Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Wapenschild
Het wapenschild van Oudeschoot vertoont overeenkomsten met het wapenschild van Heerenveen. Zo hebben ze beiden een gebroken rad van zilver en daarbij een zilveren zwaard met gouden gevest. Het schild wordt gedekt door een gouden gravenkoon uitgevoerd met vijf rode stenen en drie bladeren (in het midden een heel blad en aan de zijkanten twee halve bladeren). Ook zitten er twee paarlen op de kroon.
De gravenkroon die ook terug te vinden is boven het schild van Oudeschoot is een rangkroon die in Nederlands vaak werd gebruikt. Het was een gewoonte die in de loop van de twaalfde eeuw is ontstaan om wapenuitrustingen te versieren met versiersels zoals emblemen. Later kregen deze versiersels een meer permanent karakter en werden ook erfelijk. Het wapenrecht werd juridisch toegekend en er hingen ook wettelijke aspecten aan. Na de verlening van het wapenrecht kon men dit recht ook weer verliezen of beslissen dat onderdelen van het wapen niet meer mochten worden gevoerd. Daarmee werd het mogelijk om de maatschappij te laten functioneren. Door de jaren heen had het voeren van een wapen een andere betekenis. Zo bood het wettelijke bescherming en richtlijnen voor een geoorloofd gebruik van wapens. Het gebruik van wapens was aan allerlei afspraken en gebruiken verbonden en verschilde van stad tot streek.
Zoals ook te zien is in het wapenschild van Aldskoat is een goede leesbaarheid van op een afstand noodzakelijk. Ook het slagveld moest de heraut het wapenschild goed kunnen onderscheiden. Daarom mogen de basiskleuren elkaar niet raken en ook metaal mag niet met metaal worden gecombineerd.
De betekenis van het zwaard in het wapen van Oudeschoot staat voor het recht op het gebruik van het zwaard in Middeleeuwse zwaardgevechten.
De betekenis van het gebroken rad kan staan voor het Catharinarad. een overblijfsel van een schild of een overblijfsel van een zonne-embleem, zoals het achtspakig zonnerad. Dit symbool werd in de Middeleeuwen gebruikt als bezwering en afweer tegen het kwade, boze geesten, demonen en onheil.
In het wapen van Aldskoat is ook de fleur de lis, oftewel de Franse lelie opgenomen. De lelie staat symbool voor de maagd Maria en daarmee voor zuiverheid en maagdelijkheid. De lelie werd in wapens van tal van steden en provincies gebruikt. De lelie stond vaak symbool voor de macht die de lokale machthebber van God zelf had gekregen. Ook de twee sterren in het wapen staan voor de christelijke traditie waarbij sterren in verband worden gebracht met het hemelse gebeuren.
Door de tijd heen wordt het wapenschild van Aldskoat nog steeds gebruikt en is nu bijvoorbeeld terug te vinden bij verenigingen zoals de vissersclub en de fanfare van Oudeschoot.
0 notes
Quote
We move, all of us, in sprung rhythm: for our world – whether we conceive it as broad or as cosy – is, not to out-Manley Fr Hopkins, as ringèd and streakèd and specklèd as the cattle of Laban.
G.M.W. Wemyss
0 notes
Text
Volkslied
Volkslied Aldskoat in het Fries:
Dêr ́t d ́âlde Tjonger rint
En de fryske taal begjint!
Leit Aldeskoat!
Dêr ́t de wouterstifting stiet
En Heroma it doarp fersiert
De wei nei it fean ta giet
Is ́t Aldeskoat!
Yn heech en boskryk oard
Ticht bij it Oranjewâld
Leit Aldeskoat!
Statjon en molkfabryk
Op 'e ein fan 'e Kempenaarswyk
Bewenners earm en ryk
Is ́t Aldskoat!
Wêr huzet rêst en free
Wêr op de merk sa 'n fee
As yn Aldeskoat?
It plak fan rinteniers
Fan bakkers, Krudeniers
En boeren, herbergiers
Is 't Aldeskoat!
