Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
GEOLOCALITZACIÓ I WIKILOC
Una de les exposicions per grups de Flipped Classroom va ser la classe sobre la Geocalització i Wikiloc feta per l’Alicia, la Clàudia, l’Adriana i la Núria. Per a poder conèixer més sobre el tema ens van fer un vídeo en el qual ens explicaven per sobre en què consisteix aquest tema.
Al començar la classe vam fer un retorn del vídeo, i després ens van explicar un joc de pistes per fer al voltant de la facultat, amb l’ajuda de l’aplicació Wikiloc, on ens sortien els llocs on estaven amagades les pistes. Aquestes, òbviament, eren sobre el tema que estàvem tractant, i a la vegada els hi servia per avaluar-nos.
Va ser una activitats molt enriquidora i semblant a la dels codis QR, en la que vam estar molt motivats a l’hora de trobar les pistes, ja que l’equip guanyador rebia un premi.
0 notes
Text
VÍDEO DEFENSA DPA
Aquí us deixo el vídeo de defensa i reflexió final de l’assignatura DMED 16.
youtube
0 notes
Text
EL FENOMEN “YOUTUBERS”
L’última exposició realitzada pels companys va ser la que vam tractar el tema dels “youtubers”, atès que actualment els nens i nenes de primària, sobretot els de 6è, cada vegada utilitzen més internet i es passen més hores davant la pantalla de l’ordinador. El “problema” és que la major part d’aquest temps el dediquen a visualitzar vídeos de la plataforma YouTube.
És per això, que per entendre el que opinen els nens i per a estar preparats com a mestres, és important conèixer el que miren els nens i nenes i saber portar a l’aula per tal de poder realitzar activitats amb aquesta plataforma fent que els motivi i interessi.
Per a poder saber fer front a aquests conceptes, el Martí, el Ruy, l’Arnau i el Bernat, ens van passar un qüestionari per tal que donessim la nostra opinió del vídeo d’un dels Youtubers espanyols més famosos, el Rubius. A classe vam tenir l’oportunitat de donar la nostra opinió, i posteriorment, ens vam posar en grups per tal d’analitzar perquè interessaven als nens i nenes les diferents temàtiques de vídeos.
Per finalitzar la sessió, ens van fer grabar un vídeo, com si fossim youtubers, en el qual havíem d’explicar el nostre punt de vista sobre el tema. He de dir que va ser una classe molt interessant, en la qual hem pogut debatre i conèixer diverses perspectives de fer front a aquest fenomen, que cada vegada té més importància.
youtube
0 notes
Text
ÚS DE LES TAULETES DIGITALS I SMARPHONES (M-LEARNING)
La segona sessió d’exposicions a classe la vam dur a terme el meu grup, compost per l’Elisenda, l’Anna, la Mònica, l’Elisa i vam tractar el tema de les tauletes digitals i mòbils a l’aula, és a dir,l el Mobile Learning.
Abans de començar la sessió vam enviar un vídeo als nostres companys, que havien de veure a casa, on els hi expliquem per sobre en què consisteix el M-Learning, els seus punts forts i febles i com utilitzar-ho a l’aula. Però per saber si havien vist el vídeo o si l’havien entés vam fer un kahoot, amb preguntes sobre el vídeo.
A continuació, vam continuar amb l’explicació de l’activitat, que consistia en, per grups, gravar un vídeo en algun espai de la universitat que més els hi agradessin per ensenyar-li als hipotètics futurs alumnes que aquells dies venien a visitar la facultat, i mentre ho feien havien d’anar comentant al Twitter què feien.
Per finalitzar la sessió vam veure els diferents vídeos i vam veure alguns dels comentaris realitzats amb el hashtag #dmed16
0 notes
Text
ROBÒTICA I PROGRAMACIÓ
A la classe que ens van fer la Sara B., la Cristina, el Toni i la Sara M. ens vam haver de dividir en tres grups petits. Cada grup tenia una activitat diferent, uns feien scratch, altres feient un recorregut amb la Beebot i, el meu grup, feia la creació d’un robot.
Vam haver de crear un robot, el que nosaltres vam escollir, amb totes les seves peces diminutes seguint les instruccions a través d’una app al mòbil. Tot i tenir poc temps per crear-lo tot sencer, en Pau i jo ens vam empenyar i finalment vam acabar el robot, i he de dir que al principi no hagués imaginat que l’acabaria construint ja que no sabia com anaven les peces i no entenia com havia de fer el robot. Gràcies a la companya que estava allà guiant-nos i ajudant-nos vam aconseguir que el robot caminés, així que va ser una experiència molt gratificant, ja que vam assolir l’objectiu de construir el robot.
