Text
Aracınızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Ehliyeti olan herkes bir şekilde trafikte araç kullanıyor. Çeşitli yıllarda üretilmiş araçları görüyoruz. Bazen oluyor ki eski model bir araç günümüzde hala sıfır gibi durabiliyor. Üstelik motor ve şanzıman durumları da gayet iyi durumda. Fakat baktığınızda bazı araçlar 5-6 sene içinde kullanılmayacak hale geliyor. Bu durum araç sahibinin aracına gösterdiği ilgiyle alakalı biraz da. Otomobilinize ne kadar iyi davranırsanız o kadar ömrü uzuyor.
Normal kullanım şartlarında, otomobillerin ortalama ekonomik ömürlerinin 10 yıl olduğu söylenir. Bu süre, araç sahiplerinin ne kadar özenli ve dikkatli olduğuna göre değişmektedir. Sürekli tamirata maruz kalan araçlarla, fazla sorun çıkarmayan, değerini kaybetmeyen araçlar bir tutulmasa da ortalama 10 yılı tamamlamış olan araçlar, ömürlerinin sonuna yaklaşmaktadır. Bunu bilerek aracınızın ömrünü uzatmak elinizde.
Otomobilin ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gerekenler: -Motoru çok düşük ve çok yüksek devirlerde çalıştırmayın.
-Yaz ve kış radyatör suyundan antifrizi eksik etmeyin. Düzenli aralıklarla değişimini sağlayın.
-Soğuk havalarda aracı ısıtmadan yola çıkmayın.
-Arada bir aracın yağını ve suyunu kontrol edin
-Stabilize yollarda asfaltta gittiğiniz hızlara çıkmamaya özen gösterin.
-Araçtan gelen en ufak sesi bile ihmal etmeyin.
-Aracınızdan anlayan bir usta bulun ve sürekli usta değiştirmeyin. -Kilometre saatine göre yağ ve filtre değişimlerini düzenli olarak yapın. -Yıllık bakımlarını aksatmayın.
-Temiz akaryakıt kullanmaya özen gösterin.
-Boyayı korumak için pasta cila uygulamaları yaptırın.
-İç ve dış temizliğe dikkat edin.
0 notes
Text
Otomotik Vites Doğru Kullanımı
“Dizel mi alalım benzinli mi” gibi soruların yanına özellikle son zamanlarda “Manuel vites mi yoksa otomatik vites mi?” sorusu eklendi. Otomatik vitesi tercih eden sürücüler ehliyet alırken manuel viteste aldıkları için ilk başta acemilik çekiyorlar. Bu yazımızda size otomatik vites kullanmanın yollarını anlatacağız. Otomatik vites kullanmak asında oldukça pratiktir. Sürücünün müdahalesine gerek kalmadan vites değişimini sağladığı için trafikte oldukça avantaj sağlıyor. Peki, otomatik vites aracı doğru kullanmanın yolları nelerdir?
“P” Modunu Doğru Kullanma Yolları
Aracınız hareket halindeyken vitesi P moduna asla almayın. Aracınız tamamen durduğu zaman P konumuna alabilirsiniz. P modu Park modudur aslında adının ilk harfinden anlaşılacağı gibi. Park halinde araca yük binmez bunun için vitesi P konumuna getirdiğinizde el frenini de çekmeniz gerekir. Özellikle aracınızı yokuşa park ediyorsanız bu kural çok önemli. Yokuştaki aracı sadece P moduna alıp el freniyle desteklememek, P modunun hareket etmemesini sağlayan tırnağa aşırı sorumluluk verir. Beraberinde bu tırnak, kolaylıkla zedelenebilir. Böylece yığılma yükü el frenine yüklenmiş olur ve şanzıman ilk yükü göğüslemek zorunda kalmadığı için zarar görmekten kurtulur.
Bekleme Durumu Olmadıkça N Modunu Kullanmayın
Otomatik viteste “N” modu, araç çalışır durumda bekleme yapılacaksa kullanılmalıdır. Bekleme durumu olmadığı sürece vitesi kesinlikle “N” konumuna getirmemeniz gerekiyor. Araç giderken vitesi boş pozisyona getirmek, vites kutusunu bir zaman sonra yağsız bırakacaktır. Bu durum arızalara müsait hale gelen bir otomatik şanzımanla karşılaşmanıza neden olabilir.
Ani Kalkışlardan Kaçının
Otomatik şanzımanlı otomobillerde en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ani kalkışlardan kaçınmak. Sert kalkışlar, şanzımana zarar verir. Fakat sakin kalkış durumu da çok fazla abartılmamalı. Aracın güç ayırıcıdan kurtarabilmesi için ikinci vitese geçişini kolaylaştıracak bir hızla kalkış yapmak uygun olacaktır. Bu hareket, benzin tasarrufunu da beraberinde getirir.
Sollamalarda Gazı Daha Fazla Kullanın
Sollamalarda dikkat edilecek en önemli şey, gaza biraz daha basmaktır. Otomatik vitesli araçlarda sollama yaparken gaza biraz daha fazla basarak vitesin düşürülmesi sağlanır. Bu durum daha emniyetli bir sollamayı beraberinde getirir.
