Photo
Någonstans kring det här skedet i byggprocessen för 500 år sedan uppfanns golvlisten. Klart! Bara fönster, dörren och smyglister kvar!
0 notes
Photo
Sista plankan är klurig, den måste klyvas på längden, japansåg ger en fin snittyta. Före och efter
0 notes
Photo
Brädorna läggs precis som väggen. Att använda en kloss när brädan bankas in gör att vi inte skadar sponten. Sista plankan kommer att klämmas in, kanske med hjälp av en kofot. Ca två burk trälim går åt till 9 kvm golv…
0 notes
Photo
Golvregeln är mestadels 45x45 mm vilket är på tok för lite för att det inte ska svikta. Därav klossade vi upp golvet och vid isoleringsskedet drog vi även in fogskum mellan betonggolv och regel. Fogskum är inte att förakta när det kommer till bärighet, konstruktionen som sådan kommer hålla för hambodans, garanterat. Om vi haft takhöjd att slösa med hade vi så klart gått upp i regelhöjd, men nu blev det lägsta möjliga konstruktion. På reglarna sätts brädgolv som är ca 35 mm tjockt, så tillsammans i sin konstruktion kommer det bli stumt. Om vi inte haft betongplatta under hade vi förmodligen grävt ut, lagt sand och sedan bjälkar direkt på. Nu är det isolerat och spärrat från fukt i alla fall. 9 kvadrat krävde ca 7 burk med fogskum...
1 note
·
View note
Photo
Ramen limmas och skruvas fast runt om. I denna kommer reglar att sättas i. Målet är att få det så "stumt" som möjligt.
1 note
·
View note
Photo
På ramen fästs sedan reglar. I vårt fall så vill vi offra så lite takhöjd som möjligt. 45cm regel är inte att rekommendera till golv, men det är uppallat på klossar och som vi ser i nästa vecka, fogskum löser det mesta...
2 notes
·
View notes
Photo
Isolerskiva på plats längst in. Tanken är att fogskum skall sprutas in under samtliga reglar, både vägg och emellan. Fogskum avlastar oerhört, det kommer gå att dansa hambo på golvet snart.
1 note
·
View note
Photo
Sidorna på taket och första övre takplanka uppspikad. Blev så tätt det kunde bli i skarven. Hjälpredor är ett par tvingar och tålamod. Någon måste "hålla" i plankan medan vi siktar in den tätt.
1 note
·
View note
Photo
Om sponten är omöjlig att få ner, så till den grad att kombinationer av köns - och avskrädesord, så fula att de skulle kunna tutta eld på mineralullen, väller ur käften. Då har vi två alternativ, besiktiga sponten efter fel, eller mosa in den med det våld all ilska byggt upp. Våldslösningen funkar fint!
0 notes
Photo
Långsidan som ska möta vägg, kommer inte bli perfekt, sågat för hand, men som Churchill sa: bara en ynkrygg jobbar med synlig ändspont.
1 note
·
View note
Photo
Med långsidor färdiga kan "takstolar" sättas upp. Eftersom yttertaket är bärigt behöver vi bara tänka på att hålla innertak med isolering på plats. Mot yttertak behöver vi inte hålla raka linjer, innertaket som också kommer vara spontvirke vill vi dock ska vara i linje. Här gjorde jag kortsidorna först, såg till att få dem i våg med vattenpass, sedan mittstolarna efter att ha spänt upp en bräda mellan takstolar. Följetong efter nästa helg!
1 note
·
View note
Photo
Om man vill få tighta hörn är det viktigt med att få rätt längd på millimetern.kortsidan byggs då in och göms en bit, skönt att vi inte var så noga där.,
1 note
·
View note