Text
Manrique i Selvas: “El teatre és un antídot contra l’eficiència”
Manrique i Selvas: “El teatre és un antídot contra l’eficiència”
Em trobo amb el Julio Manrique i el David Selvasa un Ave que va de Sants a Madrid. Seuen l’un al costat de l’altre a les primers fileres del vagó set. Sobre la tauleta plegable, el guió d’una obra i una petita llibreta. El vidre de la finestra reflecteix les seves cares quan passem per un túnel i es fusiona amb el paisatge quan arribem a Calatayud. Xerren gesticulant i riuen còmplices. Són amics…
View On WordPress
0 notes
Text
'El noi de la mare', un relat de Marta González Pascual
‘El noi de la mare’, un relat de Marta González Pascual
Aniràs fins al corredor i obriràs l’armari que de petit se’t feia tan gros per agafar un dels àlbums que tanta nosa et feien de menut quan, sense arribar més amunt que el segon calaix, volies guardar tantes i tantes joguines que tenies escampades per casa. Amb el dit polze tremolant com si fos un cronòmetre que compta les hores restants, aniràs passant els fulls com un ventall, sense reconèixer…
View On WordPress
0 notes
Text
Divuit diagnòstics d'una Europa malalta
Divuit diagnòstics d’una Europa malalta
[infobox maintitle=”‘Dónde vas, Europa?'” subtitle=”Miquel Seguró i Daniel Innerarity” bg=”white” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”no link”]
La incertesa, les contradiccions i la manca de definició s’han instal·lat al cor d’Europa. La crisi identitària ha tingut com a últim símptoma el Brexit, en el qual un dels grans socis del club ha decidit anar per lliure (fet no previst en cap…
View On WordPress
0 notes
Text
Agosarades
LA CAMBRA DE LILITH
Aquesta setmana -i ahir especialment, el dia de la dona- han ressonat els noms de les precursores, les pioneres. Recordem a les primeres que van atrevir-se a alçar la veu, a dir no, i a dir prou. Evoquem els textos originaris de Mary Wollstoncraft i Olympe de Gouges, que a finals del S. XVIII feien brotar els primers fruits de l’ideari feminista. Invoquem les paraules de…
View On WordPress
0 notes
Text
El món de Conrad Roset, en videojoc
El món de Conrad Roset, en videojoc
Una de les ‘Muses’ de Conrad Roset sembla que es prepara per a una gran aventura. L’artista català expandeix fronteres artístiques amb ‘Gris’ un nou videojoc on vessarà tot el color del seu món pictòric.
Nomada Studiode Barcelona, format per Roger Mendoza, Adrián Cuevas, Gerard Ralló i el mateix Roset preparen una proposta – de fet la primera que l’equip de creatius llençarà al mercat – amb un…
View On WordPress
0 notes
Text
'Llum', la novel·la polèmica que ressucita 'Lolita'
‘Llum’, la novel·la polèmica que ressucita ‘Lolita’
Quan Vladimir Nabokov va publicar ‘Lolita’el 1955, la novel·la es va titllar de “pornogràfica”, “immoral”, “decadent” i “escandalosa”. El desig malaltís d’un home a la quarantena per una nena preadolescent de dotze anys, que ensems es fonia amb un amor tendre i sincer, ho convertien en una història poc convencional i per alguns, sòrdida i repugnant. Però lluny d’haver-se ofegat en la ignomínia,…
View On WordPress
0 notes
Text
Maria Lluïsa Güell, pintora modernista d'ànima indòmita
Maria Lluïsa Güell, pintora modernista d’ànima indòmita
La filosofia zen travessa les pintures de Maria Lluïsa Güell López (1873-1933), segona filla de l’industrial i mecenes de Gaudí, Eusebi Güell i la seva esposa Isabel López. Malgrat que les flors són el motiu central de la seva obra, no són representacions florals barroques ni rococó, sinó la imatge de la senzillesa i l’harmonia de la natura, idònies per a il·lustrar un Haiku. El Palau Güellacull…
View On WordPress
0 notes
Photo
Barbarismes en català i castellanismes: la llista definitiva Els barbarismes són com el mal alè, se'ns escapen de la boca i no ens n'adonem. És per això que, si volem parlar un català correcte, necessiten localitzar aquelles paraules que substituïm per castellanismes.
