leen-vandevelde-blog
Leen Vandevelde
8 posts
Welkom op mijn blog! Ik ben studente Communicatiemanagement aan Arteveldehogschool te Gent. Deze blog gaat dan ook over communicatieonderwerpen zoals chatbots, social mediatrends, real time marketing, crisismanagement and many more! Veel leesplezier!
Don't wanna be here? Send us removal request.
leen-vandevelde-blog · 7 years ago
Text
Insight in digital communications. VR: 360-degree
Vele mensen houden van technologie. Het is makkelijker en bovendien ook extreem modern. In het dagelijkse leven is het digitale aspect zodanig ingeburgerd, dat het niet meer weg te denken is. Het is belangrijk dat communicatiespecialisten zich bewust zijn van de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak. Dit zorgt er namelijk voor dat ze een goede story kunnen creëren voor hun doel- en publieksgroepen, want inleving staat meer dan ooit centraal. Hierdoor kunnen ze nog gerichter adverteren, met als gevolg dat de klanttevredenheid zal toenemen.
Hoe pak je dit anno 2017 het beste aan? VR, oftewel Virtual Reality, is hiervoor de ultieme oplossing. Door middel van allerlei technologische snufjes is het mogelijk om de digitale wereld tot leven te brengen. De technologie is zelfs zodanig geëvolueerd dat je alles in 360 graden kan beleven, oftewel ‘360-degree’.
Maar wat is dit eigenlijk, 360-degree? 360-degree is een digitale ontwikkeling die je de mogelijkheid geeft om beelden vanuit alle mogelijke hoeken te bekijken. Beweeg met je computermuis/ je vinger op het scherm/ VR-bril naar links, naar rechts, naar boven of naar onder,... Het landschap beweegt met je mee. Het geeft je het gevoel dat je effectief in dat gecreëerde landschap staat. Gamers zijn er dol op. Maar ook communicatiespecialisten zijn enorme fan, want met behulp van technologie zorg je voor een goede customer journey. Een voorbeeld van een video in 360-degree vind je terug onderaan deze blogpost. 
Hoe maakt een 360-degree beeld? Je creëert dit door gebruik te maken van verschillende camera’s die vanuit verschillende hoeken beelden vastleggen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van één speciale camera die verschillende cameralenzen bevat. Via een speciale methode die ‘video-stiksels’ genoemd wordt, voeg je deze afzonderlijke beelden samen tot één geheel. De kleur en het contrast van elke opname worden op elkaar afgestemd met behulp van een schaalverdeling. Zo creëer je een 360 gradenbeeld, zowel in een video als in een gewone foto. Er bestaan hier verschillende programma’s voor zoals Adobe Premiere, maar ook op de camera zelf kan dit vaak gedaan worden.
Dus, wil je een goed verhaal creëren en modern uit de hoek komen? Wil je een ideale customer journey en tevreden klanten? Stap dan zo snel mogelijk in de wereld van VR and 360-degrees en laat je verrassen door de eindeloze mogelijkheden die deze wereld te bieden heeft!
youtube
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Text
Sociale mediatrends 2017
Ik denk dat iedereen het er over eens is als ik zegt dat technologie in 2017 niet meer weg te denken is. Ook op vlak van communicatie is dit niet anders. Meer zelfs: digitale communicatie is hotter dan ooit. Daarom is het zeer belangrijk dat je als communicatiemanager op de hoogte bent van de sociale mediatrends van 2017. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje terug:
1. Facebook en Instagram volgen ideeën van Snapchat     Snapchat is een zeer populaire app dit jaar. Ook Facebook en Instagram     hebben dit gezien. Ze nemen al snel de verhalen van Snapchat over en ook in     Messenger en Instagram kan je verschillende filters plaatsten op je verhaal.         Filters zijn hot, verhalen nog hotter. 2. Steeds meer consumentenservices gebruiken chatbots     (zie blogpost over chatbots) 3. Paid content is nog steeds belangrijker dan earned media en owned media.     Investeer dus in goede reclame om het beste effect te bereiken. 4. De interesse voor online shoppen groeit     Toen online media nog maar net opkwam, wantrouwde men het internet om      producten online te kopen. Nu is internet zodanig geïntegreerd in onze     maatschappij, dat ook online media niet meer weg te denken is. Dit zorgt     ervoor dat men er steeds minder moeite mee heeft om artikelen online te     kopen.   Wil je dus een goede online communicatie creëren? Hou dan zeker rekening met deze vier social mediatrends!
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Video
youtube
Zoals je kon lezen in mijn vorig blogbericht, is real time marketing een zeer originele en leuke manier van adverteren. Deze video legt je uit waarom deze vorm van marketing zo belangrijk is. Misschien is dit wel de oplossing voor het probleem van de irritatie bij contextual marketing en kan men dan ook het contextueel adverteren stilaan vervangen door real time marketing? (zie één van mijn eerdere blogposts)
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Text
Real time marketing: voorbeelden
Ik was onlangs op zoek op internet naar een definitie van real time marketing. Real time marketing is de vorm van adverteren waarbij het bedrijf inspeelt op gebeurtenissen op het moment zelf. Toevallig kwam ik op een Engelstalige site die leuke voorbeelden op een rijtje heeft gezet van ondernemingen die real time marketing toepasten. Klik in de link om deze te bekijken: http://www.marketingtechnologybrief.com/4-great-examples-of-real-time-marketing/
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Text
Contextual Marketing
Contextual Marketing. In het Nederlands ook wel contextueel adverteren genoemd. Het is een manier van adverteren die anno 2017 zeer efficiënt werkt. 