0 notes
Text
APPs PER A LA INCLUSIÓ
El grup format per la Francesca, el Pau, l’Aleix i la Eleonora ens van presentar el tema Apps per la Inclusió mitjançant la Flipped Classroom.
Però per tal de situar-nos ens van passar un vídeo amb preguntes per esbrinar allò que sabíem de la inclusió i poder-nos preguntar posteriorment a classe. Un cop acabada la posada en comú ens van separar en tres grups, i cadascú tenia tres casos de nens amb NEE per resoldre, en els quals havíem d’esbrinar si el DUA és competible amb les noves tecnologies. Per fer-ho vam haver de buscar diverses apps per tal de poder atendre aquests nens i poder-los incloure a l’aula.
Després d’una estona cada grup va donar eines diferents per resoldre els mateixos casos. És a dir, tots ens vam adonar que hi ha mes d’una eina o app per a treballar la inclusió dins l’aula i que només cal investigar una mica per trobar-les.
0 notes
Text
INTERVENCIÓ A L’ESCOLA COLLASO I GIL
El fet de treballar la majoria del temps a partir de la Flipped Classroom ens va donar l’oportunitat de dur a terme una classe a 6è de primària de l’escola Collaso i Gil, sobre el tema matemàtic de les figures geomètriques i els angles.
Per tal de preparar aquesta classe i que els nens tinguessin accés a la informació que els hi volíem explicar vam haver de crear un Sites per a posar allà tot els que faríem perquè ells ho poguessin veure i tenir-ho per sempre. Però, primer de tot vam buscar activitats adequades per la temàtica en qüestió i per tal que els alumnes poguessin aprendre bé els coneixements que volíem treballar. Seguidament els hi vam fer un vídeo amb el programa Videoscribe on els hi explicàvem els principals conceptes sobre les figures geomètriques i els angles. Un cop tot realitzat ho vam posar al Sites, al següent enllaç:
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/geometria-i-angles/
El dia 4 de maig vam anar a l’escola Collaso i Gil per a posar en pràctica tot el treball preparat. Va ser una sessió de dues hores en la qual els alumnes van realitzar les activitats que havíem escollit amb la nostra ajuda.
Va ser una activitat diferent, però divertida i gratificant, ja que els alumnes van aprendre des d’una perspectiva diferent, amb diferents mestres (nosaltres) i en on van poder compartir amb els altres els coneixements que tenien. Com a mestres va ser de gran importància poder posar en pràctica tots els nostres coneixements com a mestres i poder veure com la feina realitzada arribava als alumnes, fent així que ells apreguessin de manera significativa.
0 notes
Text
SCRATCH I ROBÒTICA
L’altre dia, els estudiants de DMED16 vam tenir gaudir de la visita dels nens i nenes de l’escola Projecte, els quals ens van ensenyar a fer servir l’Scratch i alguns projectes que ells havien fet a classe. Va ser una molt bona experiència en la qual futurs mestres estaven sent alumnes en aquells moments i qui els hi donava el coneixement eren nens. Va ser una bona manera d’intercanviar papers i veure com es senten els nens en el paper d’estudiants, a més a més, vaig gaudir molt, i el més important és que puc utilitzar el programa Scratch perquè ens ho van ensenyar molt bé.
Dies després de la visita dels nens de l’escola Projecte, vam anar a RO-BOTICA, la primera i única botiga exclusivament dedicada a la robòtica d'Europa. Aquest fet és sorprenent, ja que un dels objectius de RO-BOTICA és ajudar al professorat a utilitzar la robòtica educativa com a un recurs didàctic integrat en el currículum de les diferents etapes formatives.
Una de les idees que volen transmetre a les escoles és promoure el bon funcionament que té la utilització de robots a l'aula com a fil conductor transversal, ja que aquests ajuden al desenvolupament de les diferents competències bàsiques i permet aprofundir en temes de socialització, iniciativa, creativitat, treball cooperatiu, entre d’altres.
La mestressa de la botiga, la Rocío ens han presentat diversos seqüenciadors i robots. Un d’ells ha estat la Bee-bot, que és un seqüenciador que es fa servir en les aules de P-3 i P-4. La Blue-bot, que és la nova versió en la qual s’ha integrat l’ús de les TIC, té una seqüenciació que es pot fer a partir de tauletes, mòbils i Ipads. També ens va ensenyar diferents aplicacions per a treballar la programació com l’Scratch, Lego We Do i el We do.
