bara att jag tänker hålla illustrations delen till mitt egna arbete.
Nu när jag skriver detta funderar jag på att använda en berättelse som jag bara börjat arbeta med men där jag bara vill utgå från en persons perspektiv men fortfarande försöker väva in mer av de andra karaktärerna och deras liv utan att gå in i deras perspektiv. Detta innebär att karaktärerna kan missförstånd varandra, lägga märket till saker och ha konversationer som läsaren inte får reda på. Jag antar att jag i skrift vill hålla den så nära till verkligheten som möjligt men att jag med bilder kan visa på andra detaljer, andra vinklar och perspektiv.
Vi får se hur det går, jag vill försöka i alla fall.
0 notes
Text
En snabb reflection över mitt valda undersökningsområde.
Det jag började med att undersöka var hur man kunde använda/utgå från bildämnet i arbete med värdegrunden. Jag hade gjort ett mindre project med Estet Treor i bild och fått ett intressant resultat där det framgick att dom såg värdet av att arbeta med Värdegrunden i bild.
Utifrån detta har jag försökt själv undersöka hur jag skulle gestalta ett begrepp i värdegrunden, (Mäniskolivets Okränkbarhet) Detta har inte varit helt enkelt då det blir tydligare i berättande av situationer då detta begreppet inte stämmer. Nu när jag söker literatur i ett försök att komma fram till hur jag kan arbeta undersökande i konsten hittar jag många texter skrivna om hur skönliteratur kan användas i värdegrundsarbete, dels för att man sätts i ett annat perspektiv än sitt egna och man kan läsa om händelser och sedan diskutera hur man skulle kunna ta itur med dom skälv.
Det spåret som jag kom in på innan jag sökte efter literatur var Serier och hur man kan berätta med hjälp av bilder. Jag ser här att jag är inne på ett liknande spår som många andra och är nu motiverad till att fortsätta då jag inte hittat någon text som klart nämner hur bildämnet kan arbeta med skolans värdegrund.
0 notes
Photo
Alright!
In short så har jag lagt till skuggor och ljus på två av panelerna, suddat ut ett misstag och utifrån handledningin tagit bort den sista talbublan.
Inehållsmässigt så är det två berättelser i en här då den ena handlar om en tjej som klipper sitt hår kort och sedan blir kallad pojke och den andra är lite av min egen erfarenhet när man kommer till en frisör och säger att man vill ha kort hår och de frågar om jag menar till axlarna när jag menar riktigt kort, jag tror flera har den erfarenheten av frisörer och nya frisyrer.
Nu när jag tittar på den i efterhand skulle jag kunnat lagt till hur långa personer sätter sig på knä eller gör en stor grej av att någon är kortare men det är en annan sak den här serien handlar om hårklippning och inte hur man talar med någon som är kortare än en själv.
Valet av att ta bort den sista tal-bublan var ett råd från handledningen och jag är inte säker på att berättelsen får ett bra flöde utan den. Vist det blir något av en fråga vad som sades för att få flickan att börja gråta men bara det där fingret som pekar på henne känns inte som tillräkligt.
Oh well, har en tanke på en till serie verssion som jag ska försöka få ut till nästa jag tänker att den kan vara något lik en som jag gjorde för ett år sedan men med en annan twist till det.
Jag kan väl säga att serier och berättande genom bilder är min grej, jag har alltid haft svårt att rita något som inte passar in i ett narativ vare sig det är jag som skapat det eller någon annan så jag antar att serier är perfect för mig. Men det är också bar för att kunna berätta något som är svårt att sätta i ord. Jag vet inte vart jag vill komma med den här meningen men jag vill peka på att bilder och serier är användbara för att visa på något som ord inte kan fånga.
0 notes
Photo
Ok jag är inte riktigt klar med den här serien, det ska vara lite skuggor på en del bilder och lite ljus men budskapet tror jag kommer fram.
Detta är baserat på en berättelse där en tjej klipper sitt långa hår kort och blir helt plötsligt kallad kille.
0 notes
Photo
LGBD5A Konstnärlig undersökning.
Jag vill jobba med hur svåra begrep kan hanteras och förstås genom bilden. Jag har begränsat mig till skolans Värdegrund och och begreppet Människolivets Okränkbarhet. Detta är ett svårt begrep då det finns så många sätt att kränka människolivet. Det jag tror begreppet mer syftar till är att man inte ska låta mord och brott mot människolivet gå osett. gör man något till en vanlig sak i livet så slutar folk tillslut att bry sig.
Personligen tänker jag att det är lättast att förklara begreppet genom berättande istället för bara en bild som ska fånga upp allt. Där av tänker jag att kag ska försöka göra serier som utan ord förklarar något.
Bilden ovan är en skiss på en sådan serie. Jag valde att utgå från något nära i tiden. Det vill säga skol-skjutningarna i Amerika i Februari som har lett till inte bara en men två protester mot vapenlagarna i landet. Denna bilden ska föreställa 14 Mars då elever i skolor runt om i landet lämnade klassrummen och marscherade längs gatorna kl 10 på morgonen för att minas de 17 som mördades i Stoneman Douglas tidigare i Februari.
Anledningen att jag valde detta tillfället är för att det visar på att Människolivet inte är Okränkbart men när det sker på en plats som i en skola så väcker det motstånd och protester. Jag tänker att detta kan visa på att de värderingar som vi lär ut till eleverna är hörda och sedda av den stora massan. Det är bara sorgligt att människor måste dö för att man ska få se den sidan av mänskligheten.
0 notes
Photo
545K notes
·
View notes
Photo
“Lighten Up” by Ronald Wimberly
Beautifuly written- and drawn.
475K notes
·
View notes