Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
SEO - Conclusie
Voor ons is het duidelijk dat er bij Zeb nog heel wat werk aan de winkel is wat de SEO betreft. Ze gebruikt nog niet de juiste keywords en is daardoor nergens te zien tussen de zoekresultaten op verschillende zoekmachines. Onze grootste aanbeveling is om werk te maken van goede kernwoorden waarnaar (potentiële) klanten op zoek zijn. Dit moet ze zowel in de titel van haar website als op de startpagina doen. Op die manier zal ze veel meer traffic naar de website genereren en sterker in haar schoenen komen te staan.
Isolde Simoens
0 notes
Text
SEO - Criteria
Voor onze analyse van de SEO van de website van Zeb, baseerden we ons hoofdzakelijk op enkele criteria uit de brochure ’50 SEO & website tips for the international Marketer’ van Hubspot.
Een deel van de criteria uit die brochure waren echter niet van toepassing op het merk Zeb, omdat er vaak tips werden gegeven hoe je nu precies een internationale website in meerdere talen managet. Omdat Zeb enkel actief is in België, zijn die criteria weinig van toepassing op dit merk.
Criteria die we wel relevant vonden, zijn de volgende.
Allereerst letten we erop dat de keywords waarop mensen zoeken, in de titel vermeld staan. Momenteel is de titel van Zeb ‘ZEBWEB / ZEB e-shop’. Het is goed dat ze in die titel aantonen dat ze over een e-shop beschikken, maar volgens ons is die term niet zo goed gekozen. Het zou beter zijn om met woorden te werken als ‘online’ en ‘kledij’. Een goede titel voor Zeb vinden wij ‘ZEB – online kledij voor vrouwen, mannen en kinderen’. Volgens de brochure moeten de kernwoorden van de titel eerst staan. In onze titel is Zeb het eerste woord, gevolgd door online en kledij. Dit zijn de woorden waarmee we zelf op zoek gingen in de verschillende zoekmachines.
Daarnaast gebruikten we ook de tip om de juiste keywords in de pagina-inhoud te gebruiken. Op de startpagina van de website van Zeb worden weinig woorden gebruikt die we relevant vinden voor de SEO. De woorden ‘online’, ‘kledij’, ‘kleding’, ‘jurken’, ‘T-shirts’, … komen er niet op voor. Door deze woorden ook daar te integreren, zou ze hoger in de rankings van verschillende zoekmachines kunnen komen.
Vervolgens checkten we nog even de call to action. Bij de usability van de website analyseerden we dit ook al. De call to action van Zeb is niet helemaal OK. Volgens de brochure moet de call to action meteen zichtbaar zijn op de startpagina, zonder dat ervoor naar beneden moet gescrold worden. Bij Zeb is dit niet zo. De call to action voor de nieuwsbrief staat iets meer naar onder op de site. Zoals eerder al werd besproken, geeft de call to action een verkeerd signaal. Je moet namelijk niet enkel je e-mailadres invullen, maar daarna nog een heleboel andere gegevens opgeven. Dit zou gebruiksvriendelijker moeten, zodat Zeb daar meer voordeel uit haalt.
Bij de monitoring van de website gaven we al aan dat Zeb daar eigenlijk niet zo goed scoort. Het zou voor Zeb geen slecht idee zijn om die ranking meer te monitoren, zodat ze een beter zicht krijgen op hun plaats in de zoekresultaten.
Tot slot willen we aanbevelen dat ze meer werk maakt van haar andere social media kanalen. Door die allemaal te integreren en telkens te laten samenkomen op één plek, zal de website van Zeb beter scoren in de rankings. Een goede combinatie van al die kanalen is dus niet enkel goed voor een eenduidige communicatie, maar draagt ook een steentje bij aan de SEO van de site.
Isolde Simoens
0 notes
Text
SEO - App Store
Zonder al te veel hoge verwachtingen gingen we in de App Store voor iPhone gaan zoeken naar Zeb. We probeerden drie termen, namelijk ‘Zeb’, ‘Zebjeans’ en ‘Zebweb’.