Alear it plak dêr ’t Rie
en Rjucht syn setel hie
En it Kleaster stie!
Dit plakje moai en âld
Dêr 't ik sa foll' fan hâld
Bekend fan súd ta noard
Is 't Aldeskoat!
Volklied Aldskoat in vertaling in het Nederlands:
Daar waar de oude Tjonger stroomt
En de Friese taal begint
Ligt Oudeschoot
Station en melkfabriek
Aan het einde van de Kempenaarswijk
Bewoners arm en rijk
Het is Oudeschoot
Waar is het rust en vrede
Waar staat op de markt het vee
Dat is in Oudeschoot
Het is de plek van renteniers
Van bakkers en kruideniers
En boeren, herbergiers
Het is Oudeschoot
Het is de plek waar de raad
En gerecht zijn zetel heeft
En het klooster staat
Dit plekje mooi en oud
Dat is de plek waar ik zoveel van houd
Bekend van Zuid tot Noord
Het is Oudeschoot
0 notes
Quote
I went to the pub to meet the young men. They never talk ideas, it is always people with them. The church is the vicar - that kind of thing. They seem, well, hemmed-in by the village itself.
Ronald Blythe, Akenfield: Portrait of an English Village
0 notes
Photo
streets of Bergen, Norway. winter time. photo by paulius
2K notes
·
View notes
Text
Regio
In de regio rondom Oudeschoot zijn talloze mogelijkheden voor een prachtige vakantie en dagtochten. In Zuidwest Friesland vindt u groene weidelandschappen, kleine terpdorpjes, molens, De Friese Meren met traditionele zeilschepen en havens. Vaak hebben de evenementen veel te maken met het alom tegenwoordige water zoals de Sneekweek, Strontrace et cetera. Ook het Fries Scheepvaart Museum, het Eerste Friese Schaatsmuseum, Kazemattenmuseum en ’t Ponthús zijn allen verbonden door het water.
Ambachten in de regio
In de regio rondom Oudeschoot zijn wij trots op de verschillende oude ambachten waardoor onze streek groot is geworden zoals:
- Mandvlechten. Met wilgentakken worden er in de regio nog vele producten op een traditionele manier gemaakt. Het zijn vaak gebruiksvoorwerpen zoals ronde manden, ovale manden, eenden korven, voederhuisjes, mezenbolhouders of schermen.
- Beeldhouwen in hout. Door te gutsen in een eenvoudig stuk hout zijn verrassende werkstukken te maken of een ambachtelijk product. Er zijn workshops waar de technieken worden uitgelegd.
- Edelsmeden door het gebruik van eeuwenoude technieken. Want sieraden maken is een ambacht. Vroeger werden in Oudeschoot prachtige antieke gouden of zilveren oorijzers gedragen met kapspelden, zijnaalden, broches en dikke bloedkoralen snoeren als halsketting. Ook het zakhorloge met bewerkte horlogeketting werd veel gedragen. Invloeden van deze streeksieraden zijn nog steeds terug te vinden bij de edelsmid in de regio.
- Glas graveren kwam voor bij de rijke burgers in West-Friesland. Een wapen of symbool werd in een luxe wijnglas of champagneglas gegraveerd. Nog steeds is dat mogelijk bij ambachtelijke glasgraveurs.
- Stoelenmatten van biezen zittingen is een zeer arbeidsintensief werkje dat vroeger en nu nog steeds regelmatig voorkomt. Met passie voor het ambacht worden stoelen uit de oude tijd gerepareerd en ook op verschillende markten wordt het werk gedemonstreerd.
Al deze ambachten en de ambachtelijke producten kunt u vaak bewonderen op (week)markten of braderieën of de Vlootdagen. Degenen die zich hebben aangemeld bij Ambachtelijk West-Friesland dragen vaak bij het uitoefenen van hun vak de traditionele klederdracht. Zij hopen u te ontmoeten bij allerlei evenementen om het prachtige werk te laten zien.
