Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Imputat el fundador d'un model d'inversió amb tentacles a Andorra
El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Joaquín Gadea ha imputat David Ruiz de León, el fundador de la plataforma d’inversió en criptomonedes Kuailian, una companyia acusada d’haver perpetrat suposadament una estafa piramidal que hauria afectat 65.000 persones i provocat un perjudici econòmic de 500 milions d’euros.
Encara que el sistema d’inversió en criptomonedes estava radicat a Estònia i operava des d’Espanya, alguns dels que formen part de la cúpula de la piràmide resideixen al Principat. Altres es desplacen a Andorra els caps de setmana a fer les reunions. Sota cap tapadora, ho comenten obertament, i l’objectiu són joves d’entre 17 i 35 anys. Es calcula que aproximadament una dotzena de persones tenen el Principat com a territori on operar i captar inversors per a aquesta presumpta estafa.
Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que el magistrat de reforç del jutjat central d’instrucció número 6 va acordar ahir prendre declaració al mateix Ruiz de León el 27 de maig a partir de les 10.00 hores.
Aquesta decisió del magistrat arriba després d’escoltar ahir mateix quatre responsables de Kuailian que van ser detinguts dimecres i que, segons apunten les mateixes fonts, van quedar en llibertat. Es tracta, en concret, de Javier H., Carlos R. G., Daniel J. M. i Esteban A. A.
I tot això, malgrat que la Fiscalia va demanar presó provisional eludible amb fiança de 20.000 euros per als quatre detinguts. Finalment es va acordar la llibertat de tots amb la prohibició de sortida del territori nacional, retirada de passaport i compareixença en seu judicial cada 15 dies.
A la interlocutòria de l’abril del 2021 que va iniciar la investigació judicial, Gadea va explicar que els quatre querellats van idear Kuailian, un sistema d’inversió en criptomonedes radicat a Estònia però que operava des d’Espanya. És una causa que, de moment, es troba sota secret.
Els querellats el publicitaven per xarxes socials oferint un producte anomenat kuais amb un contracte de mil dies de durada. Els interessats invertien en kuais amb la criptomoneda ethereum, encara que per això prèviament havien de tenir un moneder amb aquest tipus de divisa alternativa.
CAPTACIÓ MASSIVA Els clients també podien captar nous afiliats rebent el 10% de la inversió dels nous captats a un primer nivell. Es generava així “una xarxa exponencial de captació massiva que ha portat un nombre indeterminat de persones a la plataforma”.
“La captació de nous inversors alimentaria la base de la piràmide, fet que permetria la restitució i l’abonament de beneficis als inversors inicials, sense que l’operativa respongui a un negoci real”, va indicar l’instructor. Els querellants van denunciar l’incompliment de les condicions pactades i que se’ls estava negant el reemborsament dels rendiments. “S’informa que han sol·licitat la devolució de l’import de la moneda virtual invertida, sense resposta”, va afegir la interlocutòria.
Tot i que a la resolució judicial es deia que el nombre d’afectats per Kuailian “està per determinar”, les fonts consultades per Europa Press estimen que aproximadament 65.000 persones podrien haver caigut a la presumpta estafa i que el frau pot rondar els 500 milions d’euros.
2 notes
·
View notes