Met de term ‘Zeb’ kregen we vijf resultaten, maar geen enkele van die resultaten had betrekking op het merk Zeb. De termen ‘Zebjeans’ en ‘Zebweb’ leverden geen resultaten op.
Hieruit concluderen we dat Zeb geen applicatie ontwikkeld heeft voor haar merk. Dit verbaast ons echter niet, want er zijn vele andere kanalen van Zeb die ook nog niet volledig op punt staan. Naar de toekomst toe zou dit een leuke aanvulling kunnen zijn op haar online communicatie. Ze zou bijvoorbeeld een app kunnen maken waarmee virtueel in de winkels kan worden rondgelopen, of waarbij aangeleerd wordt hoe kleren en kleuren het best met elkaar gecombineerd worden. Er zijn dus tal van mogelijkheden, maar daar is Zeb blijkbaar nog niet aan toe.
Isolde Simoens
0 notes
Text
SEO - Bing
Via de zoekmachine Bing scoort Zeb opnieuw niet goed. Hier probeerden we met de termen ‘online kleding’ en ‘kinderkledij’ of we bij Zeb zouden terechtkomen. We kwamen weer tot de conclusie dat de keywords van Zeb niet goed zijn ingezet, waardoor ze ook hier niet te vinden is tussen de zoekresultaten.
De concurrentie doet het ook hier beter. Bij het trefwoord ‘online kleding’ staat het merk Esprit op de tweede plaats. Voor de rest staan er enkel bedrijven tussen die enkel online actief zijn, dus het is sterk van Esprit dat ze zich tussen die bedrijven kan handhaven.
Ook op deze zoekmachine bekeken we even de resultaten van Zeb. Opnieuw maakten we gebruik van de termen ‘Zeb’ en ‘Zeb jeans’. Hier wordt blijkbaar wel een goede link gelegd met de term ‘Zeb’ en de website van Zebweb. Op een na, zijn alle resultaten gelinkt aan de officiële site. Enkel de Wikipedia-pagina heeft geen betrekking op het merk Zeb.
Met de term ‘Zeb jeans’ wordt hier ook een goede link gelegd met de website van Zebweb. Alle resultaten hebben te maken met het merk, maar opnieuw willen we hier benadrukken dat we het belangrijker vinden dat met de term ‘Zeb’ meer resultaten worden gevonden.
Isolde Simoens
1 note
·
View note
Text
SEO - AVG
Ook bij de resultaten van de zoekmachine AVG wordt duidelijk dat Zeb niet de juiste keywords gebruikt. Wanneer we daar de woorden ‘kledij online’ of ‘kleedje online’ ingeven, komen we nergens de merknaam Zeb tegen.
Opnieuw doet de concurrentie het hier beter. Zalando en La Redoute komen hoog in de ranking te staan bij AVG. Deze bedrijven zijn wel niet helemaal gelijkaardig aan Zeb, omdat ze niet over fysieke verkooppunten beschikken en dus alles van hun online communicatie moeten hebben. Op die websites worden echter wel de juiste keywords gebruikt, iets waaraan Zeb dus duidelijk een voorbeeld kan nemen.
Net zoals bij de zoekmachines Youtube en Yahoo! krijgen we bij AVG wel resultaten als we met de term ‘Zeb’ of 'Zebweb’ werken. Bij het gebruik van de term ‘Zeb’ is het eerste resultaat de officiële website van Zeb. Dit is goed, want op die manier is Zebweb de eerste website die mensen zien wanneer ze ‘Zeb’ intikken. Wat we wel niet goed vinden, is dat alle andere zoekresultaten bij die term niets te maken hebben met de kledingketen Zeb. De volgende resultaten hebben betrekking op een bedrijf dat bezig is met licht en geluid, profielen van mensen op Twitter en foto’s op Flickr.
Wanneer we de term ‘Zeb jeans’ gebruiken, krijgen we wél allemaal resultaten die met het merk ‘Zeb’ te maken hebben. Er wordt voornamelijk gelinkt aan de afdeling Jeans op de website, maar er zijn ook links naar het onderdeel voor de vrouwen op de site.
