bloggerwijs
IOT3 Doel 1 - bloggen over het onderwijs
11 posts
Hier bespreek ik, Justine Debrauwer, artikels, video's, etc. omtrent het onderwijs. Dit doe ik op zaterdag, om de twee weken.
Don't wanna be here? Send us removal request.
bloggerwijs · 7 years ago
Text
10 mei 2018 “Bijna helft leerkrachten secundair onderwijs stopt binnen de vijf jaar”
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/bijna-helft-leerkrachten-secundair-onderwijs-stopt-binnen-de-vijf-jaar~a4bcdad0/
“Bijna de helft van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Volgens Celis bewijzen de cijfers dat er bijkomende inspanningen nodig zijn “om de psychische en emotionele belasting en de werkdruk voor leerkrachten te laten dalen”.“
Toen ik dit artikel zag, moest ik even slikken, want ik snap het. Mijn ervaring in het secundair onderwijs is nog niet veel, maar op sommige dagen is het al genoeg.
In het secundair onderwijs staan is heel belastend want de leerlingen zijn hun personaliteit aan het ontwikkelen en willen die kunnen uiten. Ze proberen gedragingen uit om te zien wat bij hun past. Vaak zijn ze hier heel open in en willen ze ook belangrijk zijn in de klas/school.
Ze praten in dit artikel over “het lerarenberoep aantrekkelijker maken”, maar hier helpen de opleidingen en stages zeker niet aan mee. Veel van mijn medestudenten worden afgeschrikt door het vele werk, de leerlingen, het schoolgebeuren, etc.
Ik geef heel graag plastische opvoeding, maar mijn liefde voor Engels lesgeven is jammer genoeg kleiner en kleiner aan het worden. Ik vergelijk mijn leerlingen vaak met mijn collega’s, want je zit samen in een les en werkt samen om kennis te bekomen en de klas vooruit te krijgen. Sommige dagen heb ik geen zin om samen te werken met mijn 14-jarige collega’s, want mijn 14-jarige collega’s hebben dit vaak ook niet. Gedragsproblemen bij jongeren spelen een grote rol in mijn kijk op het onderwijs. 
Onze job is lesgeven, maar de lesgever is een van de meest gehate jobs ter wereld en dat motiveert niet, zeker niet.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
21 april 2018 “14 leerlingen per dag van school gestuurd: gedragsproblemen bij jongeren nemen toe”
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/14-leerlingen-per-dag-van-school-gestuurd-gedragsproblemen-bij-jongeren-nemen-toe~a0b2e678/
“Het aantal jongeren met gedragsproblemen is in één schooljaar met 32 procent gestegen. Op twee jaar tijd loopt dat cijfer zelfs op tot zeventig procent. Dat blijkt uit het gezamenlijke jaarrapport van de Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De cijfers slaan op leerlingen uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs.”
Dat komt ervan als we de leerlingen vertroetelen. Don’t get me wrong, diversiteit is heel goed in bepaalde mate. Door zodanig te differentiëren creëren we een omgeving die zich aanpast aan de specifieke noden van de leerling. Is dit hun voorbereiden op het echte leven? 
Ik had het zelf moeilijk wanneer ik begon met vakantiejobs omdat ik het harde werk en constant doordoen niet gewoon was. In school zijn er namelijk pauzes om de 50 minuten. Als we dan nog eens pauzes inlassen in de les en verspringen tussen werkvormen worden de leerlingen gewend aan vluchtige situaties waar ze zich niet lang moeten concentreren.
Het probleem ligt volgens mij deels bij de leerlingen die het gewend raken dat alles voor hen gedaan wordt. Ze hebben geen discipline meer en verwachten dat de situatie aangepast wordt naar hun noden. Hierdoor ontstaan conflicten omdat niet iedere leerkracht dezelfde structuur heeft in de klas.
Verder denk ik dat dit ook ligt aan de ‘stadscultuur’ die ik vroeger al eens vermeldde. In een stad doen de leerlingen zich vaak ouder voor dan ze zijn om cool en belangrijk over te komen. Op televisie en in magazines zien ze vaak hoe stoer tienerpersonages en tienersterren kunnen zijn en dit willen ze ook. Dit zorgt natuurlijk voor onderlingen problemen en gedragsproblemen op school.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
7 april 2018 “Kunstonderwijs mag aanbod verruimen”
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/kunstonderwijs-mag-aanbod-verruimen~a99e55de/
“Vanaf september 2018 kunnen de kunstacademies hun aanbod verruimen. Het gaat onder meer om opleidingen met instrumenten als mondharmonica, mandoline of historische harp, maar eveneens cabaret, comedy, dj of urban en werelddans. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat schrijft De Morgen vandaag.“
TOP! Ik hou van dit initiatief! Cultuur is zo belangrijk in deze wereld en het voorlopige kunstonderwijs is enkel de tip van de ijsberg.
De kunstwereld staat nooit stil, dus het kunstonderwijs zou hetzelfde moeten doen. Er zijn zoveel specifieke disciplines om uit te kiezen wanneer je de echte kunstwereld binnenstapt, waarom wachten tot de jongere 18 is om dat te laten weten.