Een contextuele advertentie is een advertentie die aangepast wordt aan de inhoud van een website of webpagina. Een voorbeeld hiervan is een banner. Als je deze banner plaatst in het midden van de leestekst, zullen vele lezers niet direct door hebben dat dit een advertentie is en dat dit dus niet tot de oorspronkelijke leesinhoud behoort. Handig voor de marketeer, want vandaag de dag wordt reclame steeds meer genegeerd. 
Ik zelf vind dit een zeer irritante manier van adverteren, en ik ben niet alleen met deze mening. Steeds meer consumenten vinden het storend dat er middenin een artikel een blok tekst staat die niets met het artikel te maken heeft. Daarom zou ik dan ook aanraden aan de marketeer dat hij deze soort marketing niet te vaak toepast, anders zullen consumenten je bedrijf gaan associëren met irritante reclame met tot gevolg dat jouw bedrijf wel eens een slechte reputatie kan hebben.
Conclusie: contextuele marketing is zeker efficiënt en zou ik ook aanraden. Pas gewoon op dat de frequentie minimaal is om irritatie bij de consument zo veel mogelijk te vermijden. 
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Photo
Tumblr media
Na mijn blogpost over chatbots heb ik deze quote gevonden. Stof die aanzet tot nadenken! (”Een computer zou het moeten verdienen om mens te worden genoemd als het een mens zou kunnen bedriegen door ze te doen geloven dat het zelf ook een mens is.” - Alan Turing)
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Text
Chatbots
Chatbots. Anno 2017 worden ze steeds belangrijker, en tegen het einde van dit jaar zijn ze waarschijnlijk niet meer weg te denken. Maar wat is dit precies? En welk effect heeft dit op onze hedendaagse communicatie?
Wat is dit? Chatbot is een samenstelling van de twee Engelstalige woorden ‘chatten’ en ‘robot’. Je raadt het al: een chatbot is niets meer en niets minder dan een chattende robot. Het is als het ware een geautomatiseerde gesprekspartner. 
Hoe werkt een chatbot? Een chatbot neemt deel aan een getypte conversatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een site bezoekt. Plots komt er een pop-up met hierbij ‘Silvie zegt: Hallo, kan ik u helpen?’ De chatbot kan dus met andere woorden getypte vragen van de potentiële klant ontvangen en ze ook beantwoorden.
Waarom zo belangrijk in 2017? Bedrijven zetten steeds meer chatbots in omdat ze zo een beter inzicht krijgen in de vragen en noden van de consumenten. Inderdaad, dit kunnen werknemers ook, maar het cruciale verschil zit hem in de prijs. Een chatbot is veel goedkoper dan een werknemer en bovendien heb je 100 procent garantie dat de chatbot het bedrijf niet zal verlaten. Men kan dus meer marketinggericht ondernemen en dit tegen een lagere prijs. We kunnen dus besluiten dat chatbots anno 2017 stilaan het leven van de werknemers overnemen. Heel handig voor de klant en de baas, maar nu rest enkel nog de vraag of de werknemer hier ook zo tevreden mee is...
0 notes
leen-vandevelde-blog · 8 years ago
Text
Crisismanagement
Wat te doen als er plots brand uit breekt in je bedrijf? Wat als er plots complete chaos ontstaat en jij koeltjes het hoofd boven water moet houden? Wat als er plots informatie gelekt wordt? Wat dan?
Dat is waarover Crisismanagement nu net gaat. Hoe hou je je personeel rustig, bekom je een goed rampenplan en als meest belangrijke: hoe hou je je goede beleid staande?  
Een heel belangrijk aspect van je beleid dus, die crisismanagement. Maar hoe pak je dit nu net aan? Volgende stappen kunnen je helpen:
1. Hou eerst en vooral in het achterhoofd dat je twee hoofddoelen moet     nastreven: informeren van de bevolking en andere stakeholders + je imago     beschermen.
2. Ook al is een crisissituatie onvoorspelbaar, toch bepaal je best     op voorhand  welke “rampscenario’s” kunnen plaatsvinden binnen jouw     bedrijf. Een rampenplan op voorhand kan heel veel verschil uitmaken in tijden     van crisis. Onderwerpen kunnen zijn: stakingen, informatie die gelekt wordt,         een ongeval,...
3. Stel een crisisteam en een voorlichtingsteam samen die zich kunnen     specialiseren in eventuele crisissituaties. Zo kan je snel informatie     verstrekken in tijden van nood en lijdt je beleid niet onder     deze situatie. Leden van dit team kunnen PR-mensen, woordvoerders,     redacteurs, communicatiemanagers en nog een pak andere personeelsleden     zijn. Ook mensen buiten de onderneming zoals politie, brandweer,... kunnen     hier toe behoren. 4. Formuleer een duidelijke boodschap. Hou hierbij rekening met volgende     vragen: Wat kan er gebeuren? Hoe gaan we dit oplossen? Wie brengt de     boodschap over? Wie schrijft de boodschap?
5. Sluit af met medeleven voor de slachtoffers van de crisissituatie. Dit is een     zeer cruciaal punt voor je imago!
Laten we ter conclusie vooral dit onthouden: plan alles op voorhand, ook de meest ondenkbare situaties. Zo kan de toekomst je niet verrassen en sta je aan het roer van een communicatief sterk bedrijf!
0 notes