Yokuşlara Dikkat!
Yokuşlarda aracı boşa almak, çoğu sürücünün yaptığı bir hareket. Fakat otomatik vitesli araçlarda yokuş inerken N moduna almak, şanzımana zarar vererek sürüş keyfinizi engelleyebilir. Yokuş çıkarken bir ayağınızın gazda olması ise önemli. Yokuşlardayken gaza biraz daha sert basmak, daha kolay çıkmanıza olanak sağlar. Yokuşa gelmeden önce hızın biraz arttırılıp çıkışa geçilmesi avantajlı bir tercih olabilir. Eğer yokuşta durmanız gerekiyorsa endişelenmeyin. Yokuşta durulduğunda, birçok otomatik vites araçta geri kaydırmayı önleyici yardımcı bir sistem vardır. Bunun için yokuşta araba sürmenin rahatlığını sonuna kadar yaşayabilirsiniz.
0 notes
Text
Otomobil hayranı olarak eskilerden günümüze otomobillerin nasıl geliştiğini görebiliriz. Eski arabaların sergilendiği müzelerde; tasarım ve teknolojinin dönüşümünü fark etmek muhteşem bir duygu gerçekten. Yaklaşık 200 yıllık bir maceranın ürünü olan bu otomobillerin yeri otomobil tutkusu olan herkes için paha biçilemez. Peki otomobil müzelerini gezmeye karar verdiyseniz sizin için Türkiye’de zamana yolculuk yapabileceğiniz otomobil müzelerinin ufak bir listesini yaptık.
Key Museum
Otomobil tutkusunun müzeye dönüşmesinin en güzel örneklerinden biri İzmir-Torbalı’da. 7 bin metrekarelik dev bir alana kurulmuş bu araba müzesi, 1800’lerden yakın tarihe kadar üretilen 130 klasik otomobil, 19. yüzyıl sonlarından yakın geçmişimize kadar farklı tarzda 40 motosiklet bulunduruyor. Bunun yanında model otomobil sergisi de müzeye sevimli bir hava katıyor. Müzenin modern yapısı, içindeki klasik otomobillerle muhteşem bir uyum yakalıyor. Türkiye’nin en iyi otomobil müzeleri arasında bizce ilk sıralarda.
Ziyaret Saatleri: Çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar: 10:00-17:00
Adres: Çapak Mah. Özgörkey Cad. No:5 Torbalı/İzmir
Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi
Klasik otomobil müzeleri listemizin en iddialı ismi, kesinlikle Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi. Otomobil tutkunları olan Meryem-Mehmet Arsay, bu tutkularını diğer otomobilseverlerle paylaşmak istemiş ve süper bir müzeye imza atmışlar. İlk katta 1940 öncesi, ikinci katta da 1940 sonrasına ait otomobiller sergileniyor. 14 yıllık bir emeğin ürünü olan bu müzede, Decauville 1899, De Dion-Bouton 1913, Cadillac 1903, Chevrolet Corvette Stingray 1972, Maserati Bora 1913 ve bunun gibi birçok eser değerinde otomobil sergileniyor.
Ziyaret Saatleri: Cumartesi – Pazar: 10:00-17:00 (Hafta içi kapalı)
Adres: Atatürk Mahallesi İkitelli Caddesi No:178 34330 Halkalı/ İstanbul
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
1920-1970 arası döneme ait 60’ın üzerinde otomobil koleksiyonuyla 2 bin metrekarelik muhteşem bir müze Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi. Sadece otomobil değil; eski arabaların dışında farklı aksesuarlar, reklam panoları, jant kapakları, dönemin benzin pompaları da bulunuyor. 1940’ların motosikletlerinin de bulunduğu bu zengin koleksiyon, büyüleyici nostalji yaşamanıza izin veriyor.
Ziyaret Saatleri: Cumartesi-pazar: 11:00-18:00 (Hafta içi kapalı)
Adres: Ferahevler Mahallesi, Nuri Paşa Caddesi, No: 107 Sarıyer/İstanbul
Sabri Artam Vakfı Klasik Otomobil Müzesi
Avrupa’nın ikinci büyük otomobil müzesi olan Sabri Artam Vakfı Klasik Otomobil Müzesi, otomobil tutkunlarının nirvanası. Müze tam 5 katlı. Zemin katında 1960 ve sonrasında üretilen otomobiller, 2. katında 1950 yıllara ait otomobiller, 3. katında antika otomobiller, çatı katında ise maket otomobiller yer alıyor. Müzede 100’ün üzerinde klasik eser sergileniyor.
Ziyaret Saatleri: Perşembe-pazar 10:00-19:00
Adres: Nato Yolu Bosna Bulvarı No:104, Çengelköy/İstanbul
Rahmi M. Koç Müzesi
Burası sadece bir otomobil müzesi değil. Ulaşım araçlarıyla ulaşımın tarih boyu gelişimini anlatan bir müze. Buharlı otomobillerden eski toplu taşıma araçlarına kadar her türlü kara taşıtını burada görebilirsiniz. Üstelik bu bölüm dışında hava yolu ve demir yolu ulaşımına ait de koleksiyonlar bulunuyor. Ulaşım tarihinin derinliklerine inen bu alan, müzeden fazlası. Bu araba müzesi, adeta ansiklopedik değer taşıyor.