We vinden het zeker niet goed dat met de term ‘Zeb jeans’ meer wordt gevonden dan met de term ‘Zeb’. Weinig mensen denken spontaan aan de term ‘Zeb jeans’ wanneer ze iets over Zeb willen weten. Een sterkere communicatie met de term Zeb zou volgens ons dus geen slecht idee zijn. We willen wel opmerken dat we het zeer goed vinden dat de website van Zebweb bovenaan de zoekresultaten staat wanneer we ‘Zeb’ opzoeken.
Isolde Simoens
0 notes
Text
SEO - Yahoo!
Een tweede kanaal dat we verder onderzoeken is Yahoo!. Wanneer we in deze zoekmachine ‘Zeb’ ingeven, krijgen we heel veel relevante informatie zoals de website, de Facebookpagina, de openingsuren, e.d. Wanneer we dan andere, minder specifieke termen ingeven zoals ‘e-shop kleren’, ‘kledij’ of ‘T-shirts mannen’, zien we echter weer nergens de website van Zeb terugkomen. Hier speelt dus hetzelfde verhaal als bij Google. De zoektermen moeten echt specifieker omschreven worden.
Wat wel echt opvalt bij deze zoekmachine is dat de concurrentie wél gevonden wordt. Dat kan je zien in de onderstaande afbeeldingen. Er wordt dus wel een link gelegd naar die merken, maar niet naar Zeb.
Charlotte Van Maele
0 notes
Text
SEO - Youtube
Als eerste bekijken we de zoekresultaten van Youtube. Als we gewoon ‘Zeb’ ingeven, krijgen we nergens relevante filmpjes te zien. Niets gaat over de kledingwinkel. Het zijn echter allemaal filmpjes over mensen die Zeb heten. Wanneer we dan Zebweb ingeven, krijgen we wel een filmpje te zien dat gaat over de solden bij Zeb. Verder zien we nog een filmpje dat gaat over werken bij Zeb. Deze twee filmpjes dateren echter van een en twee jaar geleden. Wanneer we de zoekterm ‘Zeb Jeans’ ingeven, krijgen we bovenaan twee relevante filmpjes te zien. Het ene gaat over de Zeb Jeans Academy en het andere gaat opnieuw over werken bij Zeb. Als we dan een beetje naar beneden scrollen komen we ook nog een derde relevant filmpje tegen, namelijk over Zeb op het VTM-nieuws.
Het is dus zo dat we enkel door het ingeven van zoektermen waar ‘Zeb’ in voor komt, zaken krijgen die te maken hebben met Zeb. Wanneer je gewoon ‘kledij’ ingeeft, kom je helemaal niet bij Zeb terecht. Dat is ook niet eigenaardig want ze hebben amper filmpjes. Het wordt nu dus tijd voor Zeb om hun Youtubekanaal te optimaliseren en daar dan de juiste zoektermen aan te koppelen. Een voorbeeld daarvan kan zijn dat ze een filmpje maakt over het juist combineren van kleren en daar dan juiste zoekresultaten aan verbindt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat er veel mensen zijn die geïnteresseerd zijn in dat soort materie en daar zeker opzoekingswerk over doen.
Charlotte Van Maele
0 notes
Text
SEO
Een deel van de Search Engine Optimization hebben we reeds besproken bij het stuk over de usability, meer bepaald de keywords. Daar hebben we voornamelijk onderzocht waar de site van Zeb, en ook van de concurrenten, staat wanneer we relevante zoektermen ingeven.
We hebben ook aan de hand van Google Adwords onderzocht welke termen het meest leiden naar de site van Zeb en daaruit hebben we geleerd dat dat enkel is wanneer we specifieke namen van merken ingeven (zie foto). Dat zou niet mogen, want niet iedereen weet al welk merk hij zou willen kopen. Zeb moet dus duidelijk werken aan betere keywords. Die keywords moeten meer omvattend zijn zoals ‘kledij’ of ‘online shop’. Op die manier kan Zeb nog heel wat meer traffic naar de website genereren want we kunnen ons niet voorstellen dat dat nu al het geval is aan de hand van Google.