Va ser una gran experiència, sobretot el fet de poder veure quins tipus de robots i/o seqüenciadors hi havien, com funcionaven, i fer-los servir. Estic segura que com a mestra utilitzaré els robots com a recurs per treballar diversos continguts.
0 notes
Text
MOBILE LEARNING. CODIS QR
Va ser un joc molt entretingut i divertit en el que també vam aprendre molt, no només aspectes de caire històric, com va ser el cas de l’Scala i la història de la Tamarita, sinó que vam aprendre que amb móbils i les xarxes socials es poden fer activitats i es pot aprendre igual que amb un llibre. Tot i aixó pot causar algunes distraccions.
L'aprenentatge mòbil, en anglès conegut com a Mobile Learning (M-learning), és una metodologia d'ensenyament i aprenentatge que es desenvolupa a través de petits dispositius mòbils com: tauletes, telèfons mòbils, entre altres.
Aquest aprenentatge mòbil és, per tant, el resultat de la intersecció de la computació mòbil i l'aprenentatge electrònic, de manera que crea l'aprenentatge personalitzat no solament en qualsevol moment, sinó també en qualsevol lloc i aprofitant diferents contextos d'aprenentatge.
Per a posar en prova aquest nou model d’aprenentatge vam anar a la Tamarita a fer un joc de Codis QR que constava en buscar pistes i llegir-les amb l’app de codis QR. Al final de les 8 pistes vam haver de reslodre l’última que era un conjunt de totes les pistes, i que tenia relació amb la Tamarita i amb el nom de l’Scala.
0 notes
Text
LA COMPETÈNCIA DIGITAL
La competència digital es pot articular en quatre dimensions que complementen el currículum vigent de totes les àrees de l'Educació Primària i de totes les matèries de l’Etapa Secundària Obligatòria. Aquestes quatre dimensions són les següents:
Ús de dispositius i aplicacions. Dimensió de caire instrumental relacionada amb l’ús de dispositius i aplicacions que s’hi puguin incorporar per a diferents usos (formatius, comunicatius, lúdics, ...). En aquesta dimensió també s'inclou l'edició de diferents documents: de text, de dades, de reprresentacions gràfiques i multimédia.
Cerca, construcció i organització de coneixements en entorns digitals. Fa referència a les habilitats de cerca i selecció de la informació i el seu processament cognitiu per tal de transformar la informació en coneixement, i la construcció i organització d'un entorn personal d'aprenentatge com espai on s'hi abasten les habilitats anteriorment esmentades.
Comunicació digital. Es refereix a les capacitats de comunicar de manera interpersonal o col·laborativament, produint i interpretant missatges multimèdia, així com l’ús de les xarxes locals i/o socials pel que fa a l’alumnat de secundària, així com la publicació a Internet.
Ciutadania, hàbits i civisme digital. Dimensió que fa referència a l’ús crític i responsable de les eines digitals.
0 notes
Text
Repositori de Recursos i Materials
A classe de DMED vam tenir la oportunitat de poder buscar diverses apps per a poder portar a l’escola quan siguem mestres i analitzar el seu contingut per saber si aquestes poden ser útils a l’aula. Després d’una recerca per grups, el meu grup, la Sara Miquel, l’Elisenda Sala i jo, vam trobar 3 eines molt útils per a utilitzar les TIC a l’aula de música. Aquestes són:
Keezy: És una aplicació que et permet improvisar amb diferents sons i gravar una melodia incorporant-hi la veu, creant així la teva pròpia melodia.
Chordbot: Aquesta és una aplicació tant per iOS com per Android que et permet escriure els acords d'una partitura i improvisar per crear una cançó nova.
Garageband: És una aplicació informàtica desenvolupada només per als sistemes operatius Mac OS X i iOS, que permet a l'usuari crear música i podcasts. L'aplicació permet gravar i reproduir diverses pistes d'àudio. Es poden incorporar filtres utilitzats per AU (àudio unit), que ajuden a millorar la pista amb diversos efectes com la distorsió, l'eco, o la reverberació entre d'altres.
Aquestes eines les podríem utilitzar a la classe per compondre cançons, ja que les tres aplicacions et permeten crear diferents sons i ajuntar-los per a poder fer una nova composició i crear una cançó. El fet de fer una cançó, la mestra podria donar autonomia als nens i deixar que creessin una cançó que fos única i exclusivament de la classe, que fos com el seu himne, i que aquesta creació fos un projecte que es portés a terme al llarg del curs.