Ziyaret Saatleri:
Salı – Cuma: 10:00-17:00
Cumartesi – Pazar ve bayram günleri: 10:00-18:00 (01 Ekim-31 Mart)
10:00-19:00 (01 Nisan-30 Eylül)
Adres: Hasköy Cad. No:5 Hasköy/İstanbul
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Eski bir ipek fabrikasının restore edilmesiyle biz otomobil tutkunlarına ithaf edilmiş Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, 2002’den beri Bursa’da hizmette. 17 bin metrekarelik bu müze, Bursa’da otomotiv sanayinin temelini atmış olan en eski ustalara, yeni ustalardan bir teşekkür niteliğinde. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde, 2.600 yıl önce yapılan arabanın Bursalı ustaların elinden yeniden canlandırılmış hali sergilenirken, tekerlekler, geleneksel araba atölyeleri, motorlu ve motorsuz araçlar da koleksiyon parçalarını oluşturuyor.
Ziyaret Saatleri: Salı – Pazar 10:00-17:00 (Pazartesi günleri hariç her gün.)
Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No:9/1 16360 Yıldırım/Bursa
Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabası)
Aslında buraya bir müze diyemeyiz; fakat listemizde yer vermek istedik. Tülomsaş aslında bir lokomotif ve sanayi fabrikası. Eskişehir’e doğru yolunuz düşerse bu fabrikaya uğrayın. Bahçesinde Türkiye’nin ilk yerli otomobili, 1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatlarıyla 4,5 ayda üretilen Devrim bulunuyor. Otomobil, cam dev bir fanusta muhafaza ediliyor. Aynı bahçede Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi olan Karakurt da burada.
Ziyaret Saatleri:
Hafta içi: 10:00-12:00 / 13:00-15:00
Hafta sonu: 09:00-12:00 / 13:00-16:00
Adres: Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. Ahmet Kanatlı Cad. Eskişehir
0 notes
Text
KIŞ KAMPI YAPACAKLARA 10 ÖNEMLİ TAVSİYE
Yaz kampı havalar sıcak olduğu için daha cezbedici geliyor olabilir ama bir de kış kampı var. Hayvanlar kış uykusuna yatıyor, ortada böcekler ve sivrisinekler olmuyor. Daha eğlenceli olabilir gerçekten. Biraz çılgınlık yapmak için kış kampı yapmayı düşünüyorsunuz ama daha önce yapmadığınız için neler yapmanız gerektiği hakkında bir bilginiz de yok. O halde size birkaç ipucu verelim. Kış kampı malzeme listenizi, eşyalarınızı ve planınızı hazırladıysanız listemize bir göz atın. Böylece uygulamak isteyeceğiniz tavsiyelerle kampınızı daha kolay ve zevkli hale getirebilirsiniz.
Çadır Seçimini Doğru Yapın
Kış kampı için çadır seçmek yaz mevsimindeki kadar kolay değil. Çünkü kış iklim şartları daha ağır oluyor. Kış kampı için çadır alacaksanız kesinlikle 4 mevsimlik olarak işaretlenmiş çadırları tavsiye ediyoruz. Genellikle bu tip çadırların daha güçlü direkleri vardır Rüzgara ve kar yüküne karşı dayanıklıdırlar. Taşıdığınız eşyalar için kış seyahatlerinde daha geniş iç alana ihtiyacınız olacaktır. Bunun için geniş hacimli çadırları öneriyoruz.
Tarp Kullanmayı İhmal Etmeyin
Kış kampı için çadır seçmekle iş maalesef bitmiyor. Kışın rüzgarın nereden geleceği belli olmaz ve ormanlık alanlarda rüzgar çok sert esebilir. Çadırınızın yönüne göre iki ağacın arasına gereceğiniz tarplar, rüzgarın hızını keser. Çadırınızın sıcaklığını korur, yemek yaparken ateşinizin sönmesini engeller. Çadırdan ve uyku tulumundan sonra tarp, en önemli kamp malzemesidir diyebiliriz.
Yoga Matı Kullanın
Çadırda soğuktan korunmak kışın çok önemli. Bir çift yoga matı kullanmak, zeminle aranızda izolasyon sağlar. Çadırınızın zeminine, daha sonra da uyku tulumunuzun altına yoga matı serebilirsiniz. Hafif ve katlanabilen bu matlar, kamp için gayet uygun.
Cep Testeresi Bulundurun
Kışın kuru odun bulmak oldukça zordur. Bulunca da kaçırmamak gerekir. Islak odunların içindeki kuru bölgeye ulaşmak içinse cep testeresi size oldukça yardımcı olacak. Islak alanları sıyırarak kuru oduna ulaşmak için cep testereniz her zaman yanınızda olsun.