0 notes
Photo
Estudis de videojocs catalans: la llista definitiva L'indústria del videojoc cada vegada té més pes en el sector cultural. Catalunya no vol quedar-se enrere en la matèria i ho demostren la creixent producció de videojocs any rere any.
0 notes
Photo
Videojocs catalans: la llista definitiva L'indústria del videojoc cada vegada té més pes en el sector cultural. Catalunya no vol quedar-se enrere en la matèria i ho demostren la creixent producció de videojocs any rere any.
0 notes
Text
Llista d'escriptors catalans històrics i vius
Llista d’escriptors catalans històrics i vius
Llista amb els escriptors catalans més importants, famosos, vius, mediàtics, morts, històrics o exiliats. Busques escriptor en català o de Catalunya? Aquest és el teu recull.
Escriptors catalans del Segle XIII
Pere Ribera de Perpinyà (també conegut com a Pere Ribera de Perpejà, s. XIII)
Jaume I (Montpeller, 1208 – Alzira, 1276)
Ramon Llull (Ciutat de Mallorca, 1232/1233 – 1315/1316)
Arnau de…
View On WordPress
0 notes
Text
Les 15 millors escenes improvisades de la història del cinema
Les 15 millors escenes improvisades de la història del cinema
En alguns rodatges el guió és com un manual d’instruccions: s’ha de seguir al peu de la lletra. Hi ha directors però que permeten els actors treguin l’esperit dramàtic que porten dins i accepten algun canvi. Variacions del text original que, en alguns casos, han acabat formant part d’algunes de les millors seqüències de la història del cinema. Aquesta és la llista de les quinze millors escenes…
View On WordPress
0 notes
Text
Perduts en la dimensió Trump
“We will make America great again”. El mantra de Trump durant la campanya va tancar ahir el seu discurs de presa de possessió al Capitoli. Pam, com una piulada. Aplaudiments, somriures, alguna llàgrima. El que feia posar la pell de gallina, més que el personatge ataronjat, eren els acòlits desplegats en el National Mall que bevien les seves paraules com les d’un messies. Una amalgama de…
View On WordPress
0 notes
Text
'La La Land': romanç líric a la ciutat dels decorats
‘La La Land’: romanç líric a la ciutat dels decorats
Els més escèptics i reticents amb els musicals també són susceptibles de sucumbir als encants d’aquest homenatge als clàssics dels anys 30 i 50. A ‘La La Land’ però, aquest tribut als musicals més cèlebres del cinema com ‘Cantant sota la pluja’ (1952), ‘Swing Time’ (1936) o ‘An American in Paris’(1951), el blanc i negre i els colors estridents dels primers films en color es transformen en una…
View On WordPress
0 notes
Text
'La piscina'
Havia d’anar a fer piscines. Aquella setmana encara no havia passat pel gimnàs i això significava tenir un problema gros. La monitora no li signaria el paper que l’acreditava com a nedadora enèrgica i disciplinada. I llavors adéu a la convalidació dels crèdits. Va prendre un Cola Cao com a petit acte de rebel·lia i va enfilar cap a la tragèdia. Doble porta a l’entrar. Semblava que la monitora…
View On WordPress
0 notes
Text
Els animals nocturns i autobiogràfics de Tom Ford
Els animals nocturns i autobiogràfics de Tom Ford
Després de debutar a la pantalla gran amb ‘A Single man’ (2009), un film acusat de certa vacuïtat narrativa en pro d’un preciosisme enlluernador, el modista Tom Ford torna al cel·luloide amb ‘Nocturnal Animals’ (2016), presentada a Venècia i inspirada amb la novel·la ‘Tony & Susan’, d’Austin Wright (1993). Un thriller dramàtic neo noir subjugat a la venjança que de nou, desconcerta a la crítica…
View On WordPress
0 notes
Text
15 sèries catalanes que han fet història
És un fet, hem entrat a l’era de les sèries. No només parlant en termes de consum sinó també de qualitat i originalitat de les propostes. Durant l’última dècada han aparegut serials totèmics com ‘Breaking Bad’, ‘True Detective’,’Joc de Trons’ o ‘The Sopranos’. Sovint però tendim a deixar-nos eclipsar per la producció estrangera oblidant les propostes cuites a casa. Les sèries d’estampa…
View On WordPress
0 notes