Fiets- en wandelroutes
Fietsroute langs Heerenveen en het Oranjewoud bij Oudeschoot. Ruim 60 kilometer lang voert deze fietsroute langs het moerasgebied van de Lende vallei, natuurreservaat en laagveenmoerasgebied van Easterskar en de bossen en parken van Oranjewoud.
Fietsroute van Oudeschoot langs het Tjeukemeer. Ruim 54 kilometer lang ziet u in de omgeving van de Friese meren adembenemende uitzichten. Bij het Tjeukemeer (het grootste binnenmeer van Friesland) kunt u heerlijk over het water turen en langs de schilderachtige dorpjes en jachthavens fietsen.
Fietsroute rond Oranjewoud, Oudeschoot en Oude- en Nieuwehorne. Bijna 25 kilometer lang fiets u langs landhuis Oranjewoud met buitenverblijven. Daarna komt u in de Tjonge vallei waar de Tjonger stroomt die vorige eeuw is gekanaliseerd en voorzien is van vele sluizen.
Historische wandelroute door Oranjewoud. Deze rondwandeling van 3 kilometer lang zorgt dat u veel te weten komt over de rijke historie. U komt langs statige gebouwen en prachtig aangelegde parken. U start bij het Golden Tulip hotel in Oranjewoud.
Evenementen
In Oudeschoot worden grootschalige en kleinschalige evenementen gehouden een overzicht:
- Poppodium Iduna, iedere zaterdag vanaf 20.00 uur optreden van een bekende landelijke of regionale popgroep of zanger
- Poppodium Bolwerk, iedere vrijdag en zaterdag vanaf 20.30 uur een jazz, blues, cabaret, pop of spiritueel optreden
- Zwembad de waterrat, aquarobics voor jong en oud op donderdagavond 19.00 uur en zaterdagochtend om 9.00 uur
- Avondje sjoelen in wijkcentrum de Oerthe op vrijdagavond vanaf 20.00 uur
- Breicafé inloop bij Grandcafé Oranjewoud op dinsdagavond vanaf 19.00 uur
In de regio rondom Oudeschoot noemen wij graag nog een paar bijzondere evenementen zoals:
- De wedstrijd “wie bakt de Lekkerste Friese Appeltaart?” in De Herberg in Heerenveen
- Open dag in geheel vernieuwde ijsstadion Thialf in Heerenveen
- Tentoonstelling over gewonnen zand uit Friesland en waar het terecht komt. In het cultuur historisch museum in Heerenveen
- Presentatie van de Friese strip over de wereldreiziger. Een stripverhaal over de Friese Jules Vernes
- Rockopera Jezus Christ krijgt lovende kritieken en staande ovaties in openlucht theater in Heerenveen
- Themafeest Verbazing en Magie met optredens van Friese muzikanten, zangers en troubadours.
- André Rieu in concert in Heerenveen
- Farmfestival krijgt in natuurgebied vele bands en artiesten met bijzondere optredens
0 notes
Quote
If a person thinks that one cent coin is of too little value, he cannot succeed in life.
Swarnakanthi Rajapakse, The Master's Daughter
0 notes
Photo
3K notes
·
View notes
Text
Historie
Aldskoat of Oudeschoot; een historisch dorp met allure. Het is een dorp met een rijk verleden. Zo heeft het ontstaan van Oudeschoot te maken met een hoge zandrug in het landschap. Door de grillig gevormde rivier "de kuinder" of "de tjonger" is deze hoge zandrug gevormd. Volgens de geschiedkundigen was hier van nature sprake van een relatief veilige woonplaats. Want Oudeschoot werd zo beschermd tegen mogelijke hoge waterstanden. In het centrum is veel te zien van de rijke historie en de veelzijdige cultuur. Zo is er een scala aan monumentale panden. Loop mee met de winterwandeling (ook te verkrijgen bij de VVV van Oudesloot/Heerenveen) langs de tien rijksmonumenten, te weten:
- Skoattertsjerke. Gebouwd in 1752. In 1315 werd op deze plek de eerste kerk van Oudeschoot gebouwd. Deze werd in 1610 vervangen door een kerk met zadeldaktoren. Later werd op dezelfde plek de huidige kerk gebouwd in 1752. De opdrachtgever was Menno Coehoorn van Scheltinga. Zijn naam staat op de gevelsteen op de kerk. Deze kerk is gevestigd aan de Schoterlandseweg en is een zogenaamde zaalkerk. Boven de ingang is een gevelsteen met wapens aangebracht. De klok uit 1758 werd in 1942 tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers ingevorderd. In 2007 werd het houten torentje gerestaureerd omdat deze was aangetast door houtworm en boktor. Het orgel komt uit 1871 en is gemaakt door W. Hardorff. De twee gebrandschilderde ramen met de afbeeldingen “ik ben het licht der wereld” en “de duif” zijn gemaakt door C. Fokma.