Fermuarlar İçin Anahtarlık Halkası Kullanın
Evet, bu kampa üşümeyi göze alarak geldiniz fakat yine de üst üste giyinmek şart. Kış kampı lahana gibi kat kat giyinmeyi gerektirir. Eldivenlerinizle çadır ya da kıyafetlerinizdeki fermuarları açmanız zor olacak. Bunun için sizi hiç uğraştırmayacak olan anahtarlık halkalarını fermuarlarınızın ucuna takın.
Havalandırma Bölümlerini Kapatmayın
Çadırınızın sıcaklığını korumak için havalandırmalarını kapatmak mantıklı gelebilir. Fakat bu havalandırmaların bir sebebi var: İçerideki havayı dönüştürmek ve kaliteli nefes almanızı sağlamak. Havalandırmaları kapattığınızda çadırın içinde ciddi bir yoğuşma olur. Böylece her şeyin nemlenip ıslandığını ve çok üşüdüğünüzü hissedebilirsiniz.
Uyurken Yüzünüzü Kapatmayın
Sağlamca giyindiniz ve uyku tulumuna girdiniz. Vücudunuzun tamamen kapalı kalması için suratınızı kapatmak isteyebilirsiniz fakat bu fikir size aksi bir durum yaşatır. Yani eğer uyurken yüzünüzü kapatırsanız nefesinizle ortaya çıkan nem, uyku tulumunun izolasyonunu ortadan kaldırır. İçeride oluşan nem sizi daha da üşütebilir. Bunun için uyurken yüzünüz açıkta olsun.
Pillerinizi Sıcak Tutun
Piller kampların vazgeçilmez teknolojisi. Kamp sırasında pili icat edene binlerce kez şükranlarımızı sunarız. Fakat daha önemlisi bu pilleri soğuktan korumaya çalışırız. Piller eğer hava çok soğuksa donar ve çalışmaz. Yani feneriniz çalışmadığında panik olmayın, feneriniz yüksek ihtimal bozulmadı, onun bir suçu yok. Sadece pili dondu. Bunun için pilleri ısıtıp kullanmakta yarar var. Onları çakmakla ısıtmak gibi şakacı hareketler yapmayın. Pillerinizi avuç içinde veya montun iç cebinde muhafaza ederek kolayca ısıtabilirsiniz.
Cep Sobaları Unutulmasın
En az piller kadar faydalı bir icat da cep sobası. Havanın fazlaca soğuk olduğu zamanlarda vücudunuzun ısısını korumasına yardımcı olur. Cep sobalarını uyku tulumlarınızın içine yerleştirebilirsiniz. Gün içinde üşümemek için botlarınızın içine de koyabileceğiniz cep sobaları çok işinize yarayacak.
Vazelin Hayat Kurtarır
Soğuğun cildimizi kuruttuğunu ve çatlattığını biliriz. Bunu önlerken vazelin sürerek cildinizi soğuktan koruyan bir tabaka oluşturabilirsiniz. Sadece vücudunuzda değil; vazelini çadır ya da tarp iplerine de sürebilirsiniz. Soğuktan sıkılaşan ve açılmayan düğümleri açmak için vazelinden yardım almak akıllıca bir çare.
0 notes
Text
Dünyanın Dört Bir Yanında Şaşırtan Trafik Kuralları
Trafik kuralları, çoğunlukla anlam veremediğimiz birçok detayıyla, hayatımızın önemli bir bütününü oluşturuyor. “İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri” olarak tanımlanan trafiğin akışı esnasında belirli bir düzenin sağlanması ve hem sürücülerin hem de yayaların güvenli bir şekilde bu akışa dahil olabilmesi için bir zorunluluk olarak ortaya çıkan trafik kuralları bazı ülkelerde farklı ya da absürt hallere de bürünebiliyor. Nasıl mı ? İşte dünyanın dört bir yanından “yok artık” dedirten ilginç trafik kuralları.
İNGİLTERE
Eski dönemlerde atlarla hareket eden ve fayton benzeri birer taşıma aracı olarak kullanılan İngiltere’nin ikonik Hackney Carrige isimli siyah taksileri, günümüzde motorla çalışsalar da İngiltere’nin yasalarına göre beraberlerinde bir balya saman ve bir çuval yulaf taşımaları zorunlu. Geleneği sürdürmek maksadıyla anlamsız bir bir durum fakat gerçek.
DANİMARKA
Bizler kimi zaman araç aynalarını dahi kontrol etmeye üşenirken Danimarka’da aracınızı kullanmadan önce mutlaka eğilip aracın altına girerek kontrol etmek yasalarla zorunlu tutulmuş. Ancak burada eğilmenizin amacı motoru değil, arabanın altında kedi veya başka bir davetsiz misafir olup olmadığını kontrol etmek.
LÜKSEMBURG
“Araba silecekleri olmadan asla!” diyen Lüksemburg’da aracınızın ön camı olmasa dahi, arabada sileceklerinizin takılı ve çalışır durumda olması zorunludur. Olmayan camı silemezsiniz elbet ama ceza yememek için sileceklerinizin havada salınmasına izin vermelisiniz.