Daarnaast willen we graag opmerken dat we ervan overtuigd zijn dat, wanneer Zeb zou communiceren met een eenduidige term, ze hoger in de rankings zou staan. Doordat ze constant met een andere naam communiceert (bv. ZebJeans, ZEBWEB, Zeb Fashion, …) wordt er niet telkens via dezelfde naam naar de website gegaan. De naam ‘Zeb’ op zich zou beter naar voren moeten komen op alle kanalen, zodat de link met het merk telkens bij hetzelfde kernwoord wordt gelegd.
Dit is een lijst van kernwoorden die we zelf hebben opgesteld toen we nadachten over welke termen we zouden kunnen ingeven bij de verschillende zoekmachines: kledij, kleding, online kleren kopen, online shop, T-shirts, kleedjes, vrouwenkleren, mannenkleren, kinderkleding, mode, fashion, cadeaubonnen, merken, …
Hierna bekijken en bespreken we de zoekresultaten op websites als Youtube, Yahoo!, AVG, Bing en in de App Store voor iPhone.
Charlotte Van Maele
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Conclusie
Esprit gebruikt misschien niet alle online communicatiekanalen, maar wel de juiste. Net zoals Zeb gebruikt ze geen blogs, Slideshare en Prezi, maar dat vinden we OK. Dergelijke kanalen sluiten namelijk niet aan bij de corebusiness van deze branche; kleren verkopen.
De kanalen die er wél toe doen, zet Esprit beter in dan Zeb. De Facebookpagina, het Instagram-account en Pinterest-account staan goed op punt en bereiken het beoogde effect van Esprit. Het enige dat Zeb wel heeft, en Esprit niet, is een Youtubekanaal. Omdat dit helemaal geen belangrijk kanaal is, vinden we dit feit verwaarloosbaar en kunnen we stellen dat Esprit wel degelijk beter gebruik maakt van de beschikbare online communicatiekanalen dan Zeb.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Blogs
Net zoals bij Zeb vonden we geen blogs terug die uitgaan van Esprit. Hier willen we opnieuw opmerken dat we dit redelijk normaal vinden. Er zijn weinig kledingmerken die zelf gaan bloggen over hun producten. Het gebeurt vaker dat meisjes en vrouwen blogs aanmaken en daar over hun interesses in mode praten. We vinden dit dus geen ontbrekend kanaal voor Esprit.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - LinkedIn
Op het professionele kanaal LinkedIn is Esprit dan weer wél heel actief. Er zijn meer dan 7.300 mensen die het account van Esprit volgen, en meer dan 1.700 werknemers geven aan dat ze tewerkgesteld zijn bij dit bedrijf.
Esprit heeft op dit platform al een groot netwerk opgebouwd, en blijft steeds groeien. Na een halve dag waren er al 20 nieuwe mensen die aangaven dat ze voor Esprit werken.
Wij vinden het goed dat Esprit zo actief is op LinkedIn. Het is een professioneel netwerk dat steeds meer aan populariteit wint. Hoe meer werknemers trots op hun online cv plaatsen dat ze voor Esprit werken, des te beter de naam en reputatie van Esprit wordt.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Slideshare
Voor Slideshare geldt hetzelfde verhaal als voor Prezi. Ook hier kregen we geen enkel resultaat dat betrekking had op het merk Esprit. We probeerden de zoektermen ‘Esprit’, ‘Esprit fashion’ en ‘Esprit official’, telkens zonder resultaat.
Net zoals voor Zeb willen we hier benadrukken dat we weinig voordeel zien in een kanaal op Slideshare. Er zin andere kanalen die veel meer mogelijkheden bieden en een hogere ROI (Return On Investment) opleveren.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Prezi
Op Prezi kregen we geen zoekresultaten voor Esprit. Er is geen account dat uitgaat van Esprit zelf, en er zijn ook geen andere mensen die Prezi’s maken over Esprit. Bij Zeb waren er twee studenten die al een Prezi hadden gemaakt over het merk, maar bij Esprit is dit dus niet zo.
