Don't wanna be here? Send us removal request.
Link
0 notes
Text
Martı Jonathan Livingston üzerine değerlendirme
Bir martının kendini aşma azmi, özünü bulma çabası...Martı Jonathan'ın hikayesi...
Bir martı; bir baykuş gibi gece uçamazdı bir kartal veya bir şahin gibi hızlı da uçamazdı ve onlar gibi gökyüzünde akrobatik hareketler de yapamazdı. Bütün martılar buna inanm��ştı birisi hariç, martı Jonathan Livingstone Farkındalığını ortaya koymak için bütün hakaretleri, dışlanmaları, yalnızlığı göğüslemişti jonathan basit düşünmek sadece yemek içmek için yaşamak istemiyordu. hayat bu kadar basit olamazdı yaşamın mükemmelliğini yakalamak istiyor ve tüm vaktini bu ilkeyi gerçekleştirebilmek için harcıyordu. Richard Bach, herkesin bir hedefinin olması ve her seferinde bir öncekinden daha iyi hedefler seçmemiz gerektiğini, mutluluğumuzun buna bağlı olduğunu anlatmaya çalışmıştır.
Jonathan, hiçbir şeyin onu caydıramadığı bir devirde, zorluklarla mücadele etmesini; hiç düşmemeyi değil, her düştüğünde ayaklarını daha sıkı basarak dimdik bir şekilde ayağa kalkabilmeyi öğretiyor, hangi ortamda olursak olalım, cehaletimizi kırıp, yeteneklerimizi ve zekamızı kullanarak kendimizi bulabileceğimizi, kendimizi gerçekleştirebileceğimizi ve böylece özgür olabileceğimizi anlatıyordu . Martı imtihanlarla dolu olan hayatımızdaki çetrefilli yolların üstesinden sadece sabır mantığı ile baş edebileceğimizi sunmak istiyordu.
Chiang ile tanışması ona yeni kapılar aralamış tüm ezberlerini bozmuştu. her şey den önce sabrı karakterine şiar edinmesi gerektiğini, çile ve ızdırap çekmeden hiçbir şeyin meyvesini yiyemeyeceğini, farkındalık oluşturma amacını sadece kendini tatmin etmek için değil birilerine bir şeyleri fark ettirebilme düşüncesi ile kullandığında fayda vereceğini öğrenmişti.
Eserin şahsıma kattığı en büyük değişikliklerden birisi Başarılı olabilmek için, neyi, nerede, ne zaman, ne şekilde yapacağımızı bilmemiz yani planlı ve programlı olmak ve başarmak için neler yapabileceğimizi ve de başarı ile hırsı doğru orantılı olarak algılamamamızın gerekliliğine vurguda bulunmuştur. Hırs bize bir şeyler kazandırıyor gibi görünse de aslında çok şeyleri kaybettiriyor. Çünkü hırs zahirde iyi görünüp batın da fesat ve nifak tohumlarının atılmasına sebep olmuştur. O yüzden mutlak mükemmellik ve başarıya ulaşmak için bireysel menfaatten çok toplumsal faydalanmayı tercih etmek gerektiğini öğreniyoruz.
yunusi
2 notes
·
View notes