ALMANYA
Kurallar ülkesi Almanya’dan da oldukça tuhaf bir trafik kuralı geliyor. Otobanda ilerlerken benzininizin bitmesi yasak. Bu yasağı delmemek içinse kendinizi riske atmadan, en kötü ihtimalle deponuzun yarı dolu şekilde otobana girmeniz gerekiyor.
İSPANYA
Çoğu zaman işinizi garantiye almaktan zarar gelmez. İspanyalı sürücüler için de bu kural geçerli. Eğer gözlük kullanıyorsanız, gözlüğünüze zarar gelmesi ya da kaybolması riskine karşı aracınızda mutlaka yedek bir gözlük bulundurmanız gerekiyor.
FİLİPİNLER
Filipinler’in başkenti Manila’da, plaka numaranız 1 ya da 2 ile bitiyorsa şansınız yok demek oluyor. Çünkü bu plakaya sahip araçların pazartesi günleri sokağa çıkmaları yasak. Plakadaki birkaç rakamın nelere yol açacağı hiç belli olmuyor cidden.
ABD
Kaliforniya eyaletinde, kaza durumları hariç, yola uzanmak ve özellikle yolda uyumak kesinlike yasak. Kendinizi çok yorgun hissederseniz, aracınızı sağa çekip ön ya da arka koltukta dinlenmek ise serbest. Seçim sizin…
İSKANDİNAVYA
Çoğunlukla karanlık günler yaşayan İskandinavya’dan bizim için şaşırtırtıcı ancak onlar için sıradan bir durum: Araç farlarının günün hangi saati olursa olsun açık tutulması zorunluluğu. Tabi bu durum İskandinav ülkelerinde yasal bir zorunluluk olarak yerini alıyor.
0 notes
Text
Araç bagajları çoğu zaman büyük önem arz ediyor. Aracınızda sürekli taşımak istediğiniz eşyaları bagajda saklayabiliyorsunuz. Kendinize ait saklama alanınızı daha verimli kullanmak ister miydiniz? Kutular, bebek arabaları, valizler, çantalar ve aklınıza gelebilecek birçok şeyi sığdırabileceğiniz bagajların bir yerleştirme planı var tabii ki. Bagaj yerleştirmek aslında öyle rastgele dizmekle olmuyor. Belirli bir düzen içinde ne kadar planlı yerleştirirseniz o kadar çok eşya alanı yaratabilirsiniz. Özellikle hatchback araç kullanıcılarının zorlandığı bagaj yerleştirme teknikleri nelerdir? İşinize çok yarayacak 4 taktik.
Bagajınıza Çok Yüklenmeyin
Az önce bagajınızı ne kadar doğru yerleştirirseniz size ve eşyanıza o kadar yer kalır dedik fakat önemli bir nokta var: Aracın maksimum taşıma kapasitesini asla aşmamalısınız. Dolu dolu ve ağır bir bagaj aracı zorlar, sürüş keyfini mutlaka kısıtlar. Sürüş performansını azaltır, manevra ve ani frenlerde işinizi zorlaştırabilir. Güvenli bir yolculuk için ağırlık işlemini abartmamaya dikkat edin.
Yükü Doğru Dağıtın
Yüklü bir bagajın sürüş performansının etkilediği gibi yük dağılımı doğru yapılmayan bir araçta da denge kabiliyeti kaybolabilir. Denge kabiliyetinin azalmasından dolayı, tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Mesela bu durum viraj ve ani frenlerde sıkıntı yaratabilir. Bunun için yük dağılımı önemli. Yükü tek bir yere yüklemeden, ağırlık bagajın her tarafına eşit olarak dağıtılmalıdır.
Yerleştirme Düzenini Ayarlayın
Ve en önemli kısma geldik. Eşyanızı ideal yerleştirme düzenine göre yerleştirirseniz bagajınızı verimli kullanabilirsiniz. Dengeyi sağlamak için büyük bagajları kenarlara koymak fakat tek bagajınız varsa onu ortaya koymak en önemlisi. En ağır parçalar, aracın altına doğru, hafif parçalar üste yerleştirilmeli. Küçük çantalar eşyaların arasına sıkıştırılabilir. Eşyaların üzerine ağ ya da kayışlar gerilerek onları emniyet altına alabilirsiniz.
Bunlara Mutlaka Dikkat Edin
Bagajınızda mutlaka bulunması gereken yangın tüpünü çabuk ulaşabileceğiniz şekilde konumlandırmayı unutmamalısınız. Bagajınızın kolay açılıp kapanabilmesi için belirli bir alan bırakmalısınız. Arabanız yüklüyken fren ve manevra yapmak daha zordur. Bunun dışında, aracınız yüklüyken mesafe kat etmenin normalden çok daha fazla süreceğini unutmayın.
0 notes
Text
Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
İlk önce yeni araç sahibi olmadan önce kendimize ve ihtiyaçlarımıza uygun bir araç seçmeliyiz. Bu kriterleri belirlerken kendimize sormamız gereken bazı sorular var.İş ağırlıklı mı olacak yoksa aile mi ?Hızı mı önemli olan yoksa güvenli olması mı ?Uzun mesefa mi kullanacağız yoksa kısa mesafe mi? Bu soruları cevapladıktan sonra uygun bir profil oluşur kafamızda.
