Welkom! Dit is de blog van Anoushka Muller, een 22 jarige student in het eerste jaar van de opleiding Kunst & Economie! Veel leesplezier! Studentnummer: 3035908
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Fyre Festival - wat kan je er van leren?
“Two transformative weekends, an immersive music festival on a remote and private island in the exumas, the best in food, art, music and adventure, once owned by Pablo Escobar, on the boundaries of the impossible, Fyre is an experience and festival, a quest to push beyond those boundaries.”
En voor de bezoekers van het festival was het ook zeker een ervaring die ze niet snel zouden vergeten. Met kaarten vanaf 1200 dollar op zak en de grote woorden dat er voor deze prijs alles ‘all inclusive’ werd geregeld, gingen zo’n 10.000 mensen naar het zogenoemde voormalige eiland van Pablo Escobar. Daar kwamen ze aan op een eiland die ver van een paradijs was, zonder hun bagage die met boten aan het eiland zouden worden gebracht, met tenten die niets leken op het gene waar de bezoekers voor hadden betaald.
Maar hoe heeft dit nou zo uit kunnen lopen op het fiasco dat FyreFest met zich mee heeft gebracht en hoe kunnen wij, als mensen in dit werkveld, leren van deze situatie? Ik heb na het kijken van de documentaire een aantal tips op een rij gezet!
TIP 1: Zorg dat je niks beloofd dat je niet kan waarmaken.
Hier zijn de organisatoren van festival de mist in gegaan. Er waren grote beloftes voor artiesten en dj’s maar ook luxe kampeermogelijkheden en onbeperkt eten door chef-koks. Dit allemaal bleek na aankomst op het festivalterrein een leugen te zijn.
TIP 2: Zorg voor een kloppend financieel plaatje
Doordat de kaarten van het festival voor te weinig geld zijn verkocht, om een 2-weeks tropisch all-inclusive festival te organiseren. Deze tip is ook te koppelen aan tip 1, want als je niet goed zicht hebt op je financiële middelen, kan je ook niet accuraat artiesten boeken!
bronnen:
Fyre Festival
Eventbrite
Wiki Fyre Festival
Afbeelding
0 notes
Text
ABSTRACT - Es Devlin
Es Devlin, een london-based stage designer, die in haar jaren als artiest met veel van de grote namen in de muziekindustrie heeft samengewerkt, waar Kanye West, Beyoncé en U2 een aantal zijn. In de serie Abstract, The Art of Design, wordt er ingegaan op het verhaal van Es en hoe haar kunstwerken op stage terechtkomen.
‘’Over the last decades i've discovered, that often things are made to fill voids’’
Dit is de eerste zin van de aflevering, terwijl je ogen worden meegenomen in een donkere ruimte; hier wordt de kijken voor het eerst voorgesteld aan haar werk: LICHT. Tijdens het zien van deze openingsscène ben ik gelijk geïnteresseerd in haar verhaal. Er wordt verteld over Es door 1 van haar vrienden Keith Warner dat mij is bijgebleven. Hij legt uit dat hij door haar enthousiasme geïnspireerd wordt. Ze komt namelijk bij elke meeting met compleet nieuwe informatie waar de rest van het team zelf niet bij is gekomen. Maar hierdoor geeft ze met haar overvloed van nieuwe ideeën en inspiratie, ook de rest van het team nieuwe kansen om hierop verder te bouwen.
‘’There might be 5 or there might be 25 meetings. And it might take a year or 3 years or 3 months.’’
Dit viel mij op omdat er tijdens het organiseren van een festival ook eerst gesprokkeld wordt naar informatie. Hierbij is het ook key dat elke associate en inspiratie welkom is, in bijvoorbeeld een brainstorm. Hierbij stelt Es ook 3 vragen:
Wat is het doel van het stuk? - Wat wil je communiceren naar het publiek? - Wat wil je het publiek laten voelen?
Wat mooi is, is dat Es uitlegt dat ze eigenlijk de vertaler is van het verhaal. De poëzie geschreven door de artiesten uitbeeldt, maar ook het gevoel tussen de lijnen door. Dit komt ook terug in ons werkveld waar een opdrachtgever een idee heeft, iets wil overdragen of een missie heeft. Waarin de projectgroep daarin een zo goed mogelijke vertaling wil geven van de opdrachtgever.
‘’In the end, everything is only gonna exist in the memories op people’’
Bronnen:
Abstract: The Art of Design | Es Devlin: Stage Design
Afbeelding
0 notes
Text
TREND - duurzaamheid
Onze geliefde koning Willem-Alexander heeft een aantal jaren geleden in een toespraak uitgebracht dat ons land een missie heeft:
‘’in 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en schaarse primaire grondstoffen.’’
We moeten gaan verduurzamen, nieuwe manieren vinden om productieprocessen zo weinig mogelijk afval te laten creëren maar ook kijken naar onze eigen persoonlijke recycle manieren en hoe wij als consumenten ons ook bewust worden van ons aandeel aan de afval-economie.