Ik heb zelf kunstonderwijs gevolgd en ben heel blij dat ik zowel film en foto als audio heb gestudeerd: audiovisuele vorming. Maar als men specifieker kan kiezen, kunnen alle rollen van die discipline verkend worden.
Maak het kunstonderwijs ruimer en geef de leerlingen ECHT de kans om hun eigen talenten te ontwikkelen en verbreden.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
24 maart 2018 “Minister wil kiss-en-ride weg van schoolpoort”
https://www.hln.be/de-krant/minister-wil-kiss-and-rides-weg-van-schoolpoort~a7659612/
“Bij zes op de tien Belgische scholen ademen de leerlingen ongezonde lucht in. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace, dat de luchtkwaliteit heeft gemeten aan 222 schoolpoorten in het hele land.“
Volgens mij ademt men in Vlaanderen overal ongezonde lucht in. Dit land is zo dichtbevolkt en iedereen rijdt met een auto.
De alternatieven op een auto zijn niet optimaal, Ze zijn bezig met gebieden en stadskernen autovrij te maken, maar goede, stabiele alternatieven zijn er (nog) niet. Op de bus kan met nooit rekenen, al zeker niet in een stad, en de fiets is niet aangenaam in de winter of op een van de vele regendagen in België. De trein nemen wordt ook steeds duurder.
Dit is een goed initiatief, maar volgens mij gaat het niet veel oplossen. Men heeft enkele honderden meters bomen en bos nodig om de vervuiling rond autostrades tegen te houden; de kiss-en-ride een straat verplaatsen zal niet veel opleveren.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
10 maart 2018 “West-Vlaamse leerkrachten zijn het minst ziek”
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/west-vlaamse-leerkrachten-zijn-het-minst-ziek~accafde1/
“Leraren waren in 2016 opvallend vaker ziek dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Het gemiddeld aantal opgenomen ziektedagen lag in 2016 op 18,89, ruim tweeënhalve dag meer dan in 2015.“
Volgens mij hangt het ziek zijn van een leerkracht soms samen met het gedrag van de leerlingen in de school.
Mijn ervaring is dat in steden zoals Gent en Aalst de schoolcultuur niet zo aangenaam is als in West-Vlaanderen. Persoonlijk heet ik dit de ‘stadsmentaliteit’. Ik heb gemerkt dat leerlingen in en bij grote steden vaker cool willen voorkomen en kliekjes vormen. De grote diversiteit zorgt voor een extra factor om kliekjes te vormen. 
In kleinere dorpen en steden is de schoolcultuur vaak kalmer, waardoor de leerkrachten ook rustiger zijn en hun immuunsysteem niet op volle toeren draait. West-Vlaanderen bestaat uit kleine dorpen en steden en heerst er een landelijke en authentieke sfeer die mensen tot rust laat komen. 
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
24 februari 2018 “Studenten die vaker met smartphone bezig zijn, behalen lagere punten”
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/onderwijs/-studenten-die-vaker-met-smartphone-bezig-zijn-behalen-lagere-punten~aeb253af/
“Studenten die meer tijd spenderen met hun smartphone, behalen lagere examenresultaten en ook meer onvoldoendes. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en de UAntwerpen. De onderzoekers gingen na hoe de resultaten van eerstejaarsstudenten van vorig academiejaar samenhingen met hun smartphonegebruik.“
Het is een vreemde zaak die technologie. De wereld wil er steeds meer van, terwijl ze ook blijven zoeken naar de negatieve kanten. En die negatieve kanten zijn er. Te veel is altijd te veel, zo is technologie ook. 
Het is heel gemakkelijk om verslaafd te raken ook een smartphone en alles wat erop kan staan. Veel apps zijn zo ontworpen dat de gebruiker er veel tijd aan besteed. Dit zorgt voor meer geld voor het bedrijf, en geld is nog altijd de voornaamste drijfveer op deze wereld.
Ik merk zelf dat het soms moeilijk is om mijn smartphone aan de kant te leggen. Candy Crush spelen is dan ook leuker dan een lesvoorbereiding schrijven. Ik geef toe dat ik vaak slaap heb moeten laten omdat ik te lang bezig was met applicaties, maar de tijd vliegt voorbij wanneer je op de smartphone zit, waardoor je vaak niet doorhebt hoeveel tijd je aan het verliezen bent.
Ik sta volledig achter dit artikel, maar ik wil toevoegen dat studenten dit niet doen uit slechte wil. Wij weten hoe slecht een smartphone kan zijn voor het werkproces, maar dat toestelletje is belangrijk in het leven: je communiceert met mensen, werk, planning, en ontspanning staan erop. Het is alles-in-een, en het is moeilijk om alles apart te doen, wanneer je dit bij handen hebt.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
9 december 2017 “Landuyt wil scholen info laten delen over 'probleemleerlingen'”
https://www.demorgen.be/binnenland/landuyt-wil-scholen-info-laten-delen-over-probleemleerlingen-b1195270/
“Als het van de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) afhangt, krijgen scholen binnenkort meer inzage in het verleden van 'probleemleerlingen' die worden geschorst. Maar een Vlaams decreet uit 2014 over de rechten van leerlingen staat de uitwisseling van informatie over begane misstappen in de weg.”