Araç sahibi olurken yalnızca aracın fiyatını değil diğer etkenleri de göz önünde bulundurmalıyız.Yıllık bakım masrafları,sigorta ve akaryakıt masrafları gibi. Bunları değerlendirirken de tabiki aracın dizel mi benzinli mi olduğu, motor hacmi gibi etmenlere de bakmalıyız.Ya da satmak istediğimizde oluşacak olan piyasa durumu.
Bir diğer konu ise sıfır araç alırken ve 2. el araç alırken dikkat etmemiz gerekenler.Sıfır araç fabrika garantisi altında olduğundan güvenle ve uzun süre sorunsuz kullanılabilir bakım konusunda daha rahat olabaliliriz.Fakat galerideki araçlarla test sürüşleri, bir çok alıcının girip çıkması sebebiyle bazı sorunlar olabilir dikkatli bakılmalı özellikle kapı kollarına bakmanızı öneriyoruz.
2.el araçlarda araçlara dahil pek bilginiz yoksa bir oto tamircisiyle kontrol etmeniz en iyisi.Kaporta bölümünden boyasına dikkatli bakılmalı iç boya ile dış boya arasında farklılık varsa hasar hakkında bilgi sahibi olabiliriz.Aracın servis kayıtlarını isteyebilirsiniz olması olumludur.Aracı servise götürüp değişen parçaları,elektriik aksamı,süspansiyon sistemi ve şasesinde bir hasar olup olmadığını anlayabiliriz.Belgelerinin tam olması önemlidir.Ruhsat,garanti belgesi,vergi makbuzlarını dikkatle incelemeliyiz.
0 notes
Text
Samsun’da Araç Kiralamak İçin Neler Gerekli ?
Sizden talep edilen tüm bilgiler araç kiralama firması tarafından sadece kiralama işleminiz için kullanılmak için talep edilmektedir. Kiralama amacı dışında herhangi bir şekilde kişisel veri kullanılmaz.
Sürücü Yaşı
Sigorta şartları gereği ekonomik bir araç kiralayabilmek için en az 21 yaşında olmanız gerekir. Orta ve Üst sınıf araçlar için 25 yaş alt sınırdır. Lüks ve büyük araçlar için en az 28 yaşında olmanız gerekiyor.
Ehliyet Süresi
Ekonomik, orta sınıf yada üst sınıf bir araç kiralayabilmek için en az 2 yıllık ehliyet gerekir. Lüks veya büyük araçlar için minimum ehliyet süresi 3 yıldır.
Ek Sürücü
Kiralanan herhangi bir araç birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. İkinci ya da ek sürücünün kiralama öncesinde mutlaka bildirilmiş olması ve kiralama kontratına işlenmesi gerekir.Bu sayede ek sürücü de kasko sigortası kapsamına alınmış olur. Ek sürücünün de doğal olarak ana sürücü için belirtilen yaş ve ehliyet kriterlerine uyması gerekir.
Araç Kiralama Süresi
Araç kiralama süresi en az 1 günlük olmalıdır. 1 günden az süre ile yapılan kiralamalar da 1 gün olarak kabul edilir.
Kilometre Sınırı
Kiraladığınız aracın ücretine dahil olan kilometre sınırı araçların listelendiği ekranda gösterilir. Belirtilen kilometrenin aşılması halinde önceden belirlenen kilometre aşım ücreti uygulanır. “Sınırsız”olarak belirtilen araçlarda herhangi bir kilometre sınırı bulunmaz.
Ödeme Yöntemleri
Araç kiralama işlemini tamamlayabilmeniz için kiralama ücretinin tamamını ya da bir kısmını (ön ödeme tutarı) kredi kartı ya da banka havalesi ile ödemeniz gerekir. Ödemenin tamamını yaptıysanız, araç size teslim edilirken herhangi bir ödeme yapmazsınız. Ön ödemeli yöntemde, kalan ödeme tutarını aracınızı teslim alırken ödeyebilirsiniz. Tüm ödeme yöntemlerinde kredi kartı ve ehliyetinizi mutlaka aracınızı teslim alırken yanınızda bulundurmanız gerekir.
Depozit /Provizyon
Kiraladığınız aracı kullandığınız süre boyunca oluşabilecek trafik ve park cezaları, eksik yakıt, sigortanın kapsamına alınmayan hasarlar için teminat alınması gerekiyor. Bu teminat için kredi kartına provizyon adı verilen bir işlem uygulanır. Provizyon, belirli bir tutarın kredi kartı üzerinde bloke edilmesidir. Kredi kartınızın kullanılabilir limitini azaltır ancak harcama olarak ekstrenize yansımaz. Provizyon için en az 6 ay geçerli ve kullanılabilir limiti olan ana sürücü adına kayıtlı bir kredi olması zorunludur.