- Julia Jan Woutersstichting monumenten (Schoterlandseweg) bestaan uit de tuinmanswoning die gebouwd is in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant naar ontwerp van J. Brouwer. Het hoofdgebouw (in trant van Neorenaissance) werd in 1901 gebouwd. Het had oorspronkelijk tot doel om: “ongehuwden en behoeftige dames uit den fatsoenlijken en beschaafden stand, de ouderdom van vijfenveertig jaren bereikt hebbende en geboren in de provincie Friesland” te huisvesten. Ook het bijbehorende bos, park, tuin en de zonnewijzer, de grafheuvel met grafkelder en het hek op grachtdam zijn aangewezen als rijksmonument.
- Landhuisje met gotiserende vensters, op dit moment dienstdoend als woonhuis (Tjeerd Roslaan 4)
- De boerderij (type kop-romp) van de Oranjehoeve (Schoterlandseweg) werd in 1898 herbouwd door timmerman J. Brouwer in een traditionele schuurvorm, waarbij het voorhuis dienst doet als woonhuis en het achterhuis een bedrijfsfunctie heeft.
Oudeschoot wordt vanaf circa 1300 Scooterburen genoemd. Het klooster van toen bood plek "voor Duitse adellijke jonkvrouwen". De naam Scooterburen werd later veranderd later in Oudeschoot of zoals men in het Fries zegt Aldskoat. Oudeschoot groeide later uit tot hoofdplaats van de grietenij (een soort gemeente) Oud-Schoterland. Het Grietenijhuis (oftewel gemeentehuis) "de drie pilaren" staat nog altijd in het centrum van Oudeschoot. Op dit moment is het als café in gebruik. Later is de Gemeente Schoterland waarna het opgegaan is in het veel grotere Heerenveen.
In 1749 woonde er in Aldskoat 280 inwoners. Er was 1 bakker, 3 schoenmakers, 1 koopman, 7 herbergiers, 1 kuiper, 1 gortmaker, 1 voerman, 5 timmerlieden een aantal knechten en 1 molenaar.
Oudeschoot ligt in een rijk veengebied. Vroeger werden deze ontgonnen door grote veenbazen die grote herenhuizen bouwden in Oudeschoot. Nadat andere energiebronnen steeds meer opkwamen is de veenontginning tot stilstand gekomen.
Geboren in Oudeschoot:
- Jacob Hepkema (1845 tot 1919) was een vooruitstrevende journalist en uitgever. Hij was onderwijzer maar bleek zich het lot van de arbeidersklasse erg aan te trekken. Zijn sociale betrokkenheid uitte hij door het schrijven van toneelstukken over sociale ongelijkheid. Als uitgever begon hij een eigen krant waarin hij ook de “gewone man” aan het woord liet. Daarmee werd zijn krant (Nieuw Advertentieblad) een geduchte concurrent van de Leeuwarder Courant.
- Willem Wilman (1906 tot 1974) was een boerenzoon en theoloog. Hij schreef ook gedichten en religieuze teksten. Hij was een opmerkelijk man.
- Klaas Runia (1926 tot 2006) was een Nederlands predikant, theoloog en journalist, behorend tot de Gereformeerde kerk. Hij benaderde ethische kwesties vanuit een orthodox-protestantse invalshoek en schreef hier boeken over.