Hangt er vanaf wat je in het dossier zou zetten. Grenzen zetten over wanneer je iets in dat dossier zet. bv: iemand die fysiek gewelddadig is geweest meerdere keren dan wel. één keer geduld verliezen dan niet. 
Goede regels en beperkt aantal ogen. 
Directie moet hier toegang tot hebben. Zeker de pedagoog, leerlingbegeleiding, CLB. Leraren mogen toegang aanvragen maar wordt niet algemeen meegedeeld.
Hoelang moet het beschikbaar blijven? Het dossier. Moet bekend zijn maar mag niet over het hoofd gehouden worden als je 40 jaar bent. 
Moet dit dossier beschikbaar zijn voor andere instellingen dan de scholen: de politie, het CLB, de overheid, werkplaatsen. 
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
25 november 2017 “Ouders mogen geen schrik hebben van concentratieschool”
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171119_03195943
“Wie naar een concentratieschool gaat in het lager onderwijs, is op lange termijn niet slechter af dan een soortgelijke leerling op een gewone school.“
‘Concentratieschool’ is op zich geen slechte benaming, het kind moet een naam hebben. Er zou niet geselecteerd mogen worden op afkomst bij een inschrijvingssysteem van scholen. Concentratieschool geeft wel een negatieve connotatie door een concentratiekamp, ook al heeft het er op zich niets mee te maken. 
De negatieve connotatie van een ‘concentratieschool’ moet weg, het feit dat het een naam heeft zal geen negatieve invloed hebben op kinderen.
De schoolsfeer zelf heeft veel meer invloed dan het al dan niet concentratieschool zijn van een school. De leerkrachten blijven meer weg van de scholen door de bias van de maatschappij.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
11 november 2017 “Scholen stimuleren ouderparticipatie”
https://www.hln.be/regio/geraardsbergen/scholen-stimuleren-ouderparticipatie~a59ab594/
“Kinderen uit kwetsbare gezinnen voelen zich beter op school en presteren ook beter wanneer de ouders nauw bij de schoolwerking zijn betrokken. Daarom lanceert OCMW Geraardsbergen een projectoproep om actieve ouderparticipatie te stimuleren.“
Er zouden meerdere mogelijkheden voorzien moeten worden voor de ouders om hen zoveel mogelijk de kans te geven een oudercontact bij te wonen. Het is heel belangrijk dat ouders zich niet buitengesloten voelen. 
De brugpersoon of -figuur is heel belangrijk om de link tussen ouder en leerkracht zo waardevol mogelijk te maken. Er zijn echter ook andere opties om hier als leerkracht mee om te gaan.
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
28 oktober 2017 “Geen ondersteuning voor kinderen met matige tot ernstige verstandelijke beperkingen”
https://www.canvas.be/video/de-afspraak/najaar-2016/donderdag-27-oktober-2016/over-het-m-decreet
“Ella-Louise is 4 jaar, heeft het syndroom van Down en gaat naar de 2e kleuterklas in een gewone school, zoals het M-decreet dat sinds vorig jaar voorschrijft. Haar mama Chadia Cambie is er niet over te spreken. Haar dochter krijgt geen gepaste begeleiding en uit testen blijkt dat ze daarom een ontwikkelingsachterstand opliep.“
IQ-test is geen valide standaard om de actuele intelligentie van een kind te bepalen. Het is niet eerlijk dat zo een belangrijke beslissing gemaakt wordt op die basis .
Als de leraar en ouder merkt dat het kind niet mee kan in de klas en in het leven, verdient deze kleuter extra ondersteuning.
Ouders zouden niet alleen in mogen staan voor de beslissing om hun kind al dan niet naar het Bijzonder Onderwijs te sturen. Er zouden wel mogelijkheden moeten zijn voor onhoudbare en moeilijke situaties.
Wanneer er een meerderheid van M-decreet studenten in een klas komen, creëren we dan geen tweede minder goed begeleidde bijzonder onderwijs?
0 notes
bloggerwijs · 7 years ago
Text
14 oktober 2017 “300 LERAREN EXTRA DANKZIJ M-DECREET”
https://nieuws.vtm.be/binnenland/300-leraren-extra-dankzij-m-decreet
“Er komt extra geld voor het M-decreet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voorziet vanaf 1 september elk jaar 15,2 miljoen euro extra, schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Tijd. Zo'n driehonderd nieuwe leraren zullen vooral leerlingen met gedragsstoornissen en kleuters met het syndroom van Down moeten helpen.“
Co-teaching is een van mijn favoriete zaken uit het onderwijs tegenwoordig. Als leerkracht kan je meer niet dan wel tegemoet komen aan al de leerlingen in een klas tegelijk. Zeker nu het M-decreet ingevoerd is, zijn een extra paar handen en ogen in de klas zeker welkom. 
0 notes