Kasko / Sigorta
Kiralık araçların tamamı rent a car kaskoludur. Kasko sigortasının geçerli olabilmesi için bazı önemli şartlar bulunmaktadır. Alkol ve uyuşturucu kullanılması durumunda sigortalar geçerliliğini tamamen yitirir. Aynı şekilde, yasal hız sınırlarına uyulmaması, kontratta yazan kişiler dışında aracın kullanılması, yük haddinin aşılması ve karayolları dışında aracın kullanılması durumunda da sigorta geçerli olmamaktadır. Sigortaların geçerli olabilmesi için trafik ve alkol raporlarının kaza anında tutulması ve en kısa süre içinde araç kiralama şirketine teslim edilmelidir.
Uçuş Bilgileri
Aracınızı havalimanından teslim almak üzere kiralama yapmış olmanız durumunda, uçuş bilgilerinin araç kiralama firmasına bildirilmesi gereklidir. Kiralama sırasında uçuş bilgileri belli olmasa dahi, aracın teslim alınmasına en geç 24 saat kala e-posta yoluyla uçuş bilgileri iletilmelidir. Uçuş bilgileri sayesinde, uçağınız rötar yapsa dahi zamanında karşılanmanız ve aracınızı teslim almanız sağlanmış olur. Böylelikle kiralama süresi netleşmiş olur ve ekstra ücretler ödemek zorunda kalmadığınız gibi araç kiralama şirketini de zor duruma sokmamış olursunuz.
Teslim ve İade
Kiralanan araç yalnızca belirtilen adresten teslim alınmalı ve iade için belirlenen adreste iade edilmelidir. Adrese teslim seçenekleri yalnızca, kiralamanın yapıldığı semt veya ilçe sınırları içinde yapılabilir. Herhangi bir ilçeden kiralama yapılarak, farklı bir semt veya ilçe sınırları içinde belirtilen adrese teslimat yapılmaz. Araç teslim edilirken en fazla bir saat bekleme kabul edilir. Ekstra bekleme talep edildiği takdirde ekstra ücret oluşabilir. Araçların erken iade edilmesi durumunda herhangi bir ücret iadesi yapılmaz. Araçların geç iade edilmesi halinde ek ücret uygulanır.
Yakıt
Araç teslim alınırken yakıt deposu seviyesinin kontrol edilmesi önemlidir. Kiralanan aracın aynı seviyede yakıtla iade edilmesi beklenir. Fazla yakıtla iade edilen araçlar için ekstra bir para iadesi söz konusu değildir. Genellikle eksik yakıt olması durumunda, yakıt ücreti ve hizmet bedeli tahsil edilir.
Yurtdışına Çıkış
Türkiye’de kiralanan araçlarla yurtdışına çıkılması mümkün değildir. Sigortalar ülke dışında geçerli değildir.
Araç Kiralama Fiyatları
Araç kiralama fiyatları tamamen rekabet ortamında belirlenir. Bu nedenle kiralamanın erken yapılması halinde daha uygun fiyatlarla karşılaşırsınız.
0 notes
Text
Kredi Çekerek Araba Almak İçin Bilmeniz Gerekenler
Yeni bir araba almak, ya da arabanızın modelini yükseltmeyi düşünüyorsunuz. Araç fiyatları da çok yüksek geliyor bu yüzden kredi çekmeyi planlıyorsanız kredi çekmeden önce bilmeniz gerekenler var. Bu yazımızda size kredi çekerek araba almadan önce öğrenmeniz gerekenleri 4 adımda anlattık.
1. İlk adım, arabayı kredi ile alsanız da peşinat ödemeniz gerek. Peşinat için birikiminiz var mı? Peşinat borç olmamalı, daha sonra hem borcu hem krediyi ödemek sizi zorlayabilir. Bankaya göre değişmekle beraber araba değerinin en az % 10 kadar peşinat gerek.
2. Siz araba kredisi için, aylık kaç para ayırabilirsiniz? Araba almanın heyecanıyla, hayatınızdaki tek masraf, araba gibi gözükmesin. Bütçenizin bütününe bakarak plan yapın. Bütün borçlarınızın tümünün (ev kredisi, kredi borcu, kredi kart borcu…) gelirinizin % 30-40’ını geçmemesi gerek. Ev krediniz yoksa maksimum %25.
3. Araba aldığınız anda değer kaybeder. Bunun yanında kullanma maliyeti, servis,vergi ve yakıt masrafları var. Aracın kaç KM' de bir (ya da senede bir) periyodik bakımdan geçmesi gerektiği, bakım başına maliyetini ve yedek parça maliyetlerini, motorlu taşıtlar vergisini, ayrıca yakıt tüketimini dikkate almak gerek. Bunların hepsi ek maliyetler. Bu masrafları aylık gider olarak bütçenize ekleyin. Yazarak yapın, yazmadığınız uçar gider.
4. Taşıt kredilerinde ortalama vade 38-40 ay civarında ve ortalama tutar 20.000 TL'nin üstünde. Bu durumda destek ve oto kredisi karşılaştırması yaparken aylık maliyet oranlarına bakın. Araba alımı için gereken kredi tutarı ve vade düşükse, ihtiyaç kredisi almak daha mantıklı olabilir. Faizlerin düştüğü ortamda, yaklaşık 20.000 TL tutar, 24 ay ve yukarısı vadeler için oto kredisi kullanmak daha avantajlı. İyi bir araştırma ve planlamayla en son karar siz verebilirsiniz.
