During the summer of 2018 the first exhibition in Sweden is held of the radical and boundary breaking Bloomsbury Group.The exhibition Bloomsbury Spirit is based on the group’s boldness, optimism and anti-authoritarian approach and inspires new ways of thinking.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Video
vimeo
Nu har sista helgen snart kommit för våra utställning Bloomsbury Spirit. Här är en perfekt sammanfattning för er som planerar att komma eller för er som redan sett utställningen att påminna er med. Ingela Lind tar er runt i de olika rummen och berättar mer om vad som är så fascinerande och viktigt med Bloomsburygruppen.
1 note
·
View note
Quote
Igår fick jag uppleva den mest intressanta tisdagskvällen under mina senaste 15-år. Jag var på ”Middag med Maynard Keynes” på Artipelag. Allmänbildande föreläsningar/samtal, häpnadsväckande och spännande information, som ibland gjorde mig ordentligt generad…
Lars Carlén på Linkedin
1 note
·
View note
Photo
Great turnout yesterday on our ”Dinner with Maynard Keynes”. Here Ingela Lind in conversation with @katrinemarcal
0 notes
Video
tumblr
På vilket sätt är Bloomsburygruppen väsentliga idag politiskt? Bloomsburygruppen slogs på sin tid för fred, avkolonialisering, ett antiauktoritärt samhälle och för att konst och kultur skulle skapa ett mer humanistiskt samhälle. Ingela Lind ser paralleller mellan deras tid och vår och att deras ideal och syn på samhället och konsten kan vara en viktig inspiration för oss idag. Hon har förutom varit gästcurator för utställningen skrivit två böcker om Bloomsburygruppen: "Leka med modernismen: Virginia Woolf och Bloomsbury-gruppen (Albert Bonniers Förlag, 2008) och "Ta sig frihet: Bloomsbury, Indien och konsten att leva" (Albert Bonniers Förlag, 2018). Hon har även skrivit samhällskildringen "Blod i salongerna: Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga" (Atlantis, 2014)
0 notes
Text
Middag med Maynard Keynes
Bloomsbury Spirit går in på sin sista månad och den 18 september anordnar vi en sammankomst kopplad till utställningen.
Temat är John Maynard Keynes, den världsberömde nationalekonomen som även var filosof, konstälskare och kulturpolitiker. En akademiker som betraktade ekonomi som ett medel för ett liv i kulturens tecken.
Kvällen blir väsensskild från ett traditionellt seminarium. I Bloomsburygruppens anda betonas istället det lekfulla och gränsöverskridande. Det blir en exklusiv middag som kryddas med korta avbrott för sökande samtal, levande musik och skådespeleri.
Datum och tid Tisdagen den 18 september kl 19–22.
Läs mer: https://artipelag.se/aktiviteter/bloomsbury-spirit-seminarier/
0 notes
Photo
0 notes
Link
“Dora Carrington var hela sitt liv djupt och hopplöst förälskad i Lytton Strachey som vämjdes vid kvinnokroppen. Men han var mycket fäst vid henne och de bodde tillsammans på landet. De var verkligen tvillingsjälar. Hon gifte sig och hade älskare; han hade sina förbindelser men de fanns alltid där för varandra. Det är en rörande historia och jag tror att filmen följer Carringtons verkliga liv tätt i spåren. Allt som allt en intressant och engagerande regnvädersfilm.”
0 notes
Link
0 notes
Link
0 notes
Link
“Jag går ifrån utställningen och tänker att vi skulle behöva en Bloomburygrupp i vår tid. Samtal är lösningen p�� vår tids klickar. Det här är därför en sevärd utställning ur många perspektiv, och den tillför något oavsett hur bekant man är med gruppen eller tiden.”
0 notes
Link
0 notes
Link
“Men på Artipelag är det annorlunda. Jag stannar kvar hela dagen och känner mig vitaliserad i stället för dränerad när jag stiger på bussen tillbaka in till stan.” – SANNA TAHVANAINEN, Hufvudstadsbladet
0 notes
Video
tumblr
Curator Frida Andersson shares one her favorite works in the exhibition “Studland Beach”, 1912 by Vanessa Bell.
0 notes
Link
0 notes
Link
“I förordet till Eminent Victorians skriver Lytton Strachey: ”Human beings are too important to be treated as mere symptoms of the past. They have a value which is independent of any temporal process – which is eternal and must be felt for its own sake.”Det är en historikers credo men lika mycket en stridssignal för en ny tid med nya ideal. Den formulerades för hundra år sedan men har inte förlorat sin aktualitet. Dora Carringtons försynte bokmal visar sig vara en samhällsomstörtare. That’s the Bloomsbury spirit.” – Mats Wiklund, Axess
0 notes
Link
“Var de inte mest ett gäng överklassmänniskor som hade privilegiet att måla, skriva, tänka och diskutera?
Jo, kanske det. Men de bröt också med tidens konventioner inom så gott som alla områden de verkade inom (måleri, litteratur, inredning, ekonomisk politik och sexualitet). Konsten och livet berikade inte bara varandra utan det var ett och samma. Ett sätt att leva. En livsstil, med dagens vokabulär.” – Catarina Berglund, Kommunalarbetaren
0 notes
Quote
Äntligen en utställare som fattat att konstupplevelser mår bra av att även försöka återge något av den inre miljö och det sammanhang som den skapades i. Att inte stanna vid arkitektens yttre utan lika mycket låta intendentens konstnärlighet lyfta fram tidsandan som rådde, hur gruppen som inspirerade varandra uppstod, vilka vitt skilda konstuttryck de skapade som ändå hörde samman; allt mellan färgställningen på tapeten, till möblemanget, mattorna, väven.
Lars Falk https://www.larsfalk.se/arkiv/2370
0 notes