0 notes
Text
FLIPPED CLASSROOM
Flipped Classroom significa classe inversa i com el seu nom indica vol dir fer la classe al revés. És a dir, l’explicació del tema la visualitzen els alumnes a casa, a través de les noves tecnologies i a l’aula fan les activitats de consolidació.
La seva estructura és la següent:
Crear un qüestionari inicial per tal de resoldre dubtes dels alumnes sobre el tema.
Després d’haver resolt els dubtes, comencem a treballar en grups a partir d’exemples. Perspectiva col·laborativa, d’interecció. L’aprenentatge entre iguals és el que ajuda els nens a consolidar l’aprenentatge.
Posada en comú.
És una molt bona manera de fer la classe, ja que els alumnes desenvolupen la competència aprendre a aprendre, perquè treballen de manera autònoma sense l’ajuda del mestre, només compten amb el seu guiatge. Per altra banda, ens hem d’assegurar com a mestres que tots els nostres alumnes disposen d’aquesta tecnologia a casa seva. A més a més, el fet de treballar amb dispositius tecnològics (tauletes, ordinadors, etc) pot causar que els alumnes es distreguin més fàcilment.
Per a dur a terme a classe aquesta nova metodologia aquí deixo unes eines per a fer servir a l’hora d’utilitzar la Flipped Classroom a l’escola:
Kahoot: És una eina 2.0 que permet crear i realitzar qüestionaris de forma lúdica, i que com a mestres permet veure el progrés dels alumnes. Cada pregunta té un límit de 20 segons, normalment, per ser contestada, però com a mestre pots augmentar o disminuir-lo. És una eina molt recomenable, ja que és molt visual i divertida.
Pear Deck: Aquesta eina que permet crear presentacions en línia mitjançant preguntes amb diversos formats (opció múltiple, dibuix, resposta llarga, etc). Cada pregunta és una pantalla, que permet que els alumnes responguin alhora. Això significa que el mestre té el control de passar a la següent pregunta quan ell cregui convenient, bloquejar les preguntes i/o veure que diuen els alumnes. Al final de la presentació el mestre pot veure el progrés dels alumnes.
Videoscribe: És una eina 2.0 que permet crear vídeos animats. La imatge que es dóna és una pissarra virtual a la qual pots anar afegint text, música, entre d’altres, i que un cop completat, es reprodueix com una mà que va escrivint i dibuixant les teves idees.
Movenote: Aquesta és una eina que mitjançant un vídeo permet explicar diferents continguts. Es tracta de explicar el que es vulgui amb l’opció de que es mostrin imatges, presentacions… a la pantalla, al costat de la imatge de la persona que està explicant.
0 notes
Text
NOUS MODELS PEDAGÒGICS
El fet d’haver realitzat aquesta activitat ens va demostrar que com a mestres no volem quedar-nos encallats en el passat i volem anar cap a un ensenyament més significatiu on es valori el procés d’aprenentatge del nen i s’implantin noves metodologies innovadores com la Flipped Classroom.
Preservar:
Adaptar els objectius.
Valors i actituds educacionals.
Metodologies innovadores.
Eliminar:
Aspectes i materials tradicionals.
Metodologia habitual directiva.
Avaluació basada en resultats finals.
A la classe on vam parlar dels nous models pedagògics per grup vam comentar aspectes que ens quedaríem, és a dir, que continuaríem fent servir i d’altres que eliminaríem perquè pensàvem que no són útils avui en dia per a ensenyar.
0 notes
Text
IDENTITAT DIGITAL
Cada moment que passem a Internet estem deixant rastre del que fem, estem deixant constància de la nostra identitat a la xarxa. Si visitem pàgines de fotografia deixem entreveure els nostres gustos i aficions, si entrem a una xarxa social i participem, estem donant la nostra opinió, mirant els seguidors d'una xarxa social també se'ns pot conèixer, si revisem les pàgines per les que naveguem també dóna molta informació sobre nosaltres.
Tot això, va creant el que anomenem Identitat digital, que podríem definir-ho com el conjunt de característiques que ens identifiquen dins de la xarxa. La Identitat digital fa molt més que identificar-nos com a individu dins de la la xarxa, a través d'ella poden conèixer tant o més sobre la nostra vida real, per això, com a educadors, és molt important tenir una identitat digital clara i transmetre aquestes idees als nostres alumnes i assegurar-nos que els alumnes facin un bon ús de les xarxes socials i no caure en els perills d'Internet.
A continuació enllaço els meus perfils al about.me, el Voki i la meva web personal:)
About.me
Voki
Web personal
0 notes