0 notes
Text
Aracınızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Ehliyeti olan herkes bir şekilde trafikte araç kullanıyor. Çeşitli yıllarda üretilmiş araçları görüyoruz. Bazen oluyor ki eski model bir araç günümüzde hala sıfır gibi durabiliyor. Üstelik motor ve şanzıman durumları da gayet iyi durumda. Fakat baktığınızda bazı araçlar 5-6 sene içinde kullanılmayacak hale geliyor. Bu durum araç sahibinin aracına gösterdiği ilgiyle alakalı biraz da. Otomobilinize ne kadar iyi davranırsanız o kadar ömrü uzuyor.
Normal kullanım şartlarında, otomobillerin ortalama ekonomik ömürlerinin 10 yıl olduğu söylenir. Bu süre, araç sahiplerinin ne kadar özenli ve dikkatli olduğuna göre değişmektedir. Sürekli tamirata maruz kalan araçlarla, fazla sorun çıkarmayan, değerini kaybetmeyen araçlar bir tutulmasa da ortalama 10 yılı tamamlamış olan araçlar, ömürlerinin sonuna yaklaşmaktadır. Bunu bilerek aracınızın ömrünü uzatmak elinizde.
Otomobilin ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gerekenler: -Motoru çok düşük ve çok yüksek devirlerde çalıştırmayın.
-Yaz ve kış radyatör suyundan antifrizi eksik etmeyin. Düzenli aralıklarla değişimini sağlayın.
-Soğuk havalarda aracı ısıtmadan yola çıkmayın.
-Arada bir aracın yağını ve suyunu kontrol edin
-Stabilize yollarda asfaltta gittiğiniz hızlara çıkmamaya özen gösterin.
-Araçtan gelen en ufak sesi bile ihmal etmeyin.
-Aracınızdan anlayan bir usta bulun ve sürekli usta değiştirmeyin. -Kilometre saatine göre yağ ve filtre değişimlerini düzenli olarak yapın. -Yıllık bakımlarını aksatmayın.
-Temiz akaryakıt kullanmaya özen gösterin.
-Boyayı korumak için pasta cila uygulamaları yaptırın.
-İç ve dış temizliğe dikkat edin.
0 notes
Text
Araba Motoru Neden Sarsıntılı Çalışır
Bazı zamanlarda aracımızın motoru sarsıntılı çalışır. Çoğu zaman buna dikkat etmeyiz. Ama büyük bir problem olup olmadığını merak ederiz. Bu yazımızda aracın motorunun sarsıntılı çalışması, teklemesi veya stop edecek gibi olma durumlarının sebeplerini ve bu durumlara karşı neler yapmanız gerektiğini sıralamaya çalıştık. Genelde ufak tefek sıkıntılardan dolayı böyle bir durumla karşı karşıya geliriz.
1-Aracın motoru fazla ısınmış olabilir. Biraz soğumasını bekledikten sonra tekrar çalıştırıp kontrol edebilirsiniz. Fakat yine de motorun servis tarafından kontrol edilmesi daha uygun olacaktır.
2-Ateşleme ayarı hatalı olabilir. Ateşleme ayarının yeniden yapılması önerilir.
3-Buji kabloları distribütör kapağındaki yanlış kablo deliklerine takılmıştır. Buji kablolarının kontrol edilmesini öneriyoruz. Gözle kontrol ederek arıza nedeni bulunamazsa servise başvurulması önerilir.
4-Karbüratörde su veya pislik vardır. Karbüratör��n temizlenmesi gerekir.
5-Karbüratör hatalı ayarlanmıştır. Rölanti ayarı kontrol edilmeli
6-Karbüratör şamandıra seviyesi düşüktür. Şamandıra seviyesinin ayarı kontrol edilmeli
7-Supap sıkışmış, yanmış veya yuvasına tam oturmamıştır. Supaplar kontrol edilmeli. Yanmış ise değişimi gerekir.
8-Silindir yanma odacığı fazla kurum tutmuştur. Kurumların temizlenmesi gerekir.
9-Supap yayları zayıflamıştır. Yayların değişmesi gerekir. Tamir edilmez.
10-Isı kontrol supabı çalışmıyor. Isı kontrol supabı sökülüp termostat yayının durumu kontrol edilmeli. Tamir edilebilir durumduysa onarılabilir.
11-Yakıt pompasının basıncı düşüktür. Süzgeç temizlenmeli arıza giderilmezse pompanın değişmesi gerekir.
12-Yakıt filtresi tıkalıdır. Filtrenin sökülüp temizlenmesi gerekir.
13-Yakıt borusu kısmen tıkalı ve eziktir. Yakıt borusunun servis tarafından temizlenmesi gerekir.
14-Emme boruları sızıntı yapıyor. Contaların kontrol edilmesi gerekir.
15-Distribütör kapağı çatlak veya kısa devre yapmaktadır. Distribütör kapağının değişmesi gerekebilir.
0 notes