Zoals reeds vermeld bij de bespreking van Prezi en Zeb, vinden wij het niet belangrijk dat een kledingmerk actief is op Prezi. Ook over Esprit hebben wij dezelfde mening; we vinden niet dat een Prezi-kanaal veel toegevoegde waarde creëert voor het merk. Ze zou er slechts een heel kleine doelgroep mee bereiken waardoor het kanaal haar waarde zou verliezen.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Instagram
Ook op Instagram is Esprit actief. Ze heeft meer dan 2750 volgers en 270 foto’s. Dit merk heeft het dus duidelijk goed begrepen en is op de kar gesprongen van de online communicatie. Ze gebruikt hetzelfde blauwe logo van Facebook op Instagram. Dit vinden we goed, want zo trekken ze hun lijn door en integreren ze deze kanalen.
Het is volgens ons belangrijk dat Esprit actief communiceert op Instagram. Dit beeldende kanaal biedt namelijk tal van mogelijkheden voor een kledingmerk. Esprit maakt daar ook gebruik van. Ze post niet enkel foto’s van kledij, maar gebruikt Instagram meer om een band met haar klanten te creëren en te behouden.
Voorbeelden hiervan zijn acties die Esprit op poten zet. Ze spoort bijvoorbeeld haar volgers aan om reisfoto’s op Instagram te posten, waarmee ze een wedstrijd kunnen winnen (zie foto). Esprit benadrukt dat de kanshebbers hun mailbox in de gaten moeten houden, waardoor ze meteen ook een ander kanaal integreren in hun communicatie. Met direct mailing wordt heel direct en persoonlijk gecommuniceerd, waardoor de band met de klanten van Esprit nog meer wordt versterkt.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Youtube
Op Youtube is Esprit niet actief. Met verschillende termen kregen we geen resultaten over Esprit.
Dit verbaast ons echter weinig. Een videokanaal is niet echt prioritair voor een kledingmerk om actief op te zijn. Het belangrijkste voor Esprit is om met foto’s te werken, bijvoorbeeld op kanalen als Facebook, Pinterest en Instagram.
Waarvoor een videokanaal wel interessant zou kunnen zijn, is om meer corporate informatie te geven over het merk. Een filmpje zoals dat van Zeb dat een kijkje achter de schermen van de winkels geeft, verhoogt de betrokkenheid met de klanten. Dit is echter een leuke extra en geen must.
Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om leuke extra’s aan te bieden via een videokanaal. Stijladvies bieden via een filmpje is daar een voorbeeld van. Hierover meer bij de SEO.
Isolde Simoens
0 notes
Text
Online communicatiekanalen Esprit - Pinterest
Op Pinterest is Esprit veel actiever dan Zeb. Ze heeft maar liefst 920 pins en 34 borden. Er zijn ongeveer 1.270 volgers van het account. In tegenstelling tot Zeb, met slechts 10 volgers, is dit enorm.
Hetgeen Esprit op haar Pinterest post, is relevant en aangenaam. Ze maakt borden per collectie, bv. ‘High Summer 2013’ en ‘Spring Collection 2013’. Daarnaast zijn er ook borden die iets persoonlijks over Esprit zeggen, bv. ‘Esprit ❤ Travelling’ en borden die FaceHunters in verschillende steden volgen. De band met haar volgers probeert Esprit te versterken met borden als ‘What our fans ❤ about Esprit’.
Op het Pinterest-account is ook een link naar de officiële website van Esprit, wat goed is om extra traffic te genereren.
Zoals vermeld bij Zeb, vinden wij het belangrijk dat kledingmerken actief zijn op beeldende kanalen als Pinterest. Collecties kunnen op een mooie manier worden voorgesteld, op een manier waarbij klanten zich meer betrokken voelen bij het merk.
Met haar account bereikt Esprit op Pinterest zeker een groot deel van de doelgroep die ze beoogt. Mensen die merken volgen op Pinterest doen dit immers meestal omdat ze geïnteresseerd zijn in mode en kledij.
Isolde Simoens
0 notes