Dit is ook een onderwerp waarin er in deze tijden ook veel gedaan wordt. Je ziet ook bijvoorbeeld op dit moment veel minder co2 in de lucht zit door het feit dat er bijna niet gevlogen wordt door de corona-crisis. Hier worden mensen zich bewust van en beginnen tot op een kleinere schaal steeds meer de duurzame trend wordt toegepast. Ook in evenementen.
Een voorbeeld hiervan is het duurzame festival Welcome To The Village, die met als doel heeft haar festival een zoveel mogelijke DORP-uitstraling te geven. Hierin omschrijft Welcome To The Village op hun site:
‘’Waarom een festival perfect is voor innovatie Waarom? Omdat een festival niet alleen cultureel gezien een verrijking voor onze samenleving is, maar het ook een mini-maatschappij met dezelfde uitdagingen als de echte wereld creëert. Hoe wekken we energie op, wat doen we met onze grondstofstromen en waar halen we voedsel vandaan?’’
Dat is wat ik prachtig vind aan het concept van het festival, ze zien hun jaarlijkse ‘dorp’ als een plek waar je dingen uit kan proberen, die daarna ook toe te passen zijn op een grote schaal in de maatschappij.
Zo kijken ze naar groener energie opwekken door wind- en zonne energie, maar ook werken ze met het festival samen met KARTENT. Een bedrijf die van gerecycled karton tenten maakt die minder slecht zijn voor het milieu en na gebruik gewoon bij het oud papier kunnen! Ook hebben ze ieder jaar het vlees dat wordt verkocht, gehaald bij lokale boeren. Ze kopen daar en aantal koeien op die goed worden verzorgd en geven daarna de hamburgers de naam van de koe. Om zo de bezoekers van het festival niet te laten vergeten dat er een koe is gestorven voor hun vlees. Zo houd je ook het bewustzijn bij de bezoekers hoog!
Ik hoop dat in de komende jaren meer events, waaronder de festivals volgen met goede initiatieven om de scene te verduurzamen!
Bronnen:
Welcome To The Village Festival
Welcome To The Village Festival - het dorp
NBC - 20 eventtrends 2020
Afbeelding
0 notes
Text
Grote spelers uit het werkveld
MOJO
‘’Wie van muziek en spektakel houdt, is op een evenement van MOJO geweest. Of gaat daar binnenkort heen.’’
Een grote speler in het organiseren van evenementen in Nederland is Mojo. Een organisatie die jaarlijks meer dan 150 shows per jaar, waar zo’n 2 miljoen mensen een kaartje voor kopen. Ook behoren een aantal grote festivals bij de MOJO-familie, hier kunt u denken aan bijvoorbeeld Lowlands, Down The Rabbit Hole, We Are Electric en WOO HAH!
Maar ook wordt er binnen het bedrijf af en toe iets geregeld voor Symphonica in Rosso en Cirque Du Soleil. Met deze namen, kan je je voorstellen dat het een van de eerste namen zal zijn waar iemand aan zou denken bij het werkveld event!
bron: MOJO
Amsterdam Dance Event
‘’The leading conference & festival for electronic music’’
Een van de grootste muziekevenementen die ons land kent. Met meer dan 2,500 artiesten die optredens geven op meer dan 140 locaties in de stad Amsterdam, waar in het jaar 2018 meer dan 400.000 mensen, vanuit de hele wereld, op het evenement afkwamen.
Amsterdam Dance Event is een week gevuld met niet alleen goede feesten met bekende dj’s, maar er wordt geprogrammeerd op kunst, fotografie, film en theater. Doordat ze een breed aanbod hebben van (elektronische) muziek, maar ook andere kunsten, wordt het als 1 van de grootste spelers in het werkveld gezien.
bron: ADE
ID&T
‘’We were the first to bring dance music to the masses, and our example has been leading the industry ever since.’’
Na het bespreken van Amsterdam Dance Event kan ID&T niet ontbreken. Zij waren namelijk eerst de organisatoren van Amsterdam Dance Event, waarna het een eigen stichting heeft gekregen. Maar ID&T is, zoals ze het zelf ook omschrijven, de eerste die dance-muziek naar de massa’s brachten en daar het voorbeeld in hebben genomen. Hoewel ze tegenwoordig ADE niet meer in handen hebben; staan ze nog in de geschiedenisboeken voor feesten als: Thunderdome, Defcon, Vunzige Deuntjes en Awakenings! Met al deze namen kan ID&T zeker niet ontbreken op deze lijst!
bron: ID&T
0 notes
Text
TREND - experimentele marketing
Misschien heb je het al wel een keer gezien; een grote foodtruck op het station van Utrecht of Amsterdam die er staat met het doel een merk te promoten. Door bijvoorbeeld gratis eten of flyers uit te delen. Dit is ook een vorm van experimentele marketing die voor events goed kan worden ingezet.