- Sven Kramer (geboren in 1986) is langebaanschaatser. 2x olympisch kampioen, 8x wereldkampioen allround, 7x wereldkampioen 5.000 en 10.000 meter en 9x Europees kampioen.
0 notes
Quote
Village is a place where you can find peace,unity,strength,inspiration and most importantly a natural and beautiful life
Minahil urfan
0 notes
Text
Het Dorp
Het dorp Aldskoat (in het Fries) oftewel Oudeschoot (in het Nederlands) is een van de 15 dorpen binnen de Gemeente Heerenveen. Er wonen ongeveer 1500 inwoners. Het dorp wordt doorsneden door de snelweg de A32 en valt daardoor uiteen in een zuidelijk (centrum) deel en een (kleiner) noordelijk deel. Het zuidelijk gelegen deel grenst aan Heerenveen. Het noordelijk deel grenst direct aan het bos Oranjewoud. Dit koninklijke bos (waar de Koninklijke familie eeuwen geleden haar naam aan heeft verbonden) ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit voormalige landgoederen. De overgebleven landhuizen, lange lanen met grote eiken en beuken en waterpartijen vormen alles tezamen een bijzonder natuurgebied. Het museumpark met Museum Belvedère biedt kunstliefhebbers een moderne collectie in relatie tot het Friese landschap.
Het dorp Oudeschoot bij Heerenveen biedt vele mogelijkheden voor een lekker dagje of weekendje weg. Heeft u geen zin in geregel? Kies dan één van de leuke arrangementen die wij op de website aldskoat.nl aan te bieden hebben. Deze arrangementen zijn niet alleen voor (grote) groepen, maar zijn er ook als u iets leuks zoekt met familie, gezin, vrienden of uw bedrijf. VVV Oudeschoot/Heerenveen verkoopt namelijk ook diverse Aldskoat Tickets voor individuen:
Onbezorgd Aldskoat ontdekken? Dat kan!
Beleef de Aldskoat historie voor € 14,00 per persoon
- 1x entree Museum Belvedère
- 1x entree Skoattertsjerke
- 1x koffie of thee met een echte Friese koek zoals de oude wijvekoek, buskoek of blanke koek bij Banketbakkerij Van Verloop
- 1x de wandelgids 'Op pad langs tien rijksmonumenten van Aldskoat.’
Onbezorgd Aldskoat/Heerenveen ontdekken? Ook dat kan!
Beleef de sportieve Friese winter voor € 45,- per persoon
- 1x entree tot volledig vernieuwde ijsstadion Thialf. Deze ijsbaan is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het stadion. Door de enorme ovale wand van glas rond de omloop kijken van alle kanten mensen mee.
- 1x koffie of thee met een echte Friese koek zoals de oude wijvekoek, buskoek of blanke koek bij Banketbakkerij Van Verloop
- 1x entree tot skischool Swing met les van echte Oostenrijkse skileraren.
- 1x Friese winterpot, een aardappel ovenschotel met varkenspoulet, champignons, sperziebonen en tomaat.
Voorwaarden
- Eenmaal aangekochte tickets zijn niet inwisselbaar voor geld
- De Aldskoat / Heerenveen Tickets zijn niet geldig in combinatie met andere acties/voordeelkaarten, zoals bijvoorbeeld de Museumjaarkaart)
Check vooraf even de openingstijden om teleurstellingen te voorkomen.
Bij de VVV Oudeschoot/Heerenveen kunt u terecht voor een uitgebreide selectie aan fiets- en wandelroutes en stadsplattegronden. Onze klantvriendelijke medewerkers staan graag voor u klaar om u te informeren over Oudeschoot en Heerenveen en omgeving en geven u graag informatie over de Friese cultuur, historie, uitgaan, overnachten, winkelen en leuke activiteiten voor het hele gezin met kinderen.
De lekkerste Friese cookies om te accepteren. Aldskoat.nl maakt gebruik van cookies om deze website goed te kunnen laten functioneren. Klik hier om deze lekkerste Friese cookies te accepteren.
0 notes