‘’Het doel van experimental marketing is het op nieuwe en spannende manier je publiek bereiken’’
Door bijvoorbeeld een tijd voor een foodtruckfestival, alsvast op een plek gaan staan met kleine hapjes die mensen kunnen proeven. Daardoor is het gemakkelijker met ze in gesprek te gaan, om daarna te zorgen dat ze natuurlijk naar jouw evenement komen!
Ook kan hiervoor kan technologie en sociale media worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld met verschillende QR codes, die dop verschillende plekken in een stad te vinden zijn. Als mensen deze QR-codes scannen met hun telefoon, dan kunnen ze kortingen of extra’s mee verkrijgen. Dit werd vorig jaar al ingezet bij een straatfestival in Amsterdam!
bronnen:
NBC - 20 eventtrends 2020
Experimental marketing
Afbeelding
0 notes
Text
INTERVIEW: de dames van VAAF
Jonna Bo Lammers is een jonge kunstenares uit de noordelijkste stad van ons land, Groningen. Samen met haar beste vriendin, Lotte Masker, heeft ze kort na het afronden van de opleiding Illustratie binnen de kunstacademie Minerva, het schilders gezelschap VAAF opgericht.
Deze naam is met een knipoog naar het Groningse dialect, waarin ‘’verf’’ al snel wordt uitgesproken als ‘’vaaf’’. Met dit bedrijf gaan beide dames de stad en omstreken rond met hun kwasten om prachtig grote en kleurrijke muurschilderingen te maken in bijvoorbeeld studentenhuizen, brouwerijen en scholen!
Hoewel de corona cijfers in het noorden van het land niet zo hoog zijn als in de randstad, zijn ook de gevolgen van deze corona-crisis goed te merken in de stad Groningen. Ook Jonna Bo ervaart dit. Zo had VAAF tijdens de start van hun onderneming veel opdrachten staan, zo voor muurschilderingen voor een aantal sutdentenhuizen maar ook een grote opdracht voor de nieuwe pingpong bar in de stad. Jonna verteld dat deze jammer genoeg zijn afgezegd, maar dat er wel een grote kans is dat deze met versoepelingen van de maatregelingen in de zomer weer kunnen starten.
Ik vraag naar eventuele schulden in deze tijd, waarop ze antwoord dat ze veel geluk hebben gehad met een opdracht voor een lokale brouwerij. Daar hebben ze in maart samen een speciaal biertje mogen samenstellen, om daarna samen met Lotte het label te ontwerpen! Door deze opdracht hebben ze nog enige inkomsten.
‘’Gelukkig kunnen we het bier nog verkopen en als dat niet lukt, onze zorgen wegdrinken’’
Ook kunnen ze in aanmerking komen van de ondernemersregeling van de overheid waardoor ze op dit moment geen zicht hebben op grote financiële schulden. Beide dames zien de tijd ook om zich te focussen op het creatieve proces, en te gaan focussen op brainstormen over muurschilderingen en dingen die ze zichzelf willen leren. Zo wil Lotte zich meer gaan focussen op surrealistische tekeningen, waar Jonna haar kennis wil uitbreiden over het vertellen van een verhaal in een tekening.
Ik bedank de meiden van VAAF voor hun enthousiaste interview en wens ze een goede dag. Een aantal dagen later krijg ik een mail met een verzendbevestiging voor een sicpack VAAF-bier.
Bronnen:
VAAF - murals and more
Afbeelding
0 notes
Text
TREND: feesten in de corona-crisis
We leven nu al een tijd in onze nieuwe realiteit: de anderhalve meter maatschappij.
Waarin we met z’n allen de afgelopen maanden vooral de muren van ons huis goed hebben bekeken. Een onzekere tijd waarin mensen andere manieren moeten zoeken om in contact te blijven. Een van de grote dingen die kort na de uitbraak van het virus zijn veranderd in ons werkveld is dat evenementen zijn afgelast voor de hele zomer. Maar de mens kan zich goed aanpassen en dat zien we ook in deze tijden terug. Binnen een aantal dagen werden de eerste live-dj-sessies al aangekondigd. En konden mensen van het hele land, met een klik van de muis, een feestje beginnen in hun eigen woonkamer.
Zo hebben we al een aantal afgelaste feestdagen meegemaakt, waar de initiatieven massaal werden aangereikt. Zo werd er op Koningsdag, aka ‘woningsdag’, een grote livestream georganiseerd door het Kingsday VR Festival, waarmee de virtuele bezoekers een kijkje konden nemen op de Dam. Zo konden ze onder het genot van verschillende dj’s en artiesten, zelf bij de bar virtueel bier karen waar de opbrengst naar de voedselbank ging.
Ook werden er door veel kleine dj’s online feesten gegeven. Ook Birdcage Radio, een radiostation voor house en afrobeat dj’s organiseerde een livestream waar gedurdende de dag verschillende dj’s en workshops te bekijken waren.
In deze tijden zou dit zeker als een trend mogen gezien, die er voor zorgt dat mensen zich toch verbonden voelen in tijden zoals deze!
Bronnen:
Kingsday VR Festival
Birdcage Radio
Afbeelding
1 note
·
View note